abonneren

Heroes of the Pacific

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Nu eens wat anders! moeten ze bij Codemasters gedacht hebben toen ze Heroes of the Pacific uitbrachten. Gaat heen en schiet!

Deze keer worden we getrakteerd op een heerlijk rechttoe, rechtaan vliegtuigschietspelletje dat een tikkeltje neigt naar realisme. Het is lang geleden dat we met een vliegtuigje en schietgerei tekeer mochten gaan, dus grijpen we deze kans om ons stempel te drukken op WOII.
Heroes of the Pacific is een ouderwets schietspel waarbij je in de huid van piloot William Crowe kruipt en de kans krijgt in diverse kisten uit de jaren 40 te vliegen. De term ouderwets is misschien niet helemaal terecht. Het is namelijk geen 2D-schietspelletje zoals 1942 op de Commodore 64. Alles is in 3D en je kunt je vliegtuig vanuit verschillende cameraperspectieven zien. Het principe is daarentegen wel lekker ouderwets: geen vragen stellen, maar opstijgen en knallen!

Besturing slecht ondersteund

De eerste vijftien minuten zijn erg vervelend en onze eerste indruk wordt grondig verpest door dingen die niet kloppen en anders hadden gemoeten. We hebben het niet over geschiedkundige juistheid, want eerlijk gezegd is dat in een computerspelletje als dit niet belangrijk. Nee, we hebben het over de vreselijk slechte gamepadondersteuning en ongelooflijk beroerde Tutorial. Laten we beginnen bij de gamepadondersteuning. Ook al geeft het optiescherm braaf aan dat die er is en je hem zelfs kunt kiezen, blijkt deze belofte niet altijd op te gaan. We gebruiken de Logitech Rumblepad 2. Een prima gamepad die qua lay-out nog het meest overeenkomt met een Playstation 2 gamepad en die door veel spellen ondersteund wordt. Daarnaast is Heroes of the Pacific ook ontwikkeld voor consoles, dus mag dit geen probleem zijn. Ondanks dat gaat het spelen met de pad niet probleemloos. De knoppenaanwijzing is volledig verkeerd. Knop 1 wordt door het spel Knop 0 genoemd en zo zijn alle knoppen een plek naar beneden opgeschoven. Daarnaast moet je nog steeds het toetsenbord gebruiken als je met je vliegtuig van de grond wil komen. Slordig! Bij onze eerste poging werkt de besturing met gamepad en muis niet. Pas na een herstart van het spel doet de gamepad wat 'ie moet doen, maar soms gaat het toch fout. De ontwikkelaars hebben onze klacht gehoord en hebben het zelf ook uitgeprobeerd. Zij geven aan geen problemen gevonden te hebben. Desondanks blijven wij het probleem houden. Uiteindelijk komen we terecht bij het toetsenbord en hier gaat gelukkig wel alles zoals het moet.

Harkerige tutorial

Wanneer je het spel voor het eerst opstart krijg je eerst de optie Vliegtraining voorgeschoteld (lijkt ons een prima plan voordat de jacht op de Japanners geopend wordt). Die luchttraining is helaas net zo vruchteloos als de gamepadbesturing. Van een training/tutorial verwachten we dat deze uitlegt hoe de besturing van het spel werkt. Dat, wanneer de trainer je vertelt op te stijgen, je een venster ziet waarin staat welke knoppen je moet indrukken om dit uit te voeren. Helaas niets van dit alles, en dus moeten we de handleiding lezen (bah!) en de belangrijkste toetsen uit het hoofd leren. Ons advies: Sla de training over en doe een paar vlugge potjes met de handleiding naast je.

Eindelijk in de lucht

Hoewel onze eerste indruk niet heel positief is, verzamelen we genoeg moed voor een tweede poging. We hebben de besturing een beetje door en beginnen aan de Campaign. Deze is te spelen op verschillende moeilijkheidsgraden; wij zetten hem op Rookie. Je kruipt in de huid van gevechtspiloot Crowe die eerst wat over zijn jeugd vertelt. Uiteraard hadden hij en zijn broertje een grote voorliefde voor vliegtuigen dankzij hun vader. Zoals het goede Amerikanen betaamt, gaan ze het leger in en dan breekt de hel los; Pearl Harbor wordt aangevallen. Op dat moment begint het spel en krijg je diverse missies via de radio binnen. Het komt vooral neer op vliegen naar bepaalde locaties en daar genoeg vijanden het luchtruim uit schieten. Dat verandert niet veel. Soms zul je moeten bombarderen en grondaanvallen moeten uitvoeren, maar het komt altijd neer op 'ga heen en schiet'. Via de radar kun je zien waar de vijand zit en deze helpt je ook een weg te vinden in het luchtruim. Maar voor mensen met weinig richtingsgevoel zal het niet veel helpen. De besturing via het toetsenbord verloopt prima en de verschillende vliegtuigen waarin je kunt vliegen reageren geloofwaardig.

Prima sfeer

Ondanks het stugge begin geeft het wegknallen van de eerste vijand een bijzonder voldaan gevoel en vanaf dat moment wordt het alleen maar leuker. Je maakt deel uit van de chaos in de lucht. Vriend en vijand zijn nauwelijks uit elkaar te houden, maar gelukkig voor het kanon zijn er meer vijanden dan bondgenoten. Zo nu en dan scheer je met je vliegtuig vlak over het water, terwijl een alarmsignaal je waarschuwt voor het gevaarlijk dichterbij komende aardoppervlak. Maar je moet en zal je doel vernietigen. De boot schiet krampachtig terug terwijl je vuursalvo's gaten in de romp schieten. Vlak voor de boot trek je op terwijl je nog net een glimp van een explosie ziet… heerlijk! Het hele spel is sfeervol, van menu's tot zwart-witfilmpjes tot ingame luchtgevechten. Wel moet je tegen Yankee-accenten kunnen, en tegen het feit dat de helden natuurlijk allemaal Amerikanen zijn. Grafisch valt het spel binnen de categorie functioneel. Het ziet er goed uit, maar er zijn weinig speciale effecten en er wordt niet veel van de grafische kaart gevraagd. Aan het eind van een level is het mogelijk een replay te zien waarin je jezelf bezig ziet vanuit verschillende camera's. Het is ook mogelijk online je kunsten te vertonen en andere internetgebruikers uit de lucht te schieten.

Conclusie
Ondanks het stugge begin valt er zeker lol te beleven aan Heroes of the Pacific. Het is een heerlijk arcade-achtig schietspel met een hoop actie. Wel komt het allemaal op hetzelfde neer en kan daardoor de verveling toeslaan. Voor wie even iets anders wil en houdt van snelle schietactie is Heroes of the Pacific zeker het proberen waard. Ook liefhebbers van oude vliegtuigen zullen aardigheid hebben in deze titel. Maar let op: het is géén simulatie!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie