Need for Speed vormt een legendarische familie van race-spellen. Het eerste spel - met de volledige naam 'Road & Track presents: the need for speed' - stamt al uit 1994. Need for Speed Pro Street is alweer de elfde episode in een roemruchte reeks.

En met voorgangers als Need for Speed III: Hot Pursuit uit 1998, Need for Speed: Underground uit 2003 en de meest recente Need for Speed: Carbon zijn de verwachtingen voor een nieuwe Need for Speed dan ook hoog.

Terug naar het circuit

De meest opvallende verandering bij Need for Speed Pro Street is wel dat we teruggaan naar het circuit. En het is lang geleden dat we met een Need for Speed spel op een circuit hebben rondgereden. Pro Street richt zich helemaal op het racen op circuits zodat enerzijds het vrij rondrijden tussen het andere verkeer zoals we dat kenden sinds Underground 2, en anderzijds de politie-achtervolgingen die we kenden sinds Hot Pursuit, verdwenen zijn. Dat is even wennen, en eerlijk gezegd vinden we dat wel jammer, want het haalt wel wat spanning en vermaak uit het spel.

A day at the races...

De verhaallijn is vrij eenvoudig: op een goede dag word je gehuldigd als winnaar, maar komt een oudgediende uitleggen dat deze races toch voor watjes zijn. Jouw doel wordt om iedere racedag te domineren en 5 showdowns te behalen, om zo deze oudgediende het zwijgen op te leggen. Er zijn in Pro Street drie racemogelijkheden: als je de hele verhaallijn wilt volgen, begin je in 'Carriere' mode. Ook kun je zelf een racedag samenstellen met races naar keuze in de Racedag-variant. In een 'Snelle Wedstrijd' tenslotte kun je vrijwel direct aan de slag met online tegenstanders. Vervolgens zijn er dan weer vier basisraces te weten de Griprace waarbij je zo snel mogelijk over het circuit moet rijden, de Driftrace waarbij het juist gaat om zoveel mogelijk slipgedrag, de Dragrace waarbij het om de acceleratie draait en tenslotte de Speedrace waarbij het dan weer om de topsnelheid van de auto draait. Deze basisraces kennen elk weer een aantal speelvarianten, zodat er aardig wat verschillende races te verrijden zijn.

On the road

Tijd om eens echt te gaan rijden. Wat hierbij opvalt is dat de besturing wat lastiger gaat dan wat we uit de voorgaande versies gewend waren. Maar met enige oefening lukt het gauw om de auto op de weg te houden en de races te winnen. En het is maar goed dat de auto's op de weg blijven, want in Pro Street kunnen auto's beschadigd raken. Hoe meer beschadiging, hoe beroerder de auto rijdt. Na iedere race kun je je auto weer repareren, maar dat kost natuurlijk wel wat van je zuurverdiende geld. Nieuw in de besturing is de handmatige koppeling. Bij een automaat bedient de computer zowel de versnelling als de koppeling, bij een handgeschakelde bak zorg je zelf voor het schakelen en bij de handmatige koppeling moet je ook nog eens de koppeling bedienen. Het maakt het rijden er niet gemakkelijker op, en het is in zo'n geval eigenlijk wel zo handig om een stuur te gebruiken in plaats van het toetsenbord. Grafisch gezien ziet het er allemaal weer geweldig uit. De circuits zijn erg mooi, met veel aandacht voor de omgeving. En dan heb je niet eens gelijk de duurste en modernste grafische kaart nodig. Leuk geluidsdetail is de omroeper die iedere race van commentaar voorziet. En het is altijd aardig om te horen dat hij op jouw hand is...

Tune en customize

Natuurlijk heb je in Pro Street een ruime keuze aan auto's. Daarbij zijn er voor ieder racetype gespecialiseerde auto's. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met een Griprace-auto een Dragrace te rijden. Als je met het racen geld verdiend hebt, kun je je auto vervolgens ook gaan tunen en tweaken. Hierbij kun je gebruik maken van standaard tuning instellingen voor de diverse racetypes, maar je kunt ook zelf aan het afstellen gaan. Daarbij is ook het uiterlijk van de auto op allerlei manieren op te leuken. De autosculpt feature uit Need for Speed Carbon vinden we ook hier terug, maar nu wordt je auto gelijk in de windtunnel gezet zodat je ook ziet wat de invloed van je sculpting op het rijgedrag is.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goed en vernieuwend vervolg op voorgaande versies

  • veel mogelijkheden voor het aanpassen van je auto's

  • leuke racetypes

  • besturing is lastig en beduidend anders dan voorheen

  • je kunt niet meer vrij rondrijden (en zo je rijvaardigheid oefenen)

Need for Speed Pro Street is een waardige opvolger in een lange reeks van racespellen. De overgang van streetrace naar circuitrace zorgt ervoor dat het niet meer van hetzelfde is maar duidelijk een nieuw spel.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten