De 'Need for Speed' reeks werd nieuw leven ingeblazen met de komst van Need For Speed Underground, een game waarbij het populaire illegale straatracen aan bod komt.

Het kopen van een normale 'goedkope' auto en deze vervolgens opvoeren en volledig aanpassen naar eigen wens heeft een grote aantrekkingskracht op gamers. Zoals het met elke succestitel gaat, heeft ook deze game een vervolg gekregen.

Back to the underground

Je speelt nog steeds de held uit deel 1. Alles gaat goed met hem. Hij staat aan de top van het straatracen, heeft een flitsende wagen en ligt goed bij de dames. Maar dan gaat het mis. Je blijkt vijanden te hebben die je je succes niet gunnen. Een vreselijk ongeluk volgt en zes maanden later is iedereen je vergeten. Hierop besluit je naar Bayview te gaan om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Eenmaal daar aangekomen mag je in de auto rijden van Rachel, een goede vriendin van een vriendin van je en opperhoofd in de Bayviewse Straatrace Scene. Bij de aanblik van haar racemonster ben je natuurlijk meteen verkocht en voor je het weet heb je een eigen autootje en ben je alweer naam aan het maken in de underground.

De hele stad is vogelvrij

Het grote verschil met deel 1 is dat je niet meer van race naar race gestuurd wordt in een menustructuur. De complete stad Bayview is je speelterrein en daarin ga je op zoek naar races, garages en dealers van onderdelen. De stad is behoorlijk groot en verdwalen is heel gemakkelijk. Gelukkig heb je een navigatiesysteem aan boord dat je kan helpen met het vinden van de weg. Gewoon de locatie op de kaart dubbelklikken, en een pijl vertelt je welke kant je op moet gaan. Een locatie wordt pas op je kaart gezet wanneer je hem ontdekt hebt, dus voordat je van deze handige pijl gebruik kunt maken moet je de locatie eerst zelf vinden. Gelukkig krijg je bij je zoektocht hulp van Rachel en kornuiten via het 'Smart Messaging System' ofwel SMS. Deze berichten, die je vreemd genoeg ook in de stad moet vinden, geven je hints over locaties van garages, 'partdealers' en races. De races worden voor je op de kaart gezet. De rest mag je aan de hand van de gegeven hints vinden. Ook kun je collega-straatracers, of beter gezegd concurrenten, uitdagen tot een race. Wat erg prettig is, is dat de moeilijkheidsgraad tijdens het spel aan te passen is. Zo kunnen races waarmee je moeite hebt je niet meer frustreren.

Verschillende auto's en eigenschappen

Er zijn verschillende races waar je aan mee kan doen. Zo heb je dragraces, slipraces, routes en circuits. Al deze elementen concentreren zich op verschillende eigenschappen van je auto. Elke auto heeft in hoofdlijnen drie eigenschappen: 'accelaration', 'speed' en 'handling'. De eerste twee spreken voor zich. Handling geeft aan hoe hanteerbaar je auto is. De besturing van een auto met een hoge handling is gemakkelijker dan van een auto met een lage handling. Deze eigenschappen zijn te verbeteren door de auto op te voeren met vervangende onderdelen: betere motoren, banden, bumpers, spoilers en meer. Hoe hoger de statistieken, hoe beter natuurlijk. Maar pas op dat je het niet onevenwichtig maakt. Een snelle auto is natuurlijk fantastisch, maar hij moet wel handelbaar blijven. De besturing van de auto's is in dit deel overigens prettiger dan bij zijn voorganger. De auto's zijn net wat beter onder controle te krijgen.


Pimp my ride

Met een snelle auto en goede rijkunsten ben je er nog niet. Een winnaar is snel vergeten als zijn wagen niet extreem stoer oogt. Niemand zit te wachten op een kale Peugot 106 met een opgevoerde motor. Vandaar dat je auto naast zijn technische eigenschappen ook nog de rep-eigenschap heeft. Deze repwaarde, welke natuurlijk staat voor reputatie, vermenigvuldigt je scores en inkomsten. Je auto is cool te maken door deze te voorzien van stoere stickers aan de zijkanten, mooie spoilers, gekleurde neonlichten en nog veel meer. Dealers in dit soort cosmetische accessoires zijn ook in Bayview te vinden.

Stripverhaal

In NFS Underground werd het verhaal verteld aan de hand van mooie cgi-filmpjes. In deel twee is er gekozen voor een levend stripverhaal; een aanpak waar wij minder van gecharmeerd zijn. Helemaal nu fotomodel Brooke Burke meespeelt als Rachel waren wat mooie cgi-filmpjes van haar in deze game erg leuk geweest. Er komen wel wat filmpjes in het spel voor, maar deze zijn van dusdanig matige kwaliteit dat ze eigenlijk niet het vermelden waard zijn.
ConclusieNFS Underground 2 is een heerlijke racegame waar ook gamers zonder verstand van mooie auto's erg veel plezier aan zullen beleven. De tijdens het spelen te wijzigen moeilijkheidsgraad is ideaal voor elk type racer. Of deze nu hardcore of casual is. De liefhebbers van Underground 1 kunnen ook nu hun hart weer ophalen. De vele manieren om de auto aan te passen zal weer veel mensen aanspreken in deze uitstekende racegame.UitgeverElectronic ArtsOntwikkelaarElectronic ArtsBesturingssysteem (min. benodigd)Windows 2000Processor snelheid (min. benodigd)1,4GHzHoeveelheid RAM (min. benodigd)256Grafische kaart (minimaal benodigd)32MBBenodigde hardeschijfruimte (GB)3

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten