abonneren

Legendarisch LucasArts gesloten door Disney

De maker van vele immens populaire spellen zoals Maniac Mansion, The Secret of Monkey Island en X-Wing is geslachtofferd. Disney trok de stekker uit LucasArts en ontsloeg daarmee 150 man.

 

Disney die LucasFilm in de herfst van 2012 overnam, en daarmee ook LucasArts, wil games niet meer intern ontwikkelen maar in licentie uitgeven. Op die manier hoopt Disney minder risico’s te lopen en tot een ‘breder portfolio aan kwalitatieve Star Wars-games’ te komen. De geruchten deden al langer de ronde en sinds september van 2012 nam LucasArts al geen personeel meer aan en kwamen er ook geen aankondigingen meer van nieuwe titels. Een slecht voorteken dat nu dus ook blijkt.Disney: License to game

Of de spellen die in ontwikkeling waren bij LucasArts zoals Star Wars: First Assualt en Star Wars 1313 nog onder licentie worden uitgebracht is niet bekend. De ontwikkelteams staan nu op straat en volgens een tweede bron van Kotaku is de kans dat we Star Wars 1313 alsnog door een andere uitgever op de markt zien verschijnen vrijwel nihil.

 

LucasArts nostalgie

Voor veel oudere gamers zal het nieuws ook zorgen voor een brok in de keel. Een van de eerste titels die door LucasArts zelf werd uitgegeven was Maniac Mansion maar ook The Secret of Monkey IslandFull ThrottleDark ForcesX-WingGrim Fandango (fans herkennen de afbeelding bij dit bericht) en Sam & Max hebben veel gamers hoog zitten. Vooral in de jaren 90 was LucasArts erg succesvol met titels op de pc.

Maniac Mansion

Maniac Mansion op de Amiga 500Ook ondergetekende denkt met weemoed terug aan de eerste LucasArts-titels op zijn Commodore Amiga 500. Om die weemoed nog extra te voeden, zetten we hieronder een video waarin een aantal van de befaamde LucasArts adventure games de revue passeren (1986-2000). Hopelijk komt er ook nog een uitgebreidere ode aan LucasArts op YouTube uit.

 

Een van de laatste successen van LucasArts werd in 2008 behaald met Star Wars: The Force Unleashed (het vervolg in 2010 scoorde al een stuk minder). Het laatste spel dat is uitgegeven door LucasArts is Kinect Star Wars voor de Xbox 360.

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Games

Tags: LucasArts

Laatste reactie