abonneren

Left 4 Dead

Half-Life, Counter-Strike, Team Fortress, Portal; Ontwikkelaar Valve kent enkel succesvolle franchises. Aan deze imposante reeks kan opnieuw een toptitel worden toegevoegd: de zombieshooter Left 4 Dead.

Pardon. Eigenlijk mogen we de meute ondoden uit L4D (Left 4 Dead) geen zombies noemen, Infected zijn het volgens de makers. De engerds doen nog het meest denken aan de vijanden uit de films 28 Days Later en 30 Days of Night. Waar zombies vooral zuchtende, strompelende, rottende stukken vlees zijn die traag op je af komen, zijn de Infected uit L4D pijlsnel, enorm agressief, komen ze in groten getale en duiken ze als hongerige hyena's op je. Het spel bezorgt je dan ook een adrenalinestoot van heb-ik-jou-daar.

Bots

Gelukkig sta je er niet alleen voor, want de '4' uit de speltitel wordt niet voor niets gehanteerd. L4D is bedoeld voor coöperatieve actie en is bedacht om samen met nog drie andere spelers tegelijk als team te spelen. Deze vier zijn de 'Survivors' te midden van een stad en omliggend gebied waar nagenoeg iedereen ten prooi is gevallen aan een vreselijk virus dat de mensen in Infected verandert. Overigens is het wel mogelijk om het spel alleen te spelen; de computer vervult dan door middel van bots de rol van de overige drie. Deze offline-modus werkt prima, maar is bij lange na niet zo leuk als wanneer je met drie levensechte spelers aan de slag gaat.

AT Director

Samen spelen is sowieso een must. In je eentje als Rambo huishouden is een af te raden tactiek. Je houdt het geen minuut vol. Nee, je moet goed omgaan met verschillende wapens en munitie en gaandeweg ontdek je steeds nieuwe manieren om overeind te blijven en van safehouse naar safehouse te komen. De vier verschillende scenario's - die op hun beurt elk weer uit verschillende acts bestaan - rijgen het geheel aan elkaar. In principe kun je die scenario's binnen een paar uur uitspelen. Toch loont het om het spel steeds opnieuw te spelen. De hordes 'reguliere' zombies kunnen namelijk per spelbeurt ergens anders vandaan komen. Ook de plek van wapens, safehouses en munitie wisselt. Een AI Director houdt bij wat er zoal in het spel gebeurd is, zodat de game altijd anders is.

Smijten met kots

Naast de standaard Infected zijn er de Boss Infected. Dat zijn extra grote vijanden met speciale krachten. En het mooie is dat je als spelers ook The Boss Infected kunt spelen in de aparte multiplayermodus voor acht spelers. Vier spelers zijn Survivors, vier zijn de Boss Infected en dan zijn er nog de door de computergestuurde Infected. Een online slachtpartij van jewelste dus. De Boss Infected zijn The Smoker, The Tank, The Boomer en The Hunter. Als Hunter kun je gebouwen beklimmen en mensen bespringen en bewerken met je klauwen. Wordt het te heet onder je geïnfecteerde voetjes, dan kun je vluchten en jezelf helen. De Tank kan containers, rotsblokken en auto's oppakken en wegsmijten. The Smoker heeft op zijn beurt een smerige lange tong waarmee het mensen kan wegsleuren en wurgen. The Boomer tot slot, kan met verzuurde kots smijten, wat er voor zorgt dat de gewone Infected zich allemaal massaal op de ondergekotste persoon storten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • online samenwerken
  • zelf zombie spelen
  • single player-ervaring beperkt
Op Left 4 Dead als singleplayer spel ben je snel uitgekeken, maar zo is deze titel dan ook niet bedoeld. Trommel echter een trio vrienden op en je raakt niet snel uitgekeken op deze verslavende coöperatieve multiplayerhit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie