abonneren

Kane & Lynch 2: Dog Days

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Vloeken, zuipen en schieten, dat zijn ongeveer de thema's die je kunt verwachten van Kane & Lynch 2: Dog Days. De twee volkomen losgeslagen hoofdrolspelers zijn iets te overdreven om van te gaan houden, maar hun capriolen leveren een vermakelijk spel op.

De openingsscène van Kane & Lynch 2 zet al meteen de toon. Spelend met James Lynch moet je al schietend een informant achtervolgen op een markt in Shanghai. Samen met je partner Adam 'Kane' Marcus drijf je de informant in een hoek, waarbij Lynch per ongeluk diens vriendin vermoordt en de informant zelfmoord pleegt. Wat volgt is een vrij standaard maar vermakelijk verhaal waarbij de twee verstrikt raken in een conflict met een lokale gangsterbaas.Medelijden

Het duo Kane & Lynch wordt gepresenteerd als twee antihelden waar je ondanks hun gewelddadige uitspattingen enige gevoelens voor zou moeten krijgen. Medeleven, vooral, want het is niet mis wat ze overkomt. Zonder al te veel over het verhaal te willen verklappen moeten we toch één opvallende scene vermelden. Na door een gangsterbaas gemarteld te zijn moeten Kane & Lynch naakt, met open wonden en al de straat op, waar ze uiteraard door hordes bendeleden belaagd worden. Veel meer overdreven dan dat kan het niet worden, en toch voel je op een gegeven moment wat medelijden met de onfortuinlijke twee.

Van subtiliteit is, net als in de betreffende missie, in de rest van het spel ook geen sprake. Alle dialogen worden hard geschreeuwd, zelfs als de afstand tussen de personages nog geen twee meter is. Ook is er in de dialogen een soort echo te horen, die zorgt dat de dialogen nog eens extra uit de toon vallen.Actie

Bij een gangsterverhaal hoort actie, en dat is ook wat je krijgt in dit spel. De game is een third person shooter die in missies is opgedeeld. Iedere missie kent dezelfde gameplay. Je loopt door verschillende locaties, waar je altijd aangevallen wordt door afwisselend bendeleden, politie, en je eigen partners in crime. Terugschieten is de enige optie, van stealth is geen sprake. Hoewel wat meer afwisseling gewenst zou zijn, zorgt het er wel voor dat het hele spel een constante adrenalinekick is.

De actie blijkt wel vrij voorspelbaar te zijn. Als je een ruimte inloopt met veel plekken om dekking te zoeken, weet je dat je een grote golf tegenstanders kan verwachten. Bovendien is er veel gescript. Als je een bepaalde plaats bereikt, zoals een deur naar een volgend deel van het level, en Kane is nog niet bij je in de buurt, wordt hij magisch naar je toe geteleporteerd. De tegenstander is niet heel erg slim. Hoewel ze soms proberen om een omtrekkende beweging te maken, blijven ze even vaak gewoon achter dezelfde steen zitten om iedere vijf seconden even hun hoofd omhoog te steken om te kijken of jij er nog zit.Dodelijke dekking

Het dekkingsysteem in Kane & Lynch 2 niet bijster goed. Door op c te drukken kan je dekking zoeken achter deurposten, muren en andere objecten. Logisch is het systeem wel, want als een plaats eruit ziet als een veilige plek dan kan je er ook dekking zoeken. Het is echter vrij frustrerend om uit dekking te komen, omdat dit vaak niet snel genoeg gaat. Mocht je een slechte plaats uitgezocht hebben, dan kan de tegenstander je snel neerschieten terwijl jij nog naar de juiste toets zoekt. Het was makkelijker geweest om zo uit dekking weg te kunnen rennen: nu is het systeem nooit intuïtief.
Bij een snel gangsterspel verwacht je ook in beeld een bepaalde stijl. Kane & Lynch 2 gebruikt de ‘shaky cam’, waarbij het lijkt alsof de actie met een draagbare camera is opgenomen. De eerste tien minuten is dit extreem irritant, maar daarna went het wel. Uitzondering blijft het trekken van een sprintje, waarbij je soms amper nog iets ziet door de zwalkende camera.
Hoewel de gameplayelementen zoals dekking en voorspelbaarheid niet perfect zijn, is de game toch zeer vermakelijk. Het wapenarsenaal is vrij goed geregeld en alle wapens voelen ook verschillend aan. De levels zijn allemaal in Shanghai, maar zien er wel verschillend uit en zorgen dat de shooter-gameplay niet gaat vervelen.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede sfeer
  • snelle actie
  • dekking werkt slecht
  • valt wat in herhaling
Door het falende dekkingsysteem en de wat eentonige levels komt de gameplay van Kane & Lynch 2 niet helemaal uit de verf, maar de verschillende levels, overdreven dialogen en brede keuze aan wapens maken dit deels goed. Kane & Lynch 2 is sfeervol en lekker over the top. Voor diepgang hoef je dit spel niet te kopen, maar een paar vermakelijke avonden heb je er zeker mee.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie