Legend of Grimrock is een ouderwetse 3D dungeoncrawler waarbij elke stap een 'vakje' is. De game is een ode aan de rpg's van vroeger, en dan met name de 3D-varianten waarbij je stapsgewijs alles door de ogen van je groepje helden ziet.

Legend of Grimrock vertelt het verhaal van Mount Grimrock. In deze berg zit een labyrinth dat bestaat uit vele verdiepingen en dat vol zit met monsters, vallen en raadsels. Niemand is nog levend uit de Grimrock dungeon gekomen en dat maakt Grimrock de ideale plaats om veroordeelde criminelen te dumpen. Zo heeft de koning in al zijn genadigheid besloten dat jouw groepje avonturiers in deze levensgevaarlijke dungeon wordt gesmeten. Aan jou om een weg te banen door deze hel in steen.

Je begint Legend of Grimrock door eerst je type spel te bepalen. Je kan er namelijk voor kiezen met een kant en klare groep avonturiers aan de slag te gaan, maar interessanter is het natuurlijk om je eigen karakters te maken. Alle statistieken en vaardigheden worden duidelijk uitgelegd in Legend of Grimrock zodat je precies weet wat de gevolgen zijn van de punten die je indeelt. Je hebt 4 rassen tot je beschikking: de mens (natuurlijk), de minotaurus, de lizardman en de insectoid. Waar de mens overal inzetbaar is leent de minotaurus zich het beste als strijder, de lizarman als dief en de insectoid als magiër. We vinden de rassenkeuze erg verfrissend. Deze keer eens niet de standaard elf en dwerg, hoewel die van ons er best bij hadden mogen zitten.

Behalve een ras moet je ook een beroep kiezen voor je karakters. Er zijn drie beroepen: Fighter, Rogue en Mage. De ideale samenstelling is in dit geval 2 fighters in de voorlinie en een mage en rogue in de achterhoede, maar je bent vrij om wat voor groep dan ook te maken. We vinden het aantal beroepen wel wat aan de karige kant. Er had best wat meer keuze mogen zijn zoals bijvoorbeeld een Cleric (genezer/priester), een Ranger (woudloper) en Paladin (heilige ridder). Aan de andere kant kun je door de beperkte beroepenkeuze wel snel en makkelijk je ideale groep samenstellen.

Je moet bij het creëren van je karakters bij de magiër wel even goed opletten. Zoals elke rpg werkt Legend of Grimrock namelijk met xp waardoor karakters in level kunnen stijgen en dus sterker worden. Echter wordt de xp indidueel per karakter toegewezen en de hoeveelheid is gebaseerd op de participatie van het karakter in de vele gevechten. Het is daarom van essentieel belang dat je de magier skills geeft waarmee hij ook daadwerkelijk toverspreuken kan uitvoeren. Doe je dat niet, dan is zijn participatie minimaal en zal het ook heel lang duren voordat hij in level stijgt om vervolgens wel toverspreuken te kunnen uitvoeren.

Legend of Grimrock bevat de ouderwetse gameplay van vroeger. Dit betekent dat je per stap de dungeons verkent. Dat stapsgewijs dungeons verkennen heeft overigens een functie, want op die manier kun je gemakkelijk een kaart maken van de dungeon die je aan het verkennen bent. Voor de mensen die daar iets te lui voor zijn (waaronder de reviewer zelf) is er ook een 'automap'-functie. Deze maakt automatisch de kaart voor je met elke stap die je zet. Wel zo gemakkelijk. Tof en handig is dat je op deze kaart ook de mogelijkheid hebt om aantekeningen te maken en voor sommige puzzels heb je dat ook echt hard nodig. Mocht je echt de harde 'oldschool'-ervaring willen, dan kun je ook voor de hardcore-modus kiezen. Deze keuze kan je alleen maken wanneer je een nieuw spel begint. De hardcore-modus houdt in dat de automap-functie is uitgeschakeld zodat je zelf met pen en blokjespapier aan de slag moet.

De gevechten worden realtime uitgevochten en dit kan af en toe voor de nodige stress zorgen. Je zal zelf namelijk per karakter moeten aangeven wat hij of zij doet. Voor standaardaanvallen is dat niet zo'n probleem, maar zodra je een karakter van wapen wil laten wisselen, een genezend drankje wil laten drinken of de magier een toverspreuk wil laten uitvoeren, wordt het lastiger. Je karakters hebben immers maar twee handen en meestal worden deze gebruikt om wapens te hanteren. Zodra je dus iets anders wil doen dan aanvallen, dan zul je meerdere klik en eventueel sleepacties moeten uitvoeren terwijl de vijand vrolijk op je doortimmert. Dit geeft de game wel een realistisch tintje en we zien het dan ook zeker niet als een nadeel. Alleen de magiër had van ons wat efficiënter gemogen. Om spreuken uit te voeren moeten namelijk bepaalde runes aangeklikt worden en vervolgens op een 'cast'-knop. Dit moet iedere keer opnieuw wanneer je een toverspreuk wil uitvoeren en dat maakt vooral de krachtigere spreuken traag in de strijd. Het was fijn geweest als de magier 1 of 2 'quick-slots' had waarin veel gebruikte spreuken geplaatst konden worden.

Behalve toveren, kan de magiër ook toverdrankjes brouwen als hij eenmaal de juiste items hiervoor gevonden heeft. Deze drankjes zijn noodzakelijk wil je overleven in Grimrock. Vooral de genezende dranken zullen veel gebrouwd worden, maar er zijn ook andere drankjes zoals antigif en drankjes die je magiemeter vullen. Al verkennende vind je meer recepten voor drankjes, maar je kan ook zelf met allerlei ingrediënten experimenteren. Dit kan zonder dat je kostbare materialen verliest.

Legend of Grimrock is niet gemakkelijk en vooral op de diepere niveaus wordt je regelmatig belaagd door vijanden die sterker zijn dan jouw groepje. Gewoon stil blijven staan en je aanvallen uitvoeren zit er dan niet bij. Je zal strategisch moeten bewegen om zo klappen te kunnen ontwijken en zo nu en dan zelf een klap uit te delen. Dit is soms behoorlijk uitdagend aangezien je niet altijd alle bewegingsvrijheid hebt. Sommige monsters zijn zo sterk dat je ze beter kan ontlopen. Legend of Grimrock zorgt hierdoor voor spanning en zullen gevechten niet snel een 'afwerkklus' worden. Wel zijn we blij dat je het spel op elk moment kan opslaan, want doodgaan zul je heel vaak.

Behalve gevechten bevat Legend of Grimrock ook ontzettend veel puzzels en deze zitten ontzettend goed in elkaar. Zo zijn er vele deuren die alleen op bepaalde voorwaarden opengaan. Deuren waar je vaak doorheen moet om verder te komen, of simpelweg deuren waarachter interessante schatten liggen. Deze deuren kunnen op verschillende manier geopend worden. Meestal gaat die via een hendel of een trekkoord, maar de interessantere deuren stellen andere eisen. Zo vereisen sommige deuren een combinatie van drukplaten, verborgen knoppen en hendels terwijl je voor een andere deur weer aan de hand van een cryptische omschrijving op een speciale plek moet rusten, wil de deur opengaan. Legend of Grimrock is niet scheutig met zijn hints en je zal goed op moeten letten wil je er achter komen wat nu precies de bedoeling is. Op deze manier weten de puzzels je lang bezig te houden en het eurakegevoel is groot wanneer je uiteindelijk zo'n puzzel oplost.

DRM-Beleid

Legend of Grimrock heeft niet echt een DRM-beleid. Je kan de game aanschaffen via Steam en dan zit je standaard vast aan het Steam-beleid. Maar je kan de game ook DRM-vrij kopen op GoG.com voor hetzelfde geld.

UitgeverAlmost HumanOntwikkelaarAlmost HumanBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XP SP3Processor snelheid (min. benodigd)2 GHz Dualcore processorHoeveelheid RAM (min. benodigd)2 GBGrafische kaart (minimaal benodigd)vanaf nVidia GeForce 7900 en AMD Radeon X1600 (Shader Model 3.0 ondersteuning vereist)Benodigde hardeschijfruimte1 GBOnline gamingneeGamepad ondersteuningnee

10

Ons oordeel

Pluspunten

old school rpg in geweldig mooi nieuw jasje

zeer ingenieuze puzzels

strategische gevechten

Minpunten

weinig beroepen

magiër had efficiënter gemogen

Conclusie

Legend of Grimrock is een spel dat speciaal gericht is op de liefhebbers van oldschool dungeoncrawlers. En deze doelgroep wordt door Legend of Grimrock op zijn wenken bediend. We zijn diep onder de indruk van de ingenieuze puzzels en de strategische elementen die deze 'ouderwetse gameplay' oplevert. Legend of Grimrock is verslavend. Oldschool rpg's moeten wel je ding zijn, maar als dat het geval is, mag je Legend of Grimrock absoluut niet missen. Vijf sterren!...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten