abonneren

Mozart - De Samenzweerders van Praag

Wie Mozart niet kent, heeft heel zijn leven onder een steen gewoond. Maar wat maar weinig mensen weten, is dat Mozart behalve muzikaal ook avontuurlijk was ingesteld. Althans, als we Easy Computing mogen geloven.

Point and Click

De game is een traditioneel point and click adventure met bovenin een inventory lijst wat pop het eerste aanzicht weinig uitleg behoeft. Daarom zit er waarschijnlijk ook geen papieren handleiding bij de game. De liefhebber kan een Nederlandstalige handleiding in pdf-formaat vinden op de dvd. Toch zijn een aantal zaken niet vanzelfsprekend, zoals bijvoorbeeld het 'scheiden' icoon dat rechts van de inventory lijst staat. Een ervaren avonturier kan dit icoon verkeerd intepreteren. Zo dachten wij dat het icoon een knop was om van inventory rij te wisselen, met als resultaat dat we een half uur rondgedoold hebben zonder enig idee wat we moesten doen. Toch de handleiding kan dus zeker geen kwaad.

Gelokaliseerd

Easy Computing heeft de Mozart game gelokaliseerd voor de Nederlandse markt. Gelukkig hebben ze de voice-overs intact gelaten maar de schermteksten inclusief ondertitels zijn Nederlandstalig. Daar is op zich niets mis mee maar een Engelse taal optie ontbreekt. Nu is de game van oorsprong Franstalig dus zwaar aanrekenen doe we dit Easy Computing niet. Wel is het jammer dat de ondertiteling niet altijd synchroon loopt met de gesproken tekst.

Technisch matig

Grafisch gezien stelt Mozart weinig voor. De graphics zijn duidelijk gedateerd en van het kaliber 13 in een dozijn en de grafische instellingsmogelijkheden zijn karig. Zo is de resolutie niet aan te passen en kan er ook niet gekozen worden voor een breedbeeldweergave. We vinden het jammer dat adventure-games vaak grafisch matig zijn. Het lijkt inherent aan het genre. Helaas is ook de technische uitvoering matig. Zo verandert de muis-cursor wanneer je iets kan doen in het spel. Dit kan oppakken zijn, gebruiken of naar een ander gedeelte lopen. Een dubbelklik zorgt ervoor dat Mozart het op een hollen zet. Echter werkt dit systeem niet altijd even goed. Mozart is erg lui en heeft vaak geen zin om te rennen. Ook het verplaatsen van het ene gedeelte naar het andere werkt niet altijd. Het komt regelmatig voor dat je bijvoorbeeld even terug moet lopen en voor de tweede keer op de deur moet klikken voordat Mozart er doorheen wilt. Deze kleine bugs zijn niet onoverkomelijk maar wel zeer irritant. Ook is Mozart in het spel een zeer onsympathieke persoon. Hij is lui, altijd blut, snel op zijn tenen getrapt en arrogant. We kennen Mozart niet persoonlijk en we zijn geen Mozart experts, dus we weten niet of hij als zodanig bekend stond. Het blijft in het spel in ieder geval een hork om mee te spelen.

Originele puzzels

Helaas zien we tegenwoordig veel in adventure games dat er een hoop saaie huishoudelijke klusjes gedaan moeten worden voordat je met het spel verder kan. Ook Mozart heeft huishoudelijke klusjes gebruikt als puzzelexcuus. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie zetten of een duif uit je kamer jagen. Toch zijn er ook leuke puzzels in de game aanwezig. Zo zijn er puzzels waarbij woorden geraden moet worden. Deze woorden raad je door overbodige letters te verwijderen. Er zijn een heleboel letters, dus het is handig eerst een groot overbodig deel aan letters te verwijderen. Dit doe je door Mozarts eigen muziek te 'dirigeren'. Dit is een soort van minigame waarbij je met een dirigeerstokje een lichtgevende bol moet volgen. Doe je dit goed, dan klinkt de symfonie van Mozart mooi, maar zit je er naast, dan wordt de muziek vals. Hoe beter je dit doet, hoe meer overbodige letters er wegvallen zodat er maar een handjevol letters overblijven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nederlandse ondertitels
  • goede puzzel elementen
  • gunstig geprijsd
  • bugs
  • soms onduidelijk
  • onsympathieke Mozart
  • grafisch matig
Mozart - De Samenzweerders van Praag heeft leuke elementen die we nog niet eerder gezien hebben in een adventure game, maar het blijft jammer dat de game geteisterd wordt door bugs en dat het grafisch aan de matige kant is. Vooral leuk voor Mozart én adventure liefhebbers dus. De rest kan beter eerst de (binnenkort verkrijgbare) demo proberen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie