abonneren

Overlord

Wat voor game je ook speelt ze hebben bijna allemaal één ding gemeen. Jij speelt de held die over het algemeen goed is van aard. Fantasy-games gaan zelfs zover dat er wel een één of andere superschurk moet verslagen worden die soms ook wel Overlord genoemd wordt.
Onder dezelfde naam brengt Codemasters een game uit waarin je nu eens niet de held speelt, maar de schurk die de wereld aan zich onderwerpt.

Overlord is gemaakt door een Nederlandse ontwikkelstudio in Delft genaamd Triumph Studios. We zijn bij hen op bezoek geweest en alle ontwikkelaars daar hebben allemaal gemeen dat ze van games en fantasy houden en een goed gevoel voor humor hebben. Al deze kwaliteiten zie je terug in de game Overlord.

Weg met die helden!

Het spel begint wanneer je uit je graf getrokken wordt door je onderdanen. Gemene sadistische mannetjes, Minions genaamd, die doen denken aan de Gremlins. Je voorganger, de vorige Overlord, is door de helden van het land gedood en zijn toren vernietigd. In deze puinhoop ligt voor jou de schone taak om de rol van Overlord op je te nemen en het land weer te onderwerpen aan jouw wil en je toren te herstellen in zijn volle glorie. En natuurlijk moeten die irritante helden ook een lesje geleerd worden. Deze helden zijn overigens niet zo nobel meer. Nadat de Overlord namelijk verslagen was kregen zij de macht in handen en zoals we allemaal weten: Macht corrumpeert.

Hilarisch

De wereld van Overlord is een zeer kleurrijke lieflijke fantasy-wereld die er gewoon om smeekt om onderworpen te worden. Schaapjes huppelen vrolijk door de wei, het land is groen, en de vogeltjes fluiten. De Overlord is een Sauron look-a-like die al het zware werk laat doen door zijn Minions. Zo hoort het natuurlijk ook wat zijne doorluchtige Koninklijke slechtheid gaat natuurlijk niet zijn rug vertillen aan het ontvoeren van potentiële slavinnen. Je Minions zijn er in vier kleuren en elke kleur heeft een speciale eigenschap. Zo zijn de bruine Minions vechtersbazen, de groene kunnen gemeen aanvallen en giftige velden weghalen, de blauwe kunnen zwemmen en dode Minions tot leven wekken en de rode kunnen vuurballen schieten. Natuurlijk kom je in de game obstakels tegen waarin je deze eigenschappen slim moet gebruiken om verder te komen. Maar het gebruik van de Minions is vooral erg leuk! Alles wat de Overlord doet vinden ze fantastisch en ze zijn extreem loyaal. Ze storten zich met alle liefde het verderf in. Het is fantastisch om te zien hoe je horde Minions een dorp op stelten zetten en de boel kort en klein slaan. Hoe ze de lokale taverne droog drinken en hoe ze hun slachtoffers afmaken. Ze springen er letterlijk met z'n allen bovenop vergezeld met strijdkreten als 'For the Master!', 'Burn!' en 'For the Overlord!'.

Twee tegelijk

Je bestuurt de Overlord en je Minions tegelijk en hoewel dit ingewikkeld lijkt werkt dit prima. Helemaal als je een gamepad gebruikt met twee analoge sticks. De ene stick bestuurt de Overlord terwijl je met de andere stick je Minions aanstuurt. Overlord is gemaakt voor de pc en de Xbox 360 en zijn, mede dankzij de overeenkomsten tussen de Xbox 360 en de pc, zo goed als identiek. Grafisch ziet Overlord er prachtig uit. Wel zijn er wat kleine schoonheidsfoutjes die er voor zorgen dat Overlord net niet de maximale score binnenhaalt. Zo zijn er kleine clipping bugs en vallen de gesproken dialogen erg snel in herhaling. Soms zo snel zelfs dat zij zichzelf soms gewoon letterlijk achter elkaar herhalen. Een gameplay gemis vinden wij het ontbreken van een kaart. Deze is wel in papieren vorm toegevoegd, maar het was mooier geweest als deze kaart (samen met locatie aanduiding) oproepbaar was geweest in het spel. Mensen met een beroerd richtingsgevoel zullen vele rondjes extra lopen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • origineel
  • hilarisch
  • mooi
  • goede gameplay
  • gesproken dialogen vallen vaak en snel in herhaling
  • geen kaart
  • kleine schoonheidsfoutjes
Ondanks wat kleine schoonheidsfoutjes is Overlord een topper die voor elke anti-held een absolute must-have is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie