abonneren

Pirates of the Caribbean - The Legend of Jack Sparrow

Je zou het bijna een traditie kunnen noemen: elke succesvolle film(reeks) krijgt zijn eigen game. Dat geldt ook voor Pirates of the Caribbean (PotC). De game The Legend of Jack Sparrow is gebaseerd op de karakters uit de film, maar niet op de films zelf (zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij Harry Potter).

Niet de eerste

Er was al een eerdere PotC-game, maar die telt toch niet helemaal mee. Zo speelde je in die game geen karakter uit de gelijknamige film maar een piraat/zeeman in dezelfde setting als de film. De game was zeker niet onaardig en de reviews waren niet slecht, maar een echte film-game waarbij de (casual) gamer graag in Jack Sparrows laarzen stapt, was het niet. In The Legend of Jack Sparrow krijg je die kans wel.

Jack vertelt

Het verhaal begint na een introductie-level waarbij Jack en Will Turner (de smid) gevangen genomen worden door de Spaanse autoriteiten om opgehangen te worden. Om de galg enigszins uit te stellen begint Jack op zijn altijd charismatische manier te vertellen over zijn avonturen en probeert hij hiermee zijn ‘onschuld’ te bewijzen. Jack krijgt zijn kans, en wat volgt is een bonte verzameling van vertellingen (ofwel levels) waarin Will en Jack bizarre avonturen beleven - avonturen waarvan Will zelf nog nooit gehoord heeft.

Johnny Depp doet mee

Opvallend aan deze game is dat Johnny Depp zijn stem heeft geleend aan Jack Sparrow. Dit geeft het spel wel wat flair. Daarentegen is het jammer dat de overige stemmen niet van de echte acteurs zijn, maar eerlijk is eerlijk: de acteurs hebben hun best gedaan er wat van te maken. Helaas komt Jacks stem wat verveeld over, alsof Johnny Depp er eigenlijk niet veel zin in had. De karakters zien er goed uit en zijn duidelijk herkenbaar, maar de gezichten vertonen geen enkele emotie en komen daardoor nogal statisch over. In het spel zijn filmpjes verwerkt, waarvan sommige ingame animaties en andere echt zijn. Die laatste zijn jammer genoeg van belabberde kwaliteit.

Voor casual gamers

Deze game is duidelijk gericht op de casual gamer die zich liever niet bezighoudt met grafische instellingen en andere ingewikkelde opties - het enige dat je kunt instellen is het geluid. Een leuke feature is om het spel in co-op-modus te spelen. Zo kun je met zijn tweeën tegelijk op één pc de piraat uithangen. Wel heb je dan minimaal één gamepad nodig; samen op één toetsenbord spelen is wel mogelijk, maar niet erg handig. Je kunt ook allebei op een gamepad spelen. De gamepads - wij gebruiken een Logitech Rumblepad 2 en een X-box 360 controller for Windows - worden prima herkend en ondersteunt. Het is alleen eeuwig zonde dat je niet zelf je knoppen kunt instellen. Je zit vast aan de lay-out die het spel er aan geeft en die is lang niet altijd even logisch. Het spel is voor meerdere platforms gemaakt en werkt daarom met symbooltjes die een bepaalde handeling weergeven, maar nergens wordt uitgelegd welke gamepadknop voor welke handeling staat. In de handleiding staat slechts de uitleg voor het toetsenbord. Hier is dus niet over nagedacht.

Levens per level

Je hebt per level vier levens. Speel je samen, dan deel je deze levens. Hierdoor is de moeilijkheidsgraad niet hoog; ook hieraan zie je dat het spel gericht is op casual gamers. Dat merk je eveneens aan de ontzettend domme tegenstanders die vooral om je heen staan te wachten tot je ze neersabelt. Verder zitten er wat clichématige puzzels in het spel die we al jaren zien in matige action-adventures. Denk aan hendels die je over moet halen en sleutels die je moet vinden om deuren te openen. Het is allemaal al eens gedaan en je zult dan ook niets verrassends of nieuws tegenkomen.
Ondanks de vrij lage moeilijkheidsgraad zit er één frustrerend element in de game waardoor je hem sneller weglegt dan oppakt: mocht je al je levens verliezen, dan moet je het level vanaf het begin opnieuw spelen. Dat is erg vervelend als je vlak voor het einde je laatste leven verliest en weer tien minuten lang domme mannetjes moet neersabelen tot je weer bij het punt komt waar je gebleven was.

Onnodige upgrades

Zoals we vaker zien bij dit soort games, kun je tijdens je avonturen je vechtkunsten upgraden. Dit wordt pas echt leuk het iets aan het spel toevoegt. Echter merken we er In PotC maar bar weinig van dat onze aanvallen sterker zijn geworden.

Bugs, haperingen en clippings

Het spel rammelt niet alleen inhoudelijk maar ook technisch. Zo kan de camera maar met moeite de helden bijbenen en zie je vaak niet waar je mee bezig bent, doordat er weer een muur of decorstuk prominent in beeld staat. Helemaal als je met zijn tweeën speelt is de camera een ramp. Ook heeft het spel last van clipping, haperingen en kan het niet goed omgaan met collision-detection. Zo wordt traplopen voor onze helden een hele opgave en is het maar moeilijk voor arme Jack om een kist te openen - zelfs als hij er recht voor staat. Het zal dan ook regelmatig gebeuren dat je door deze bugs het leven laat of veel schade oploopt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Co-op modus: met z'n tweeën op één pc
  • karakters lijken op de filmkarakters
  • gammel, veel bugs
  • slechte camera
  • geen instellingen aan te passen
  • niet boeiend
PotC: The Legend of Jack Sparrow is een filmgame waarvan er dertien in een dozijn gaan. Er is nauwelijks moeite in gestoken. De game is typisch gericht op de casual gamer die wil doen alsof hij in de film zit. Wij vinden dat casual gamers beter verdienen dan dit en het wordt tijd dat game-uitgevers zich dat gaan realiseren. Weg met flauwe puzzels die nergens over gaan, weg met technisch gammele games die haperen en knipperen, weg met het idee dat een game voor de mainstream niet over kwaliteit hoeft te beschikken! Kortom: weg met The Legend of Jack Sparrow!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie