}
abonneren

Nieuwe Xbox krijgt verbeterde spraakbediening

Microsoft werkt aan een verbeterde Siri-achtige spraakbediening voor de nieuwe Xbox. Het is de bedoeling dat de spelcomputer kan worden bediend door middel van natuurlijk taalgebruik. Het is echter de vraag of dit ook geldt voor Nederlandstalige gamers.

De nieuwe Xbox zal ondersteuning bieden voor het inschakelen van de console met behulp van de stem (wake on voice), natuurlijke spraak en het omzetten van spraak naar tekst. De verbeterde spraakherkenning zal de gamer in staat stellen om de Xbox aan te zetten door de kamer binnen te lopen en te zeggen “Xbox aan”. The Verge meldt dit op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen voor de Xbox.

De huidige Xbox 360 console heeft al (buitenlandse) spraakbediening via de Kinect sensor, maar geen natuurlijke interactie of begrip van de context van een commando. Bij de nieuwe Xbox, deze staat bekend onder de codenaam Durango, zou de herkenning van natuurlijk taalgebruik op een soortgelijke manier moeten werken als bij Siri van Apple. Deze zal antwoord geven op vragen die de gamer stelt. Door “Wat spelen mijn vrienden op dit moment” te vragen zou de spelconsole bijvoorbeeld een vriendenlijstje kunnen geven.

Daarnaast onderzoekt Microsoft ook het geval dat de Kinect sensor personen in de kamer ontdekt. Waarschijnlijk zal ook Skype zijn debuut maken op de nieuwe spelcomputer, die eind dit jaar wordt verwacht. Een releasedatum is nog niet bekend, maar Microsoft zal de details over de nieuwe Xbox bekend maken op de E3 beurs.

Taalondersteuning
Deze plannen voor de spraakbediening zijn interessant, maar voor Nederlandstalige gamers is dit nog geen reden om direct te gaan juichen. Net als bij de Siri spraakherkenning van Apple zullen gamers waarschijnlijk een aardig woordje over de grens moeten spreken om hiervan te profiteren. De Xbox 360 kan via de ingebouwde microfoons van de Kinect worden bediend met spraakherkenning, maar deze biedt alleen ondersteuning voor buitenlandse talen (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Japans). Bovendien is Bing Voice Search op de Xbox 360 alleen voor Engelstalige gamers. Om gebruik te maken van deze spraakherkenning moeten de landinstellingen van de Xbox worden gewijzigd.

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Games

Tags: kinect, xbox

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI