abonneren

Lego Harry Potter: Years 1-4

Ontwikkelaar Telltale heeft de afgelopen jaren succesvolle franchises opgebouwd in Lego, zoals Batman en Star Wars, en nu is Harry Potter aan de beurt. Helaas is de game niet zo meeslepend als we hadden gehoopt.

In deze eerste Lego Harry Potter-game worden de verhaallijnen van de eerste vier films verwerkt. Dat betekent dat je in de allereerste cutscene te zien krijgt hoe Harry wordt gered van zijn nare stiefouders en daarna op toverschool Zweinstein terechtkomt. Sowieso volgt het spel de verhaallijnen van de films best goed (maar selectief): veel scènes in het spel komen ons bekend voor en het is leuk om ze met een Lego-sausje te zien. In de cutscenes is ook een poging gedaan om grappen op te nemen, maar de meeste komen niet boven het niveau slapstick uit en zullen alleen de jongste kinderen aanspreken.

Gameplay

De gameplay is in principe hetzelfde als de andere Lego-titels, maar de nadruk is verschoven naar het puzzelelement. Met de personages uit de films (met name Harry, Ron en Hermelien) loop je door Zweinstein en omstreken en moet je met name puzzels oplossen. Dat is dan bijvoorbeeld het bouwen van Legobouwsels, waarbij de ontwikkelaar een best aardig physics-systeem heeft geïmplementeerd om de blokjes te verplaatsen met je toverstaf). Ook kan je met het huisdier van Ron spelen (een rat), wat soms nodig is om in buizen te lopen waar de personages zelf niet in kunnen. Voor sommige puzzels is het nodig om de levende portretten te gebruiken die overal in Zweinstein hangen. Het betoveren van zo'n portret zorgt ervoor dat de geportretteerde je personages helpt door bijvoorbeeld een trap te verplaatsen of door een blokkade op te heffen.

Hoewel deze puzzelonderdelen niet vervelend zijn, blijft de gameplay van het spel wel erg beperkt. Naast de puzzels moet je zo nu en dan ook een tegenstander verslaan, maar een echt combat-systeem is er niet. Eigenlijk loop je vooral rond om punten te verzamelen, wat leuk is maar niet genoeg om het spel te dragen. De puzzels zijn leuk uitgevoerd, maar doorgaans niet zo moeilijk. Je leert zo nu en dan nieuwe toverspreuken, die we ook allemaal uit de film kennen. Soms is het uitvoeren van een spreuk echter moeilijk, omdat het spel niet reageert op je commando's.

Grafisch

Lego Harry Potter is grafisch goed uitgewerkt. De locaties uit de films zijn mooi nagebouwd en de personages zijn ook leuk naar Lego omgezet. Wel zorgt de grafische engine soms voor wat onvolkomenheden, zoals het feit dat je door sommige personen heen kan lopen. Andere keren is het juist onmogelijk om je tegenstander te raken, tenzij je precies aanvalt op een plek van ongeveer één pixel groot die met het blote oog niet te herkennen is. Dit zorgt voor nogal wat frustratie, met name omdat het eigenlijk compleet willekeurig is. Vaak lukte het voltooien van een opdracht pas net voordat we uit frustratie wilden stoppen met spelen.

Het camerawerk van Lego Harry Potter is van wisselende kwaliteit. In principe is het camerastandpunt niet vrij, waardoor het nog wel eens wil voorkomen dat je niet ziet waar je loopt. In de meeste gevallen is dit opzettelijk gedaan (en heeft de ontwikkelaar bijvoorbeeld punten in rare hoeken verstopt), maar soms is moeilijk te zien waar je wel en niet langs kan lopen. Tegenover deze complicatie staat de innovatieve splitscreenmodus. Als je met twee spelers speelt, deelt het scherm zich op in twee dynamische helften. Als je bij elkaar in de buurt blijft, is er helemaal geen splitscreen. Als je verder uit elkaar loopt verandert de verhouding van het splitscreen waardoor je altijd kan zien in welke richting de andere speler is. Voor een toeschouwer is het moeilijk om te volgen waar de spelers mee bezig zijn, maar als je het zelf speelt werkt het erg prettig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede graphics
  • innovatieve splitscreen
  • bugs
  • gameplay is wat saai
  • geen vrije camera
Voor fans van de film is Lego Harry Potter nog wel leuk en grafisch ziet het er ook erg goed uit, maar het stelt teleur qua gameplay en bugs. Voor rondkijken en verzamelen ben je bij Lego Harry Potter aan het goede adres maar verwacht geen flitsende spelelementen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: