abonneren

Need for Speed Hot Pursuit

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Bij het spelen van Need for Speed Hot Pursuit overvalt ons het gevoel een lekker ouderwetse arcade-racer te spelen. Met over the top politie-achtervolgingen en mooie auto's brengt EA de Need for Speedreeks de broodnodige verandering.

In de acht jaar die verstreken zijn sinds Need for Speed Hot Pursuit 2 is er een nieuw soort arcade racespellen opgekomen. Need for Speed is in dit genre oververtegenwoordigd met titels als Underground en Most Wanted en leek zich hier geheel op toe te leggen. Toch kun je in de nieuwe Hot Pursuit (zonder versienummer) je auto niet pimpen en ook de neonverlichte stadsomgevingen zitten er niet in. Dat is helemaal niet erg: de gameplay lijkt sterk op die van Hot Pursuit 2 en het bevalt perfect.Fantasielandschap

In Hot Pursuit kan je als straatracer of politieagent aan de slag. De open wereld zoals die in andere delen zat is iets naar de achtergrond geschoven. In eerste instantie begin je gewoon op de kaart van Seacrest County en kun je races vrijspelen. De landschappen waarin je racet doen sterk denken aan die van Hot Pursuit 2. Er zijn de bekende thema's als het bos, de kust en de bergen. Allen zien er goed uit: grafisch is het spel goed in orde.
De omgevingen zijn erg kleurrijk en ook de auto's zien er realistisch uit. Af en toe gaat het spel wel iets te ver in de fantasie-achtige weergave. Bij politie-achtervolgingen in tunnels krijg je pijn aan je ogen van de felle zwaailichten. Bovendien worden de weersomstandigheden wel erg nadrukkelijk weergegeven, vooral bij regen. Het natte wegdek ziet er bijna te overdreven uit om realistisch te zijn.Achtervolgingen

Het unieke aan de Hot Pursuit-reeks is uiteraard de mogelijkheid om de politie te spelen. De spelmodi zijn in feite nog hetzelfde als bij het vorige spel. Binnen een bepaalde tijd moet je straatracers aanhouden, of je speelt een time trial waarbij je binnen een bepaalde tijd het eindpunt moet halen. Met name de missies waarbij je je auto geen schade mag toebrengen zijn tricky, maar over het algemeen zijn de races niet heel moeilijk. Als je als straatracer aan de slag gaat, speel je in feite hetzelfde soort races. De politie zit je vaak op de hielen en is nog even irritant als in Hot Pursuit 2.

Zowel politie als straatracers kunnen gebruik maken van wapens. Dat is handig, zoals het inzetten van een roadblock of spikestrip, en gelukkig niet zo over the top als verwacht (ontwikkelaar Criterion was ook verantwoordelijk voor ├╝ber-arcade racer Burnout Paradise). Ook de nitro-optie is in de game opgenomen, wat waarschijnlijk het enige onderdeel is dat uit de car tuning-delen van Need for Speed is overgenomen. Tijdens de race kan je de nitro-meter vullen door gevaarlijk rijgedrag. Raar is het feit dat de politie op dezelfde manier nitro verdient als de straatracers, door bijvoorbeeld op de verkeerde weghelft te rijden. Vooral op rechte stukken en heuvelop is nitro handig om snel te accelereren, maar ook in combinatie met het driften door de bochten is het erg nuttig. De auto's hebben wel verschillende eigenschappen, maar zijn niet zo duidelijk verschillend als in meer realistische games. Storend is dat niet: in een spel als dit ga je toch vaak voor de snelste auto, want veel meer verschillen zijn er niet.Sociaal

De sociale netwerken hebben ook hun sporen achtergelaten op Need for Speed. Hot Pursuit gebruikt het Autolognetwerk om je racetijden bij te houden. Door vrienden toe te voegen aan je netwerk kun je direct zien hoe snel zij zijn en het spel suggereert zelfs races die je kunt doen om je vrienden te verslaan. Liever hadden we integratie met een bestaand sociaal netwerk gezien (zoals Steam), maar de functionaliteit is uitgebreid en goed.

Het enige grote minpunt aan Hot Pursuit is de opdringerige interface. Het grootste deel van het hoofdmenu wordt ingenomen door de sociale functies, dus als je met name single player speelt heb je daar niets aan. Verder is de interface duidelijk ingericht op consoles, en moet je na races ook steeds dezelfde animatie bekijken als je voor de zoveelste keer een nieuwe auto hebt vrijgespeeld. Op de gameplay heeft dat verder geen invloed: in de races zelf word je niet lastiggevallen met onnodige informatie of opties.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • afwisselende omgevingen
  • spectaculaire achtervolgingen
  • mooie auto's
  • opdringerige interface
Hot Pursuit is duidelijk een arcade racegame. Het is lekker rechttoe-rechtaan racen met snelle auto's in mooie omgevingen. De enige frustratie is de opdringerige interface tussen missies door, maar dat verpest het speelplezier geenszins. Voor de maximale Hot Pursuit-ervaring is het wel essentieel dat je vrienden toevoegt aan je EA-netwerk, want daar ligt de nadruk wel duidelijk.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags: