abonneren

Medal of Honor Airborne

Je hoort de ronkende motoren van het vliegtuig, de mannen kijken zwijgzaam en gespannen om zich heen. Hier en daar wordt nog snel een sigaret of een bemoedigend schouderklopje uitgedeeld. De missie wordt zwaar, niet iedereen zal het overleven. Plotseling breekt de hel los. Het luchtafweergeschut buldert met dodelijk geweld.
De kist heeft het zwaar te verduren, maar gelukkig gaat het licht op groen. Het is nu of nooit: springen!

Op de daken

Deze angstige minuten in de lucht zorgen voor de spannendste momenten in Medal Of Honor Airborne. Als paratroeper word je achter of midden in de vijandelijke linies gedropt. De eerste momenten in het vliegtuig voltrekken zich als een film, maar vanaf het moment dat je zelf door het luik stapt en aan de parachute bungelt, heb je alle controle over je eigen lotsbestemming. Bij een landing in de veilige, door groene rook aangegeven landingszone, kun je samen met je compagnie ten strijde trekken. Kies je bewust – of per ongeluk – voor een landing in vijandelijk gebied, dan sta je er alleen voor en wordt het leven er niet makkelijker op. In de film en waarschijnlijk ook aan het echte front worden de parachutisten altijd eerst in een weiland of in ander open gebied gedropt, om vervolgens naar de linies op te rukken. In de meeste missies van MOH Airborne land je echter midden in een stad of dorp. Dat is wel zo spannend, want je kunt zo ook op daken of op torens landen en vanaf daar meteen de Nazi's bestoken met een verrassingsaanval.

Dood is dood

Het springen als parachutist in een oorlogsshooter is niet nieuw (denk maar aan Battlefield), maar nimmer is het zo realistisch uitgewerkt. Eenmaal met beide voeten op de aarde, blijkt MOH Airborne toch weer een redelijk standaard, maar gelukkig wel non-lineaire WOII-game. Dankzij een gereviseerde Unreal 3-engine ziet het er grafisch allemaal prima uit en ook de AI van de vijand is prima uitgewerkt met niet voorspelbare patronen en goed 'acteerwerk'. Wat bovendien fijn werkt, is dat iedere gedode tegenstander niet wordt vervangen door een nieuwe soldaat. Hierdoor krijg je als speler het gevoel dat je bij goed en slim spel sneller progressie boekt, want wie dood is, blijft ook dood.

Opnieuw gedropt

De uitrusting is niet verrassend (want levensecht), maar onderweg zijn de nodige powerups voor munitie, ander dodelijk spul en gezondheid op te pikken. Ook kun je extra skills en upgrades te verdienen door bijzondere moed of schietvaardigheid te tonen. De eigen gezondheid hangt af van vier health 'blokjes' die bij de juiste, weloverwogen tactiek voldoende ruimte bieden om de missies voor langere tijd (uit) te spelen. Dat is ook nodig, want het spel is alleen op te slaan bij vaste checkpoints. Ga je dood, dan start je bij het laatst opgeslagen checkpoint of word je opnieuw gedropt aan het begin van de missie.

Geen ramp

Er is een zestal van deze missies. Ze lopen uiteen van het uitschakelen van luchtdoelkanonnen in een dorpje op Sicilië (Operatie Husky) tot het vernietigen van een vijandelijke verdedigingstoren (Der Flaktürm). Ook Market Garden is als missie opgenomen. Je wordt in Nijmegen gedropt waarna de stad moet worden veilig gesteld en de aanvoerroute (Hell's Highway) moet worden vrijgehouden. Het complete verhaal zit goed in elkaar, maar wordt pas echt dynamisch en uitdagend zodra de laatste twee tot drie missies zijn bereikt. Voordat het zover is, heb je je met gevaar voor eigen leven door een aantal hectische, maar relatief standaard oorlogssituaties heen moeten vechten. Red je het niet? Geen ramp, want na iedere fatale actie mag je weer lekker springen!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • het betere spring- en vliegwerk
  • veel vrijheid in het maken van eigen keuzes
  • prima graphics en slimme AI
  • inclusief Market Garden
  • is alleen op te slaan bij vaste checkpoints
  • eerste missies zijn redelijk standaard
  • commentaar eigen manschappen en vijand begint snel te vervelen
Medal Of Honor Airborne is een uitstekende WOII-shooter met veel vrijheid om je eigen route en tactiek te bepalen. Hoewel het spel in zijn basis niet heel veel afwijkt van andere oorlogsgames, voegt het parachutespringen een spannende extra dimensie toe die niet snel zal vervelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie