abonneren

Journey to the Wild Divine

Games zorgen meestal voor een flinke inspanning. Immers, die grote eindbaas wordt echt niet verslagen als je niet alert bent en zelf zo nu en dan een klap uitdeelt, om maar een voorbeeld te noemen. Af en toe zit je tijdens het gamen op het puntje van je stoel.
Des te bijzonderder is de 'anti-game' Journey to the Wild Divine (JWD), een spel waarbij je het doel juist bereikt door te ontspannen.

Bio Feedback


JWD is meer dan een game. Het is een New Age-project in spelvorm dat mensen bewust moet maken van hun innerlijke kracht en mensen moet trainen in de controle over lichaam en geest. Dat wordt gedaan door de speler diverse ademhalingsoefeningen (afgeleid van Yoga) te laten doen. Zo moet een doel bereikt worden, waarna je verder komt in het spel. Dat wordt gedaan met het meegeleverde Bio Feedback Crystal, een usb-apparaat met drie sensors die aan de wijs-, middel- en ringvinger bevestigd moeten worden. Deze sensors meten je huidweerstand en hartvariabiliteit. Deze laatste is een index voor de coherentie tussen ons hart en verstand. Een hoge coherentie betekent in de praktijk geen stress en veel controle over je leven. Zo weet de computer dus wanneer je je druk maakt of juist ontspannen bent.

De installatie van dit apparaat is heel simpel, en wordt na de installatie van de game herkend als een usb hid (human input device) apparaat.

Ontspannen is best moeilijk


De game heeft gedateerde graphics en draait op een resolutie van 800 x 600. Op zich is dat eerder een voordeel dan een nadeel, omdat dit spel dan ook nog gemakkelijk draait op een Pentium III pc met Windows 98. Daarbij is het aannemelijker dat een groot deel van de doelgroep een oudere pc heeft dan een nieuwe.

De game zelf doet een beetje aan Myst denken en hoewel de graphics gedateerd zijn, is het geheel nog steeds erg sfeervol en zijn de plaatjes mooi. De bedoeling in het spel is de krachten in jezelf te ontdekken. Om dit te bereiken moet je reizen naar de Wild Divine, een verzamelnaam voor alle hogere krachten waarin men gelooft.

Om verder te komen in je reis moet je de Sun Realm verkennen. Een fantasieplaats waarin dit spel zich afspeelt. In de Sun Realm moet je diverse opdrachten ontdekken en succesvol uitvoeren. Al deze opdrachten voer je uit met je gemoedstoestand. Zo moet je voor sommige opdrachten juist heel ontspannen zijn en voor andere juist weer druk. Met behulp van diverse ademhalingstechnieken kun je deze gemoedstoestand beïnvloeden, maar behalve ademhalen vereist het ook behoorlijk wat concentratie om een bepaald gevoel vast te houden. Bij één opdracht bijvoorbeeld is het de bedoeling een aantal zwevende stenen op elkaar te stapelen. Hierbij moet je geconcentreerd en kalm zijn, maar naarmate dit lukt moet je je juichgevoel onderdrukken omdat dat weer zorgt voor opwinding, waardoor je opdracht op het laatste moment mislukt. Kalm blijven is een kunst die je ook in de werkelijkheid zal helpen.

Een andere opdracht is een klok vooruit laten draaien. Dat doe je door jezelf op te winden wat je kan bereiken door te lachen, kort heftig te ademen en simpelweg door jezelf op te fokken. Deze opdrachten gingen ons beter af dan het ontspannen. Wat dat betreft is ontspannen nog best moeilijk!

Wel zweverig


Mensen die spiritueel zijn aangelegd en openstaan voor New Age-achtige filosofieën gaan zeker een leuke en interessante tijd tegemoet met de Journey to the Wild Divine. Mensen die New Age maar flauwekul vinden, kunnen deze game beter links laten liggen, aangezien het zweefgehalte in de game erg hoog is. Gamers die door graphics heen prikken en niet schrikken van een andere manier van gamen en een hoog kostenplaatje kunnen eveneens verrast worden door deze zeer aparte titel. Wel hebben we besloten om geen score te geven aan deze titel, omdat de doelgroep te specifiek is en het ook niet te vergelijken valt met andere software.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer aparte gameplay
  • uitdagend
  • gedateerde graphics

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: