abonneren

Mass Effect

Fans van westerse RPG's kunnen zich weer helemaal uitleven op vele uren speelplezier. Bioware, bekend van typische westerse rpg's als Knights of the Old Republic en Jade Empire, brengen Mass Effect, dé Xbox 360 hit, uit voor de pc.

Sci-fi rpg

Mass Effect is een typische westerse rpg in de stijl van Knights of the Old Republic. Dit houdt in: realistische karakters, real time achtige battles, volwassen verhaal elementen, super sfeervol en geen (vrouwelijke) helden met grote ogen en nog grotere zwaarden zoals we bij de oosterse rpg's vaak zien. De sfeer zit er bij Mass Effect onmiddellijk in en vanaf het begin zit je in het verhaal van hoofdrolspeler Shephard, die je zelf naar eigen smaak aan kunt passen. Verder kun je Shephard (die een man of vrouw kan zijn) gaande weg het verhaal verder ontwikkelen en bepalen jouw handelingen het verdere verloop van het verhaal. Zodoende zijn er dus ook verschillende eindes aan het spel, zoals we dat onderhand gewend zijn Bioware.

Geen kloon

Mass Effect is geen regelrechte port van de Xbox 360 versie. De ontwikkelaars hebben, net als bij Jade Empire, de besturing geoptimaliseerd voor muis en toetsenbord en daarnaast zijn er diverse punten in het spel verbeterd zoals het rijden met voertuigen en diverse minigames. Mass Effect is dan ook echt een volwaardige pc titel geworden.

Prachtig ruimte epos

Mass Effect is een schitterend ruime epos geworden waarin een fantastisch diepgaand verhaal wordt verteld en de sfeer van het begin tot het einde klopt. De muziek is geweldig, de dialogen zijn zeer geloofwaardig ingesproken en de graphics zien er eveneens geweldig uit, doch wel in een bijzondere stijl. Men heeft gekozen voor een ruisfilter waardoor de graphics een filmisch uiterlijk krijgen. Dit werkt bijzonder goed.

Perfecte mix tussen realtime en tactiek

De gevechten in Mass Effect zijn vooral vuurgevechten. De karakters in je groep (drie in totaal) kunnen ieder vier soorten vuurwapens bij zich dragen met ieder een andere functie. Denk aan pistolen, repeteergeweren, shotguns en sniper rifles. Zoals het hoort in een rpg heeft natuurlijk ieder karakter zijn eigen klasse en speciale mogelijkheden waarvan je tactisch gebruik moet maken in de gevechten. De gevechten spelen zich af in 'realtime' maar elk moment kan de actie gepauzeerd worden en kan er van uitrusting gewisseld worden en kun je op je gemak instructies geven aan je teamgenoten. Wellicht niet helemaal realistisch, maar wel zo speelvriendelijk. Daarnaast geeft het wel veel tactische mogelijkheden. Ook prettig is dat de moeilijkheidsgraad ieder moment aan te passen is. Mocht een gevecht een keer te moeilijk worden, dan kun je hem tijdelijk even wat zachter zetten.

Extreem

Om volop van Mass Effect te kunenn genieten heb je een behoorlijk systeem nodig. Oudere pc's met matige grafische kaarten zullen deze game met grootse moeite draaien. Maar qua game zelf is er maar weinig negatiefs aan te merken. Behalve dan de zeer extreme beveiligingsmethode die het spel hanteert. Het spel dient via internet geactiveerd te worden en deze handeling wordt periodiek herhaald. Geen internet verbinding betekent dat het spel na een paar dagen niet meer speelbaar is totdat het weer geactiveerd wordt. Ook kan het spel maar op 3 pc's geactiveerd worden. Daarna moet er gebeld worden met EA. Een methode waarvan we hopen dat die niet standaard gaat worden, want dit is natuurlijk te belachelijk voor woorden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Fantastisch verhaal
  • Geweldige graphics
  • Zeer Sfeervol
  • Perfecte mix tussen realtime en strategie
  • extreme kopieerbeveiliging waarbij internet noodzakelijk is
  • zwaar systeem nodig
Mass Effect heeft de kunst van het verhalen vertellen zich eigen gemaakt en is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die games speelt voor het verhaal. Wel is Mass Effect een game die toewijding vraagt en uren speeltijd zal kosten. Maar voor de liefhebbers is dat alleen maar een pluspunt natuurlijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: Mass Effect, EA, RPG