Je hebt strategen en strategen. Maar dé strategen lopen warm voor de games uit de Total war reeks. Geen andere game heeft nog de massale gevechten en ongelooflijke diepgang van deze reeks kunnen evenaren.

Terug naar de Middeleeuwen

Met de nieuwste Total War game keren we terug naar de Middeleeuwen. Alle zaken die allesbepalend waren in die tijd zien we in Medieval II. Katapulten, belegeringen, uithuwelijkingen, handelsverdragen, bedrog en niet geheel onbelangrijk, de macht van religie.

De ideale mix

De Total War reeks onderscheidt zich doordat zij de ideale strategie mix hanteert. Zo zijn er twee lagen van gameplay in Medieval II. Zo heb je de politieke kaart waarop van alles gebeurt en wat in beurten wordt uitgespeeld (turn based). En je hebt de daadwerkelijke veldslagen die zich in realtime afspeelt. De single player campaigns van Medieval II bieden je deze combinatie. Daarnaast kun je ook snel een potje van ongeveer 30 minuten spelen of zelfs een historische veldslag naspelen die volgens onze historici echt hebben plaats gevonden.

Korte en lange campagnes

De meeste gameplay haal je uit het spel als je gaat voor de campaign modus. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende facties zoals bijvoorbeeld de Engelsen, Fransen en het Heilige Romeinse Rijk. Hoe meer campaigns je uitspeelt, hoe meer facties er wereldwijd vrijkomen. Campaigns heb je er in korte en lange varianten maar vergis je niet. Een casual gamer zal wel weken bezig kunnen zijn met een korte campagne.

De beurt aan de politiek

Op de politieke kaart kun je beurtelings legers opzetten, steden uitbouwen, kastelen beheren en speciale agenten van je aan het werk zetten. Speciale agenten zijn Priesters om je geloof te verspreiden, Spionnen om inlichtingen te verzamelen, Prinsessen om diplomatieke taken te vervullen en uit te huwelijken, Huurmoordenaars om andere lastige agenten uit de weg te ruimen, Diplomaten en Handelaren. Er komt heel veel bij kijken en de mogelijkheden zijn legio. Elke agent kan groeien in zijn functie en zal beter worden in zijn taak naarmate hij of zij meer opdrachten succesvol uitvoert. Ook kun je steden of kastelen belegeren. In tegenstelling tot de vorige Total War games heb je nu een onderscheid tussen kastelen en steden. Kastelen bieden meer militaire opties en zijn beter te verdedigen. Steden zijn groter, vraagt meer management van je, zijn lastiger te verdedigen, maar leveren wel meer geld op. De mogelijkheden zijn zo veel omvattend dat je alleen hiermee al weken zoet kunt zijn. Voor de niet realtime fans is het dan ook fijn om te weten dat conflicten ook door de computer uit te vechten zijn zonder dat je dit zelf hoeft te besturen. Hiervoor beroept de computer zich op diverse statistieken en eigenschappen van je generaal en leger en de aantallen van je manschappen.

De macht van de kerk

Religie speelde een belangrijke rol in de Middeleeuwen. Denk maar aan de kruistochten. Religie speelt dus ook in Medieval II een grote rol. Het is belangrijk dat je als katholieke leider op goede voet staat met de Paus. Het is dan ook belangrijk om je geloof te verspreiden en ketters te verbranden met behulp van priesters. Zo nu en dan krijg je een opdracht van de Paus en het vervullen van zo'n opdracht doet je natuurlijk stijgen in aanzien. Hoe beter je er voor staat, hoe meer de Paus een oogje toeknijpt als je je vijanden die ook Katholiek zijn de pan in hakt. Ook is het mogelijk je priesters te ontwikkelen tot kardinalen en uiteindelijk zelfs Paus! Als jouw kardinaal Paus wordt heb je een machtige troef in handen. Maar wordt een kardinaal van je rivalen Paus, dan is het misschien slim om daar na enige tijd je huurmoordenaar op af te sturen.

De beurt aan de veldslagen

De veldslagen spelen zich af in realtime en hierbij komt het dus echt aan op strategisch inzicht aangezien je het moet doen met de situatie waarin de veldslag begint. Het daarom slim in het politieke gedeelte je veldslag zo gunstig mogelijk in te plannen. Je hebt de mogelijkheid elk moment het spel te pauzeren en commando's te geven zodat je mannen op elk moment precies doen wat jij ze opdraagt. Alles is in volledig 3d uitgevoerd en je kunt inzoomen op de kleinste details waarbij geen enkele soldaat hetzelfde is. Geen soldaten meer dus die allemaal gekloond lijken te zijn. De gevechten zijn een lust voor het oog.

Altijd uitleg

Medieval II is groot, héél groot. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het gemakkelijk is het overzicht kwijt te raken en te vergeten hoe je bepaalde zaken moet regelen. Gelukkig heb je altijd een adviseur tot je beschikking en kun je ten alle tijden op de 'show me how' button drukken om een duidelijke uitleg te krijgen. Dit maakt het spel zéér gebruiksvriendelijk. Toch is zijn grootte en zijn flinke diepgang ook zijn grootste handicap. Medieval II is een spel waar je je flink in moet verdiepen voordat je serieus aan de slag kan. En dat is meestal alleen maar weggelegd voor hardcore gamers.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Ideale mix tussen Turn Based en Realtime strategie

  • Groot met veel diepgang

  • Schitterende graphics en geluid

  • Héél veel mogelijkheden

  • Alles wordt uitgelegd

  • Waanzinnige realtime veldslagen

  • Niet voor de casual strateeg

  • Veel macromanagement

  • Campaigns duren lang

  • Beurten van de tegenstander duren lang

  • Misschien wel té groot

Medieval II - Total War is een prachtige strategygame welke je als hardcore strateeg niet mag missen. Casual strategen zullen hun handen vol hebben aan de vele mogelijkheden en voor hen is die misschien dan ook wel te zwaar. Mocht je het hele jaar je moeten vermaken met maar één strategy game, dan is Medieval II wel de beste keuze.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten