Playstation 4 gaat Orbis heten

Games-website Kotaku heeft naar eigen zeggen nieuwe informatie over Sony's nieuwe Playstation gekregen van een betrouwbare bron die eigenlijk niet geautoriseerd is om details over de nieuwe console naar buiten te brengen, waaronder de naam en het gamesbeleid.

De Playstation 4 heeft als code naam 'Orbis' gekregen, wat Latijn is voor cirkel. Als je dit combineert met het Latijnse woord Vitae (van de PS Vita) dan krijg je 'Orbis Vitae' oftewel Cirkel des Levens. Dit zou kunnen suggereren dat de PS Vita een belangrijke rol gaat spelen bij Sony's nieuwste console.

De bron heeft ook gezegd dat de Orbis rond de feestdagen in 2013 te koop zal zijn. Natuurlijk is er nog niets officieels door Sony naar buiten gebracht, dus 100 procent zeker weten doen we het niet.

Specificaties

Qua specificaties is er nog weinig bekend. Wel claimt Kotaku's bron dat de processor een AMD x64 CPU zal zijn en dat de graphics eveneens door AMD verzorgd zullen worden: namelijk een Southern Islands GPU. Dit platform wordt gebruikt voor AMD's high end videokaarten voor pc's zoals de HD 7800 reeks. De Orbis zal games kunnen draaien op een resolutie van 4096x2160. Voor de meeste hd-tv's is dit natuurlijk helemaal niet boeiend, maar dankzij de ondersteuning van deze hoge resolutie zullen ook 3D-games probleemloos in 1080p gedraaid kunnen worden. De Playstation 3 kan 3D-games alleen goed draaien in 720p.

Gamesbeleid

Het is onwaarschijnlijk dat Sony de Orbis backwards compatible zal maken met Playstation 3 games. Bij de Playstation 3 liet men backwards compatibility al heel snel vallen en volgens Kotaku's bron zal Sony het bij de nieuwe Playstation niet nog eens proberen om dit te ondersteunen.

Alarmerend is de informatie over Sony's mogelijk nieuwe gamesbeleid. Volgens de Kotaku zullen games standaard geactiveerd moeten worden via internet en moeten ze gekoppeld worden aan een account. Vervolgens kan de game in zijn geheel geïnstalleerd worden of in de toekomst opnieuw gedownload worden. Dit betekent dat je oude games verkopen er niet meer bijzit en dat de volgende eigenaar beperkt wordt in de game. Offline gamen zal er ook niet bij zijn.

Nogmaals. Het bovenstaande is niet bevestigd door Sony en we moeten dus voorzichtig zijn om deze informatie voor waar aan te nemen. Maar Kotaku geeft wel aan dat hun bron hen al eerder correcte informatie heeft gegeven.

Bron: Kotaku

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Games

Tags: games, consoles