Nadat we alle moordzaken hebben opgelost voor het CSI team in Miami, zijn het nu de mensen van Law and Order die onze hulp nodig hebben in New York.

Law and Order 3 (L&A) is gebaseerd op de gelijknamige dramaserie over het wel en wee van rechercheurs, aanklagers en advocaten. Moordzaken worden opgelost en uitgevochten in de rechtszaal. De serie is redelijk populair en heeft al aardig wat fans verzameld. Een (derde) game kon dan ook niet uitblijven. Het spel is (hoe kan het ook anders) een 'klik en ontdek'-adventure waarin een moord moet worden opgelost.

L&A versus CSI

Toen we het spel in handen kregen moesten we onmiddellijk denken aan de CSI-games, waar er intussen ook al drie van zijn, en we kunnen het niet helpen de game hiermee te vergelijken. Wat sfeer en doel betreft zijn de spellen gelijk: er moet een moord worden opgelost. Maar waar er bij de CSI-games wel vijf cases zijn, is er bij L&A maar één, hoewel deze wel wat uitgebreider is. Zo zijn er meer locaties en kun je op de diverse plekken overal rondkijken; bij CSI kon je slechts horizontaal kijken.

Lekker bureaucratisch

Ook zit er meer bureaucratie in Law & Order. Zo kunt u, in tegenstelling tot CSI, niet zelf naar vingerafdrukken zoeken of onderzoeken doen. Dit laat u over aan de experts, en daarvan zijn er aardig wat. Zo is er het Crimelab, de General Research afdeling, de Psychiater, de Medisch onderzoeker en de Surveillance-afdeling. Wat je moet doen? Formulieren invullen en zo de onderzoeken aanvragen! Zodra er antwoord is op je vragen, krijg je een berichtje op je mobiele telefoon.
Ook kun je een huiszoekings- of arrestatiebevel aanvragen. Hierbij moet je niet alleen de persoon in kwestie opgeven, maar ook alle bewijsstukken die deze persoon aan de misdaad koppelen. Heb je niet de juiste elementen op het formulier gezet, dan krijg je geen bevel.

Meer adventure

Bij Law & Order hebben we meer het gevoel dat we te maken hebben met een adventure dan bij CSI. De dialoogopties wanneer je iemand ondervraagt zijn uitgebreider en het puzzelgehalte ligt hoger. Daarbij moeten we wel opmerken dat sommige puzzels wat vergezocht zijn en eigenlijk niet passen in de setting. Zo moet je op een bepaald moment een (pittig) dozenschuifspelletje doen om de rechercheur naar een kast te leiden waar een batterij in zit voor een lantaarn. Hiermee kun je dan dozen in een duistere kamer onderzoeken. Van een onderzoeker of rechercheur mag je toch wel verwachten dat hij zelf een zaklantaarn bij zich draagt! Daarnaast zijn er nog de gebruikelijke 'cijfer- en lettercodepuzzels' die elke adventure game wel minimaal eenmaal in zich heeft.
Waar CSI stopt wanneer je de dader te pakken hebt, gaat Law and Order nog een stapje verder. Daarbij moet je namelijk ook je zaak in de rechtszaal waarmaken en er voor zorgen dat de dader achter de tralies verdwijnt. Dit gaat aan de hand van dialoogopties zoals deze ook gebruikt worden bij de ondervragingen. Nu moet je echter, in tegenstelling tot de ondervragingen, wel oppassen met wat je vraagt, want tegen sommige vragen kan bezwaar worden gemaakt ('objection, your honor!'). Ook kun je zelf bezwaar maken als je vindt dat de advocaat van de tegenpartij te ver gaat. Waar de CSI games lekker luchtig zijn, moet je in Law and Order iets meer tijd en energie investeren. Maar niet teveel. Naar adventure-standaarden is deze game vrij licht.

Lollige rechercheurs en tenenkrommende accenten

Grafisch ziet L&A er iets beter uit dan zijn voorgangers én beter dan CSI, maar het is zeker geen hoogvlieger. De karakters zijn goed geanimeerd en de omgevingen zien er geloofwaardig uit. De voice-overs zijn verzorgd door de echte acteurs van de serie, maar ze komen niet altijd even denderend uit de verf. Sommige verdachten (npc’s) komen wat voice acting betreft overtuigender over. Andere karakters komen uit het buitenland en spreken met een tenenkrommend onecht accent. Niet realistisch, maar voor de sfeer is het wel grappig.

Wel storend is dat rechercheur Lennie Briscoe te allen tijde grappig probeert te zijn en bij alles wat je bekijkt een 'passend' woordgrapje plaatst. Of hij dit in de serie ook doet weten we niet, maar we kunnen ons niet voorstellen dat een verkapte komiek in een politiedramaserie een succes zal zijn.ConclusieUitgeverMindscapeBesturingssysteem (min. benodigd)Windows 2000Processor snelheid (min. benodigd)600MhzHoeveelheid RAM (min. benodigd)128Grafische kaart (minimaal benodigd)16MBBenodigde hardeschijfruimte (GB)1

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten