abonneren

Left 4 Dead 2

Je zou je kunnen afvragen of het een jaar na het uitkomen van Left 4 Dead niet wat aan de vroege kant is voor een vervolg. Helemaal omdat Valve beloofde met meer downloadable content voor het eerste deel te komen. Echter kwam ze al snel met het nieuws aan dat er een officieel, op zichzelf staand vervolg zou komen.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten
Is Valve schaamteloos een slagje aan het slaan of is Left 4 Dead 2 een waardige opvolger?

Meer en meer

Het goede nieuws is dat Left 4 Dead 2 op vrijwel alle fronten verbeterd is. Er zijn meer wapens, meer verschillende speltypes, meer zombies, meer uitdagingen en bovenal: meer adrenaline! Sterker nog: in vrijwel elk opzicht voelt Left 4 Dead 2 als het spel wat haar voorganger eigenlijk had moeten zijn.

Teamplay noodzakelijk

In Left 4 Dead neem je het met een drietal andere spelers online op tegen een oneindige horde zombies. Samen met hen trek je door een totaal verwoest Louisiana op zoek naar wapens, verbandtrommels en hopelijk een ontsnapping uit deze zombiehel. In Left 4 Dead is geen ruimte voor zogenaamde 'lone wolfs' die alles in hun eentje omver knallen. Alles komt neer op strak georganiseerde teamplay. Gelukkig hebben de spelers een groot arsenaal aan wapens en hulpmiddelen tot hun beschikking om het spel tot een goed einde te brengen.

Nieuwe campagnes

De grootste vernieuwingen zijn de nieuwe campagnes. Waar de levels in haar voorganger ietwat te wensen over lieten, levert Left 4 Dead 2 vijf scenario's die elk veel spelplezier opleveren. Leuk is dat deze scenario's opeenvolgend een samenhangend verhaal vertellen over de vier hoofdrolspelers Coach, Ellis, Rochelle en Nick die elkaar in een brandend en door zombies belegerd hotel voor het eerst ontmoeten. De vijf scenario's zijn afwisselend en bieden behalve een andere setting ook andere uitdagingen. Er zijn vele verschillende locaties zoals stille buitenwijken, verlaten winkelcentra en zelfs een vergaan amusementspark.

Communiceren

De moeilijkheidsgraad is pittig. Al op de normale moeilijkheidsgraad gebeurt het zeer regelmatig dat een groep compleet van de kaart geveegd wordt door de zombies. Communicatie tussen spelers vindt plaats door middel van chat, korte samplefragmenten en voicechat echter wordt deze laatste variant nauwelijks gebruikt. Toch is communicatie de sleutel want alleen met scherp samenspel zul je er als groep in slagen de levels tot een goed eind te brengen.

Zombie teamwork

Naast de standaard zombies neem je het ook op tegen een flink aantal speciale tegenstanders. Zo zijn er de reusachtige Chargers met verpletterende vuisten, huilende heksen met vlijmscherpe klauwen en springen zogenaamde Jockeys op je schouders om je vervolgens regelrecht een grote groep zombies in te sleuren. Er zijn zo’n tien verschillende soorten zombies die elkaar perfect aanvullen. Ook leuk is dat je armen en benen van zombies af kunt schieten zonder dat ze sterven. De zombies worden samengesteld uit vele verschillende soorten benen, hoofden en lijven en zo komt het zelden voor dat twee zombies hetzelfde zijn.

Director aan zet

Net als in het eerste deel wordt de actie geregeld door de kunstmatige intelligentie genaamd 'Director'. Deze plaatst monsters, wapens en ammunitie zodanig dat spelers iedere keer weer het onderste uit de kan moeten halen om te overleven. De Director is flink opgewaardeerd en kan nu spelsituaties en maps direct aanpassen aan het niveau van de spelers zodat geen enkel spelletje hetzelfde is. Naast het standaard speltype is er ook een zogenaamde 'realism mode'. In deze modus zijn alle grafische hulpmiddelen uitgeschakeld en zijn zombies vooral kwetsbaar voor een schot in het hoofd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • heleboel verschillende zombies
  • superspannend
  • ultiem samenspel
  • singleplayer is beperkt
Hoewel Valve best nog even had mogen wachten met het uitbrengen van dit vervolg, slaagt Left 4 Dead 2 er glorieus in om niet alleen de verwachtingen van haar voorganger te overtreffen, maar ook nog eens op vele manieren te verbeteren. Een must-have voor zombie-killers!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: