Microsoft kondigt Xbox One X aan voor 4K-gaming

xbox one x
Microsoft kondigt tijdens de E3 de Xbox One X aan, een krachtigere versie van de Xbox One die in het teken staat van 4K-gaming. Daarmee wordt de concurrentie gezocht met de PlayStation 4 Pro van Sony.

De nieuwe gpu heeft een kloksnelheid van 1.176 MHz, waar de originele Xbox One het moet stellen met 853 MHz. De cpu heeft een boost gekregen van 1,75 GHz naar 2,3 GHz. Het werkgeheugen is van 8 GB DDR3 naar 12 GB DDR5 RAM getild. Een vapor chamber-koeler zorgt ervoor dat de console niet te warm wordt, én dat de behuizing compact kan blijven.

De spelcomputer is snel genoeg om games met een 4K-resolutie af te kunnen spelen, waarbij er ook ondersteuning is voor HDR. Daarmee richt Microsoft zich met name op gamers met een 4K-tv. Dankzij supersampling zien games er echter ook beter uit op een 1080p-televisie.

Mooier en sneller

Ontwikkelaars kunnen er voor kiezen om games van patches te voorzien, zodat ze er op de Xbox One X beter uit zien. Maar in principe zou iedere game er op de nieuwe console er beter uit moeten zien dan op een standaard Xbox One, en snellere laadtijden kennen.

Net zoals de Xbox One S kan de Xbox One X 4K Ultra HD blu-ray films afspelen. De spelcomputers van Sony kunnen dat niet. Sony koos er deze maand juist voor om een aparte UHD blu-ray-speler uit te brengen, de UBP-X800.

Releasedatum en prijs

De Xbox One X komt op 7 november uit in Nederland en kost dan 499 euro.

Geschreven door: Randolf Bouwma op

Category: Nieuws, Games

Tags: xbox, games, 4k, hdr, xbox one x