abonneren

Mercenaries 2: World in Flames

Je hebt een druk leven, bent de hele dag in touw en eenmaal thuis wil je gewoon even wat stoom afblazen. Dan vormt Mercenaries 2: World in Flames de ideale uitlaatklep.

Het originele Mercenaries was een van de grote verrassingen van eind 2005. De gameplay, duidelijk geïnspireerd op de vrije gaan en staan-mogelijkheden van Grand Theft Auto, werd heerlijk overdreven neergezet, waarbij drie huurlingen huishielden in Zuid-Korea. World in Flames is het tweede deel en deze keer strijkt het explosieve trio neer in Venezuela. Een dictator gijpt de macht, waardoor het land in een burgeroorlog raakt en er vijf facties ontstaan. Een ideaal scenario voor de huurlingen om een aardig zakcentje te verdienen en menig beeldvullende explosie te ontketenen.

Alles kapot!

De actie is nog extremer dan bij het origineel. Alles, maar dan ook alles, in het spel kan kapot en daar word je dan ook voortdurend aan herinnerd. Het spel stoelt naar eigen zeggen op de 'can you do it?'-filosofie. Zie je een bepaald voertuig in het spel, dan kun je dit gebruiken. Stuit je op een hoge toren, dan kun je deze beklimmen. En natuurlijk is elk gebouw, boom, basis en voertuig te vernietigen. De wereld waarin je speelt, is enorm en kent verschillende omgevingen; van havengebied tot jungle, van drukbevolkte steden tot industriegebieden.

Explosief speelgoed

Aan explosieve speeltjes en stoere voertuigen geen gebrek. Tanks, raketwerpers, gevechthelikopters, jeeps met mitrailleurs, motors, gepantserde limousines, sluipschuttergeweren, granaten, vlammenwerpers en zelfs de MOHAB (Mother of all Bombs) – bedenk het en het zit in het spel. Leuk is opnieuw het 'kapen' van voertuigen, waarbij je de bestuurder van een tank of helikopter overmant en zelf het roer overneemt. Naast hoofdmissies die je netjes afwerkt om het verhaal voort te stuwen, zijn er zijmissies. Je verdiende bloedgeld kun je spenderen aan nog zwaarder geschut, zoals een mini-nucleaire raket die met behulp van een satelliet een complete basis met de grond gelijkmaakt.

Niet gepoetst

Eén groot destructief feest dus? Ja en nee, en dat heeft alles te maken met de ronduit slordige afwerking van het spel. De game kent behoorlijk wat bugs, waardoor voertuigen blijven plakken in gebouwen, zuurverdiende helikopters pardoes verdwijnen, ingehuurde manschappen gewoonweg niet in staat zijn in je jeep te springen op weg naar de volgende missie en ga zo maar door. Zelf blijf je ook menig keer vastzitten in een struik en verrast het spel je onaangenaam met lelijke glitches. En toch zijn we bereid al deze slordigheden met de mantel der liefde te bedekken. Tegenover elk frustrerend moment staat weer een beeldvullende explosie die je gelukzalig grijnzend achterlaat. Het is alleen jammer dat het spel niet een paar maanden langer in de poetsfase heeft mogen verkeren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • explosief!
  • alles kan stuk
  • veel mogelijkheden
  • heel slordig afgewerkt
  • bugs
Mercenaries 2 is ronduit slordig afgewerkt en dat is onbegrijpelijk. Maar de totale chaos en destructieve vrijheid maken veel goed. Dit is de meest explosieve sandboxgame van dit moment.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: