abonneren

Just Cause 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Zelden hebben we een spel met zo’n dun verhaal gezien. De president van het eiland Panau is corrupt en moet gepakt worden. That's it! Dat neemt overigens niet weg dat Just Cause 2 erg veel te bieden heeft.

In Just Cause 2 speel je Rico Rodriguez, een soort overheidsagent van de VS. Het doel is de corrupte Pandak "Baby" Panay op te pakken voordat hij iedereen heeft uitgemoord en de banden met de VS heeft verbroken. Uiteraard betekent oppakken in Just Cause 2 gewoon omleggen. En gelukkig schuwt Rico geen geweld en overdreven stunts. Sterker nog: hoe gekker hoe beter!

Aanhaken

Er zijn eigenlijk maar drie dingen waarmee je in Just Cause werkt: de grijphaak, de parachute en geweren. Met die drie dingen kom je overal in de gigantische wereld van Just Cause 2. En met gigantisch, bedoelen we ook echt gigantisch. We betwijfelen of iemand elk uithoekje van het eiland Panau kan bezoeken. We hebben in tien uur aardige wat gereisd op Panau, maar als wel op de kaart kijken – beter: pda – dan zakt de moed ons een beetje in de schoenen: we zijn nog niet eens op een kwart!
Het verplaatsen over Panau is eigenlijk heel gemakkelijk. Laten we een kleine greep uit het vervoersbeleid van Just Cause 2 nemen: met de grijphaak trek je een burger of soldaat uit een voertuig om daarna zelf achter het stuur plaats te nemen. Je rijdt naar een flat, klimt met de haak omhoog en haakt je zelf aan een helikopter om vanuit die positie wat soldaten af te schieten. Je maakt de haak los, trekt de parachute open, schiet nog wat olievaten kapot en schiet in je val de haak vast aan een brug om tenslotte te landen op een auto.

Fun factor

De bovenstaande scène is typerend voor Just Cause. Natuurwetten bestaan eigenlijk niet en het gaat er niet om waarom of hoe je schiet, het gaat erom dát je schiet! Je begrijpt het goed: Just Cause gaat om lol hebben! En dat kan op talloze manieren: uit vliegtuigen schieten, springen, aan bergen of flats hangen, op auto's staan, auto's kapen, sam-sites (raketplatformen) opblazen, et cetera.

Hier komt wel een klein minpuntje aan de orde: de missies zijn vrij ondergeschikt. Natuurlijk zijn ze wel de rode draad in het spel, maar écht belangrijk zijn ze niet. Daar komt bij dat de hoeveelheid secundaire missies zo groot is, dat de hoofdlijn al snel vergeten is. Maar ja, is dat nu heel erg? Nee. Wij zien Just Cause als een soort 'snack'-spel. Je speelt het even tussendoor. Even een kleine missie doen. Even wat opblazen of een basejump doen. En daarin schittert Just Cause zonder twijfel.

Zwaar!

Waar Just Cause ook in uitblinkt, is het de pc heel zwaar maken. Ons testsysteem, een Core i7 920 (tot 4GHz geklokt), Gigabyte GTX285 2GB OC en 6GB ddr3-1600 geheugen moest hard werken om het geheel soepel op het scherm te toveren. Goed, wij draaien het spel in 1920 bij 1200, maar we moesten AA beperken tot 2x en gpu-gerenderde watereffecten uitzetten. We durven te beweren dat niet iedere gamer een dusdanig systeem thuis heeft staan en we vragen ons dan ook af hoeveel gamers een nieuwe videokaart moeten aanschaffen om op fatsoenlijke wijze Just Cause 2 te kunnen spelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Heel veel fun
  • Vrijheid
  • Actie
  • Zwaar voor de pc
  • Dun verhaal
Just Cause 2 draait voornamelijk om één ding: lol. En daar blinkt het ook in uit door de ongekende mogelijkheden van de parachute in combinatie met de grijphaak. Het is wat dat betreft het ideale tussendoortje. Jammer genoeg vormt het spel wel erg zware belasting op het systeem. Wie een krachtig systeem heeft, zal daar niet veel van merken, maar de gemiddelde pc kan best moeite hebben met Just Cause 2.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie