Kingdoms of Amalur - Reckoning

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Systeemeisen
Wie van grote open fantasy-werelden houdt om in te avonturieren, zal ongetwijfeld zweren bij games als Skyrim, Risen en Gothic 4. Vind je deze games echter wat te statisch en mag het allemaal wel iets actievoller, dan is Kingdoms of Amalur – Reckoning een uitstekend alternatief. Helemaal omdat Reckoning geen concessies doet op rpg-gebied.
Kingdoms of Amalur - Reckoning zou je als Skyrim Light kunnen bestempelen, maar eigenlijk doe je de game daarmee geen eer aan. Reckoning verdient het om in de spotlight te staan en niet in de schaduw van een andere toptitel. Reckoning is het beste dat je op actie-rpg gebied gaat vinden.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Toegankelijke gameplay
  • Uitstekende keyboard en gamepad besturing
  • Snel en dynamisch
  • Heel veel ontwikkelmogelijkheden
  • Minpunten
  • Misschien iets te gemakkelijk

Kingdoms of Amalur – Reckoning vertelt het verhaal over de strijd tussen de nieuwe sterfelijke rassen  (mensen, elven en gnomen) en de oude onsterfelijke Fey in de Feylands. De Fey bestaan uit twee facties: de Winter en Summercourt. Deze twee leefden in harmonie, maar sinds de komst van de slechte  Gadflow, die de Wintercourt gecorrumpeerd heeft, is de ‘Crystal War’ ontstaan. De Crystal War draait vooral om het uitroeien van de sterfelijke rassen en Gadflow heeft een methode gevonden om zijn gevallen soldaten weer opnieuw in te zetten in de strijd. Hierdoor zijn de stervelingen gedoemd uitgeroeid te worden en het is dan ook niet gek dat zij zelf ook naar een methode zoeken om hun strijders weer tot leven te wekken.  Uiteindelijk slagen ze er in, maar helaas voor wordt er maar één iemand weer tot leven gewekt: de ‘Fateless One’.

Jij bestuurt de Fateless One en dat betekent dat je volledige vrijheid hebt in het ontwikkelen van je karakter. Je personage kan zich in drie disciplines ontwikkelen: Might, Finesse en Sorcery. De disciplines bieden ieder zo hun eigen voordelen, en het mooie is dat je niet voor één discipline hoeft te gaan. Je kan je ook ontwikkelen op meerdere disciplines, hoewel je dan natuurlijk niet de meest krachtige powers van één bepaalde discipline krijgt.

Kingdoms of Amalur – Reckoning is een open wereld actie-rpg die je in de derde persoon speelt. De gameplay is dynamisch en snel. Je hebt de beschikking over handwapens, een schild, afstandwapens en magie, en hiertussen kun je razendsnel schakelen. Dit geeft de game een soort hack ’n slash karakter en zal liefhebbers van het actiegenre aanspreken. Tegelijkertijd leunt de game zwaar op rpg-elementen zoals het opdoen van ervaring (xp), het upgraden van skills, het brouwen van toverdranken, het smeden van uitrusting, het creëren van kristallen en het (al dan niet stiekem) leegroven van kisten en kasten.

De gameplay is erg toegankelijk en hoewel de mogelijkheden talrijk zijn, is elke taak vrij simpel te realiseren. Of je nu een slot van een kist kraakt, een drankje brouwt of een betovering op een kist onschadelijk maakt. Daarnaast speelt de game ook nog eens bijzonder soepel waarbij naadloos geschakeld kan worden tussen spelen met de gamepad of met muis en toetsenbord. Pak je de gamepad, dan wordt er direct overgeschakeld op de gamepad-besturing. Gebruik je daarna de muis, dan staat onmiddellijk deze besturing tot je beschikking. Beide manieren zijn prettig in gebruik, hoewel de gamepad hier bij ons de voorkeur geniet.

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling om Gadflow te stoppen, maar net als Skyrim heeft Kingdoms of Amalur – Reckoning gigantisch veel neventaken in de aanbieding naast de hoofdverhaallijn. Zo zijn er sidequests, tasks (verzamel quests), en diverse facties waar je lid van kan worden wat ook weer extra missies oplevert. Het gevolg is dat je dagen bezig kan zijn met kleine klusjes en het upgraden van je karakter terwijl de hoofdverhaallijn voor geen meter opschiet. Heerlijk!

Kingdoms of Amalur - Reckoning zou je als Skyrim Light kunnen bestempelen, maar eigenlijk doe je de game daarmee geen eer aan. Reckoning verdient het om in de spotlight te staan en niet in de schaduw van een andere toptitel. Reckoning is het beste dat je op actie-rpg gebied gaat vinden.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags: rpg, ea games, open werelden