abonneren

Maestia

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wie nog nooit een mmo heeft gespeeld, maar wel nieuwsgierig is naar het genre, moet eens kijken naar Maestia. Maestia is een gratis te spelen mmorpg in de meest traditionele zin van het woord.

Kleinschalige mmorpg

Een mmorpg is een grote online wereld waarin de spelers vrij rondlopen en allerlei quests uitvoeren. Ook wordt er natuurlijk, eventueel gezamenlijk, gevochten tegen monsters, maar ook met medespelers in zogenaamde Player vs. Player of Realm vs. Realm settings. Maestia is een kleinschalige mmorpg met in totaal drie servers. Twee daarvan zijn bedoeld voor Duitsland en één is er bedoeld voor de rest van Europa. Op deze derde server zitten voornamelijk Nederlanders.

Religieus

De wereld van Maestia is zeer religieus en de wereld is dan ook bezaaid met Goden. Er zijn twee speelbare partijen: de Guardians en de Temple Guards. Deze twee partijen zijn rivalen, maar geen gezworen vijanden waardoor het mogelijk is om met z’n allen samen te werken tegen andere dreigingen. Leuk is dat je divinity points kan winnen. Deze verdien je door gelovigen te bevechten die iets anders geloven dan jij. Ook krijg je divinity points als je bidt bij de vele altaren. Dit laatste is vrij gemakkelijk aangezien je alleen maar met je karakter in ‘bid-modus’ moet blijven zitten bij een altaar. Dit is dus een leuk klusje om te doen voordat je naar werk of bed gaat om zo gemakkelijk extra punten te scoren zonder dat je achter de pc hoeft te zitten.

Dertien in een dozijn

Heel innoverend is Maestia niet. Je hebt de standaard klassen die je kan spelen – warrior, mage, ranger of cleric - en ook de quests zijn niet heel speciaal. Wees dus bereid veel monsters te bevechten en eventuele lichaamsdelen te verzamelen. Ook zijn er dungeons die je als groep kan verkennen. Een ervaren MMO speler heeft het allemaal al eens gezien. Wel leuk is dat je relatief snel, vanaf level 10, al een rijdier tot je beschikking hebt waardoor je sneller kan reizen.

Bestemming pikken

Het reizen in Maestia is wel innovatief. De wereld is niet heel erg groot waardoor je geen ellenlange afstanden hoeft af te leggen. Daarnaast kun je een voltooide quest ‘inleveren’ door een gebed uit te voeren naar je godheid. Als je geen zin hebt om je rijdier zelf te besturen, dan kun je ook simpelweg op de landkaart aangeven waar je heen wilt. Je reist daar dan automatisch naartoe zonder lastig gevallen te worden door monsters. Voor hen die wel zelf met hun rijdier willen rijden is er routebegeleiding.

Grafisch chaotisch

De graphics van Maestia zijn redelijk goed en het spel loopt zeer soepel. Tijdens de gevechten zijn er allerlei special effects die de aandacht op zich vestigen en ook als je rondreist, zijn er allerlei teksten die over het scherm rollen. Dit maakt de interface in Maestia op het eerste gezicht wat chaotisch en je zal daar, als je daar niet van houdt, even aan moeten wennen.

Beperkte pvp

De Player vs. Player mogelijkheden zijn beperkt in Maestia. Er is een arena waarvoor je jezelf vanaf elke lokatie in het spel op kunt geven. Dit gebeurt op basis van inschrijving en soms komt het voor dat de ene groep veel groter is dan de andere waardoor de balans een beetje zoek is. Op dit moment is er nog geen Realm vs. Realm mogelijkheid, maar deze is wel in ontwikkeling.

Betaalde extra’s

Bij de meeste free-for-all mmo’s kun je extra’s kopen voor je karakter om zo toch een voordeel te hebben. Maestia loopt niet echt te koop met deze extra’s, dit in tegenstelling tot andere gratis mmo’s, en wat er extra geboden wordt, stelt ook niet heel veel voor. Alleen de mogelijkheid je inventory te vergroten is echt aantrekkelijk. Verder kun je ook meer xp kopen en uitrusting die je eigenlijk niet echt nodig hebt. Een groot nadeel is dat alles wat je koopt, maar voor een bepaalde tijd bruikbaar is. Dit stimuleert ook niet om extra’s te kopen. Een ander nadeel is dat zeldzame items die je in je bezit krijgt, meteen aan je worden verbonden waardoor je ze niet kan verhandelen. Zelfs als je er niets mee kan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • verloopt soepel
  • betaalde extra’s beperkt houdbaar
  • totaal niet origineel
Maestia is gratis te spelen, en dat is zijn grootste kracht. Maestia biedt veel voor wat het kost. Echter zullen ervaren mmo’ers snel uitgekeken zijn op Maestia. Er is teveel van hetzelfde en er zijn te weinig innovaties in het spel om ervaren spelers lang vast te houden. Maar voor wie nog helemaal onbekend is met het genre, en er graag kosteloos kennis mee wil maken is Maestia zeker het spelen waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord