abonneren

Homefront

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Na de epische gevechten in titels als Bad Company 2 waren we wel toe aan een ingetogener shooter. Homefront overtuigt wat dat betreft op alle fronten, maar heeft tegelijkertijd de kortste singleplayermodus die we ooit hebben gezien.

De alternatieve insteek van Homefront vind je al in de titel. Dit keer geen enorme slagvelden of moderne oorlogsvoering, maar oorlog in een herkenbare setting: je thuisland, in dit geval de Verenigde Staten. Het introfilmpje van de game is een mix van echte beelden (Hillary Clinton die spreekt over een gezonden Zuid-Koreaanse onderzeeër) en fantasie. Homefront speelt zich af in de nabije toekomst. Noord-Korea heeft Zuid-Korea geannexeerd en is aan een wereldopmars begonnen. Een invasie van de VS was dan ook onafwendbaar. Je speelt met helikoperpiloot Robert Jacobs, die mee gaat werken met het verzet tegen de Noord-Koreanen.Herkenbaar

Homefront concentreert zich op herkenbaarheid. Je speelt in Amerikaanse suburbs en op het platteland, wat zorgt voor een gevoel van onbehagen. De vertrouwde omgevingen en de waarschijnlijkheid van het verhaal zijn een combinatie die je aan het denken zet. Daarbij schuwt Homefront de overdrijving niet. In het begin van de singleplayer campaign zie je in een introfilmpje een gruwelijke executie, die je de rest van het spel bij zou kunnen blijven. In de daaropvolgende vijf tot zes uur die de campaign telt, worden echter zo vaak overdreven dramatische scènes getoond (brandende soldaten, massagraven), dat het spel op een gegeven moment bijna een karikatuur van zichzelf wordt.

De campaign duurt niet lang. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door een vrij aantrekkelijke gameplay. Je speelt niet alleen op de grond met handwapens, maar bestuurt ook zo nu en dan ook een mobiele turret door doelwitten te selecteren die volautomatisch worden neergemaaid. Ook het besturen van een helikopter behoort tot de mogelijkheden, iets wat zelfs zonder een gamepad verrassend makkelijk gaat (daar kunnen veel pc-games nog wat van leren).Multiplayer

Met zo'n korte singleplayer campaign moeten de multiplayeropties wel indrukwekkend zijn. De pc-versie van Homefront is ontwikkeld door Digital Extremes (verantwoordelijk voor shooterklassieker Unreal Tournament). De belangrijkste spelmodi komen Unrealspelers dan ook bekend voor: Ground Control (Domination in Unreal Tournament) en Team Deathmatch. Je speelt op hetzelfde soort maps die je in de singleplayer ook ziet, maar ze zijn wel ruim opgezet en eigenlijk geoptimaliseerd voor voertuigen. Dat is de enige overeenkomst met een concurrent als Battlefield: de multiplayer stimuleert het spelen met bijvoorbeeld een helikopter.

Als je de pc-versie van Homefront online speelt zijn er zat servers te vinden, maar die zijn lang niet allemaal drukbezet. Dat is toch een klein beetje het probleem van recente shooters: het aanbod is zo groot en verloopt zo snel dat het moeilijk is voor een spel om een behoorlijke fanbase op te bouwen. Hopelijk lukt dat Homefront wel, want je kunt je best lang vermaken met de multiplayermogelijkheden.Unreal Engine

Homefront is ontwikkeld op versie 3 van de Unreal Engine. Daar hebben we best goede titels op voorbij zien komen (zoals Bulletstorm), maar grafisch gezien valt Homefront soms toch wat tegen. Misschien is het de realistische setting die niet helemaal uit de verf komt, maar soms zie je duidelijk herhalende textures en andere grafische onvolkomenheden. Dat komt deels ook wel door de vrijheid die de game je geeft. Hoewel het verhaal zich vrij lineair vertrekt kun je namelijk relatief vrij door de omgevingen lopen. Digital Extremes had het zich makkelijker kunnen maken door je alleen over lineaire paden te sturen, maar dat hebben ze niet gedaan en dat waarderen we.

Lineariteit vinden we dus wel terug in de campaign. De computergestuurde medespelers wachten netjes op jou totdat je weer bij ze bent, en het volgende gescripte event losbarst. Koreaanse tegenstanders blijven met bosjes op je af komen totdat je een bepaalde, gemarkeerde tegenstander doodschiet en dan pas kan je door. Als dit je allemaal wat te moeilijk is, kun je jezelf ook verstoppen en de computer het werk laten doen, want je medespelers lossen best veel voor je op.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • leuke multiplayer
  • beklemmende campaign
  • singleplayer kort
  • grafisch niet heel goed
De singleplayer is kort maar beklemmend en ook de multiplayermodi zijn leuk. Vernieuwend is Homefront echter niet, en het vervalt soms in de bekende shooterproblemen wat betreft lineariteit. Toch is het zeker een goede shooter, die hopelijk ook een grote fanbase opbouwt zodat de multiplayermogelijkheden goed uit de verf komen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord