abonneren

Portal 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
In 2007 maakte Valve furore met Portal, een puzzelmod voor Half Life 2 die deel uitmaakte van de Orange Box. Nu, vier jaar later, is er Portal 2 waarbij de heldin uit het vorige deel nog steeds geterroriseerd wordt door de supercomputer GLaDOS.

Je begint als proefdier in een kamertje van Aperture Industries. Door een foutje word je behoorlijk lang in slaap gehouden en zo ben je ineens duizend jaar verder. Het lab is in verval geraakt en de boel half ingestort. Aan jou en een grappig robotje genaamd Wheatley de taak om te ontsnappen. Dit gaat natuurlijk niet goed en na een paar tutorial-levels wordt GLaDOS per ongeluk weer aangezet. Portal 2 is groter dan zijn voorganger en kent een breder, meeslepender verhaal. Dit keer is het niet alleen GlaDOS die je begeleidt, maar is er ook Wheatley die weer op een heel andere wijze zorgt voor een glimlach op je gezicht. De game zit vol sarcastische grappen en steken onder water.

Testkamers

Net als in de eerste game moet je in Portal 2 vele testkamers doorkruisen waarbij het gebruik van de Portal-gun essentieel is. Met je Portal-gun kun je twee soorten teleports creëren. Deze zijn met elkaar verbonden en door creatief gebruik moet je elke kamer doorkruisen. Maak je bijvoorbeeld een portaal op de bodem van een afgrond en plaats je de andere verticaal tegen een muur, dan zul je door het portaal naar de andere kant van de kamer gelanceerd worden zodra je de afgrond inspringt.

Elk level is een kamer, waarbij sommigen nog even snel door GLaDOS in elkaar gezet moeten worden. De levels zijn gevarieerd en de puzzels, die zwaar leunen op logica en zwaartekracht, zijn ontzettend leuk om op te lossen. Grafisch draait de game nog op dezelfde engine als de eerste Portal en Half Life 2. De graphics zijn dus niet spectaculair, maar eerder functioneel.

Multiplayerpret

Portal 2 kent ook een co-op-modus waarbij je via Steam met een vriend kunt spelen. Omdat je met zijn tweeën speelt kun je in totaal vier portalen maken. Valve heeft aparte levels gemaakt voor deze modus waarbij samenwerking een absolute noodzaak is. Leuk, uitdagend en een enorme stresstest voor de relatie die je hebt met degene met wie je speelt. Om die reden is het dan ook prettiger om deze game met vrienden te spelen dan via een 'quick match', aangezien de communicatie lastiger is met een onbekende.

PlayStation 3 en pc

Mooi is dat de PlayStation 3-versie van Portal 2 ook verbonden is met Valves Steam-platform. Zo kan iemand op de PlayStation 3 dus samen spelen met een pc-gamer. Nog mooier is dat bij de PS3-versie gratis een Steam-code zit voor de pc-versie van Portal 2. In feite koop je met de PS3-versie dus twee games.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer goede puzzels
  • uitdagend
  • leuk
  • grafisch niet bijzonder
  • replaywaarde is laag
Portal 2 is fantastisch voor gamers die op een andere manier hun hersenen willen uitdagen. Het is geen makkelijk spel en je moet goed nadenken om verder te komen. De herspeelbaarheid is klein, wat nu eenmaal het lot is van puzzelgames. Maar de sarcastische humor, verhaallijn, sfeer en het verslavende 'nog één kamer'-gehalte maken Portal 2 tot een echte aanrader!

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie