Lord of the Rings - War in the North

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Er lijkt geen einde te komen aan al die Lord of the Rings-games, maar als ze allemaal zijn als War in the North, hoor je ons niet klagen. War in the North lijkt op het eerste gezicht de zoveelste hack 'n slash actie-rpg, maar de makers hebben wel degelijk van deze titel iets bijzonders gemaakt.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Lord of the Rings - War in the North is een 3-player (online) co-op hack 'n slash actie-rpg. Iedere speler speelt een personage, waarbij gekozen kan worden uit de dwergenstrijder, elvenmagiër of de menselijke woudloper (ranger). Ieder personage heeft zoals gebruikelijk zijn eigen kwaliteiten. Op zich is dat niets nieuws. Wel nieuw is dat de speler alleen op zijn scherm te zien krijgt wat voor zijn of haar personage relevant is. Zo kan de ranger sporen volgen, de dwerg zwakke muren detecteren waarachter schatten verborgen zitten en kan de magiër kruiden vinden waarmee drankjes gemaakt kunnen worden en illusionaire muren ontdekken. Ook is de buit die op je scherm getoond wordt van jou. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een andere speler voor je neus je buit wegpikt. Die heeft immers zijn eigen buit.

Het verhaal van War in the North gaat niet over de welbekende Fellowship of the Ring. In plaats daarvan wordt een kleine groep van drie helden - een dwerg, een elvin en een mens - gevolgd in hun strijd tegen een duister figuur genaam Agandaur. Deze Agandaur is de rechterhand van Sauron en terroriseert met zijn orks, goblins en trollen het noorden van Midden Aarde. De helden moeten Agandaur tegenhouden zodat de Fellowship ongestoord zijn werk kan doen. Grappig is wel dat je de oorspronkelijke helden zoals Bilbo, Frodo, Arwen en al die anderen tegenkomt en dat je met ze kan praten. Het is alleen wel jammer dat ze niet allemaal even goed lijken op de karakters uit de film. Dit terwijl ze daarop wel geïnspireerd zijn.

De moeilijkheidsgraad in War in the North is precies goed. Als je goed met elkaar samenwerkt, waarbij voice chat eigenlijk onontbeerlijk is, zijn de hordes orks en goblins goed van je af te slaan, maar zodra er niet serieus samengewerkt wordt en iedereen maar wat in de rondte rent, wordt het gezelschap al snel overrompeld. Samenwerken is dus een must, en als je dit goed doet, wordt het spel alleen maar leuker. Zo kan de tovenaar een beschermende bol oproepen die tevens voor genezing zorgt. Hierin kunnen alle helden genezen. De dwerg is weer in staat alle vijanden uit te dagen en naar zich toe te trekken. Zo kunnen de andere helden ongestoord hun gang gaan. Verder kan elke held in een handgemeen prima zijn mannetje staan, hoewel de Elvin haar levensbal iets beter in de gaten moet houden.

In een actie-rpg moet er natuurlijk geüpgrade worden, en dat is bij War in the North niet anders. Je vindt (of koopt) allerlei uitrusting die je zelf kan dragen of kan weggeven aan je kompanen. Items zijn zelf niet te upgraden hoewel sommigen wel één of twee sloten heeft om een magische steen (Elf Stones) in te plaatsen. Deze stenen zorgen voor extra bonussen zoals extra bescherming of meer levensenergie. Jammer is wel dat deze stenen maar één keer te plaatsen zijn. Je kan ze dus niet meer uit je uitrusting verwijderen. Dat is best wel vervelend aangezien deze stenen zeldzaam zijn.

Je held verdient met elke verslagen vijand xp. Hiermee kan je held in level stijgen, en elk level levert drie attribuut-punten op (voor je basisstatistieken zoals strength, dexterity en will) en 1 skill-point. Met de skill-point kun je speciale eigenschappen en aanvallen kopen en upgraden. Eén punt lijkt wat karig en dat is het eigenlijk ook. Je moet dan ook echt een keuze maken waarin je het personage wil laten specialiseren. Mocht je toch niet tevreden zijn over je gemaakte keuzes, dan kun je via een dure 'respec-token' je eigenschappen en skillpoints opnieuw indelen.

De game kent ook uitgebreide dialogen en niet iedereen zal deze waarderen. Ze zijn namelijk nogal aan de lange kant en kunnen het tempo aardig uit het spel halen. De echte rpg-liefhebber zal echter niet vies zijn van een goed potje praten met allerlei npc's. Zeker omdat daarmee extra quests te verkrijgen zijn waarvoor je weer extra beloningen krijgt als je ze voltooid.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • 3 player co-op
  • elk karakter heeft unieke vaardigheden
  • sfeervol
  • dialogen soms langdradig
Voor liefhebbers van sfeervolle actie-rpg's is War in the North zeker het overwegen waard. We raden je alleen wel aan dit spel samen te spelen met op zijn minst één vriend (het liefst twee), omdat het spel anders vervalt in de gebruikelijke hack 'n slash massa.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags: