abonneren

H.A.W.X. 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
In 2009 kwam de eerste arcadevliegtuiggame uit die zich afspeelt in het Tom Clancy-universum: H.A.W.X. Deze game plaatste je in stoere realistische straaljagers en wist realisme over te brengen in arcade gameplay. Nu een jaar later mogen we opnieuw in onze straaljagers de strijd aanbinden met terroristen.

Op het eerste gezicht lijkt H.A.W.X. 2 heel veel op zijn voorganger. We hebben de gebruikelijke straaljagers, waarmee we de diverse 'dogfights' aangaan met andere vliegtuigen. Ook mogen we grondtroepen bestoken met raketten, bommen en mitrailleurs. Echter na een paar uur spelen blijkt H.A.W.X. 2 toch meer variatie te bieden dan zijn voorganger.

Extra klusjes

Zo zijn er nu ook levels waarbij je gebouwen moet scannen om te controleren of daar gijzelaars zitten of terroristen, beman je van tijd tot tijd een kanon om luchtdekking te leveren aan grondtroepen en moet er nu ook– in tegenstelling tot deel één - geland en opgestegen worden. Dat landen en opstijgen had voor ons niet gehoeven. Een groot voordeel van het eerste deel vonden wij juist dat we direct in de actie terecht kwamen en ons niet met triviale zaken als opstijgen en landen bezig hoeven te houden. Hoewel de handelingen om succesvol te landen en stijgen niet heel moeilijk zijn, zijn ze wel verplicht en met name het landen kan een langdradige vervelende klus zijn als je liever gaat voor actie en luchtgevechten. We hadden liever gezien dat dit onderdeel optioneel was.

Een andere extra klus die enigszins realisme aan de game toevoegt is het bijtanken in de lucht. Dit betekent overigens niet dat je de brandstof van je vliegtuig in de gaten moet houden. Op bepaalde momenten in de game krijg je gewoon de opdracht bij te tanken en die klus moet je binnen een bepaalde tijd geklaard hebben. Niet geheel realistisch dus, maar het geeft je wel het idee dat je niet voor eeuwig in de lucht kan vliegen.

Stop de terroristen!

Het verhaal is niet bijzonder en is simpelweg uit te leggen als: stop de terroristen. Hiervoor wordt het verhaal verteld vanuit diverse perspectieven waaronder Amerika, Engeland en Rusland. Grappig is dat je leidinggevende commandant de held van de eerste H.A.W.X. game is, David Crenshaw.

Het gaat bij H.A.W.X. 2 om de vliegtuigactie en deze is net als bij de eerste H.A.W.X. game dik in orde. Toch kan de game in het begin nogal hectisch zijn, waarbij het lastig is om én de tegenstand uit te schakelen én diens onophoudelijke stroom raketten te ontwijken én niet te crashen. De game is zowel met het toetsenbord als een gamepad te spelen, maar de gamepad speelt toch veel prettiger. Ook ondersteunt de game speciale flightsimjoysticks.

Echte sattelietbeelden

Grafisch ziet H.A.W.X. 2 er fantastisch uit. De landschappen zijn mooi en er gebeurt veel op het scherm. De omgevingen zien er zeer geloofwaardig uit en zijn gebaseerd op de werkelijkheid dankzij de satellietfoto's die gemaakt zijn met de GeoEye's satelliet. Het is alleen wel jammer dat de tussenfilmpjes dan weer wat tegenvallen. Hier en daar zijn duidelijk blokken te zien plus dat sommige mensen wel erg matig geanimeerd zijn.


Multiplayer

Net als de eerste H.A.W.X. game kent H.A.W.X. 2 een multiplayer modus. Zo kun je online luchtgevechten met andere spelers aan of samenwerken met iemand via de online co-op modus. Ten opzichte van de eerste game is er weinig veranderd op multiplayer gebied, behalve dan dat er extra kleine voordeeltjes zijn toegevoegd die je kunt verdienen. Denk hierbij aan het verstoren van de radar van je vijand of het reparen van je vliegtuig. Beginnende H.A.W.X. gamers zullen dus goed moeten oefenen, willen ze niet continue genadeloos uit de lucht geschoten worden door de ervaren H.A.W.X. spelers.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • meer variatie
  • mooie graphics
  • verbeterde checkpoints
  • landen en opstijgen zijn verplicht
  • sommige filmpjes zijn matig uitgewerkt
H.A.W.X. 2 is geen echte simulatie, maar komt wel realistisch over. Voor wie van 'net echt' houdt, maar niet van simulaties, is H.A.W.X. 2 zeker een interessante titel. Fans van de eerste H.A.W.X. game krijgen meer van hetzelfde voorgeschoteld, maar dan met andere gebieden en iets meer variatie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie