abonneren

Obscure 2

Een aantal jaren geleden wisten de ontwikkelaars van Hydravision ons op te schrikken met de survival horror game Obscure. Het unieke aan deze teen-slasher horror game was de mogelijkheid om met zijn tweeën tegelijk te spelen. Een feature die binnen het genre nog steeds uniek is. Nu presenteert uitgever Playlogic het vervolg op Obscure.

Schoolterreur

Ook in dit vervolg staat er weer een school centraal, namelijk de Campus van Fallcreek University. De studenten houden zich, zoals het in Teen Slasher films behoort, meer bezig met feesten, drugs en alcohol dan met studeren. Gelukkig zijn er vreemde gebeurtenissen die dat ideale wereldje wreed zullen verstoren. Er is namelijk een nieuwe plant ontdekt op de universiteit waar je behoorlijk high van kunt worden. Natuurlijk heeft heel de universiteit deze plant al gesnoven, gerookt, gedronken en gespoten. Echter is er een kleine bijwerking die de wereld van Fallcreek Universite verandert in een massaslachting. De bloem bevat namelijk sporen waardoor de gebruikers kunnen veranderen in moordlustige mutanten. En deze doen het over het algemeen niet zo goed op feestjes.

Griezelen met twee

Je begint het spel met twee studenten die onderweg zijn naar een feestje. Natuurlijk breekt op dit feestje net de pleuris uit als gevolg van de nieuwe drug. Naarmate het spel zich vordert zul je ook de controle krijgen over andere studenten, en elke student heeft zijn eigen specialistische eigenschap. Zo hebben we een acrobaat, een zware jongen, een hacker en een puzzelkampioen, om maar wat voorbeelden te noemen. Uiteindelijk kun je negen studenten verzamelen die je onderling moet laten samenwerken om het verhaal tot een goed einde te brengen. Gelukkig is de redelijk succesvolle multiplayer co-op modus ook in dit deel weer beschikbaar. Hij is zelfs beter uitgewerkt dan bij zijn voorganger want beide spelers hebben meer controle over de camera zodat je beide een beter overzicht hebt van de situatie. Komisch is ook dat je elkaar ongestraft kunt slaan. Dit kost geen levensenergie zoals dat bij Obscure 1 het geval was. Hierdoor is het erg verleidelijk als je met z'n tweeën speelt elkaar af en toe eens een flinke hengst te verkopen.

Uitstekende atmosfeer

Hoewel Obscure 2 gebaseerd is op matige Teen Slasher films, wordt de sfeer wel degelijk uitstekend neergezet. De muziek is net als bij deel één weer uitstekend creepy. Het eerste dat opvalt is dat dit deel bloederiger en gruwelijker is dan zijn voorganger. Ook zijn er meer schrikeffecten in het spel verwerkt. Helaas zijn de graphics op bepaalde momenten aan de matige kant. Zo hebben npc's duidelijk niet de aandacht gekregen die de hoofdpersonen hebben en zien sommige mutanten er eerder komisch uit dan eng. Wat we wel jammer vinden is dat het save-systeem is aangepast. In deel één vond je lege cd-roms waarmee je op elk gewenst moment je spel kon opslaan. Zolang je een lege cd had, kon je je spel opslaan. Bij Obscure 2 wordt er echter met vaste savepoints gewerkt die ook nog eens maar eenmalig te gebruiken zijn. Hierdoor moet je dus als het misgaat grote stukken weer overnieuw doen en dat is frustrerend.

Slordige port

Deze pc-versie is helaas een slordige port van de Playstation 2 versie. Dat is duidelijk te merken omdat de mogelijkheden van de pc nauwelijks benut worden. Zo is het spel te spelen met meerdere gamepads, maar moet je deze wel eerst uitgebreid configureren in het spel. Een klusje wat toch wel een half uur in beslag neemt. Ook wordt in onze test de Xbox controller for Windows niet goed ondersteunt. De rechter analoge stick is onbruikbaar. En voor Obscure 2 is een gamepad met twee analoge sticks toch wel een must. Verder ondersteunt de pc-versie geen breedbeeld. De maximale resolutie staat op 1280x1024. Erg jammer aangezien de breedbeeld monitor duidelijk in opkomst is. Ook ontbreken er geavanceerde grafische instellingen. Verder is het jammer dat je het spel niet via een lan met z'n tweeën kunt spelen. Dit vraagt natuurlijk heel wat meer programmeerwerk, maar was voor de pc bij uitstek geweldig geweest. Meerdere pc's komen immers steeds vaker voor in huishoudens. Ook bleek het spel in onze test onder Vista vrij instabiel te zijn. Meerdere keren werden we onder Vista spontaan uit het spel geknikkerd. Onder Windows XP draait Obscure 2 perfect.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • mutliplayer co-op
  • spannend
  • goede atmosfeer
  • schrikeffecten
  • frustrerend savepoint systeem
  • geen breedbeeld
  • beperkte pc ondersteuning
  • graphics op momenten matig
  • instabiel onder Vista
Obscure 2 is een leuke game voor twee die voor de nodige spannende uurtjes zorgt. Echter was de pc-versie van Obscure 2 veel beter geweest als de makers er meer aandacht aan besteed hadden en hem niet alleen hadden geport. Vandaar dus ook 'maar' drie sterren. Als je een Playstation 2 of Wii hebt (waarvoor deze game begin 2008 uitkomt), is het slimmer om de game voor dit systeem aan te schaffen omdat de game daar veel beter op draait.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie