abonneren

NBA Live 2005

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Als EA Sports een spel uitbrengt gaat men niet over een nacht ijs. Alles moet zo officieel mogelijk.

EA Sports, de sportafdeling van Electronic Arts, staat bekend om zijn uitgebreide officieel gelicenseerde sporttitels. De bekendste is ongetwijfeld de Fifa-reeks, maar er wordt bij EA Sports niet alleen gevoetbald. Er worden nog veel meer sporten gedaan, zoals bijvoorbeeld Golf, American Football, Baseball en natuurlijk Basketball. Dit keer was de NBA Live-reeks toe aan een update.

Nieuws onder de zon?

Zoals gebruikelijk bij deze games van EA is het spel verbeterd ten opzichte van de vorige versie (2004). Er is hier en daar wat bijgeschaafd en er zijn enkele nieuwe features toegevoegd. De grootste nieuwe feature is het 'All-Star Weekend'. Dit Amerikaanse fenomeen bevat onderdelen als 'rookies versus sophomores' waarin beginnende pro's het tegen tweedejaars pro's op moeten nemen, de 'three-point shoot-out' waarin acht basketscherpschutters om de eer vechten, de 'slam-dunk' wedstrijd waarbij het gaat om wie de mooiste special effect dunks kan maken, en het echte werk in de 'All-Star Game'.
Naast het nieuwe 'All-Star Weekend' kun je natuurlijk ook een los potje basketballen, een toernooi of seizoen opzetten, al dan niet op internet, of je dunkvaardigheden perfectioneren in de speciale trainingsmodus. Voor offline spelers is de vernieuwde 'Dynasty Mode' zeker de moeite waard. Deze modus stelt je in staat 25 jaar lang de General Manager (GM) te zijn van een basketbalteam. Als GM ben je verantwoordelijk voor praktisch alles. Je traint de jongens, zorgt voor nieuwe outfits, laat ze wedstrijden spelen die je kan simuleren of zelf kan spelen, houdt nieuw aankomend talent in de gaten om ze voor de neus van je concurrenten weg te kopen, en je bent verantwoordelijk voor het welzijn van het team. Gelukkig sta je er niet alleen voor en wordt je geassisteerd door diverse agenten die je op de hoogte houden via je PDA. Hoe meer je bereikt, hoe meer (locked) opties er in het spel vrijgespeeld worden.

Pracht, Praal en Bordkarton

Zoals we onderhand wel gewend zijn van EA Sports is alles tot in de puntjes verzorgd met de nodige pracht en praal: Officiële gelicenseerde namen en teams, stoere rapmuziek waarvan sommige nummers speciaal voor EA gemaakt zijn, uitgebreide multiplayer-ondersteuning, zowel offline als online, en heel veel andere mogelijkheden. De graphics zijn voor 90% prachtig, maar die andere 10% mag van ons de volgende keer beter. Zo zien de schoenen van de spelers er af en toe uit als witte klompen en is het publiek gemaakt van wazig plat bordkarton. Dit valt behoorlijk buiten de toon als je naar de overige graphics kijkt.
Veel in het spel kan aangepast worden. Zoveel zelfs dat het intimiderend overkomt op nieuwe spelers in deze reeks. Een handige optie is dat je er voor kunt kiezen het spel als actiespel te spelen of als simulatie. De simulatie is trager maar vanzelfsprekend ook realistischer.

Pittige moeilijkheidsgraad en een hoge drempel

Nieuwe spelers raden we aan het spel op Rookie-niveau te spelen. De moeilijkheidsgraad is namelijk behoorlijk hoog. Ballen komen niet zo gemakkelijk de basket in op 'starter'- en hogere niveaus en daarnaast is de verdediging van de computer ijzersterk, ook op Rookie-niveau. Zelfs als je door de verdediging heen breekt staan de tegenstanders in mum van tijd bij de basket. Het is bijna onmogelijk een onverdedigde basket te bereiken. Hoe hard je ook door de verdediging heen breekt.
Een groot gemis is het ontbreken van een tutorial. Dit spel had er heel goed een kunnen gebruiken, want je kunt vele technieken hanteren met de heren basketbalspelers. De bediening zal je dus moeten leren met vallen en opstaan of door de nogal gebrekkige handleiding. Deze gaat er namelijk vanuit dat je een Logitech gamepad hebt, en legt de bediening van deze gamepad in het boekje uit. Waarom hier niet gekozen is voor de bediening met het toetsenbord is ons een raadsel.

Gamepad-spel

NBA Live 2005 is echt een spel dat je moet spelen met een gamepad. En dan bij voorkeur één met analoge sticks. Met het toetsenbord is dit spel heel lastig te spelen. Gelukkig heeft NBA Live 2005 een heel brede gamepad-ondersteuning waarbij configuratie mogelijk is, maar niet noodzakelijk. De menu's in het spel moeten echter altijd met de muis bestuurd worden en zijn jammer genoeg niet te bedienen met de gamepad. Dit is wel een beetje omslachtig.

Conclusie
NBA Live 2005 is een supercomplete specialistische basketball game die voor de diehard een ware droom is. Echter door het ontbreken van een tutorial, de pittige moeilijkheidsgraad en de massa's aan opties is deze game niet voor iedereen weggelegd. Dit moet echt wel een beetje je ding zijn wil je hier maximaal van genieten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie