abonneren

Half-Life 2 Episode I: Aftermath

Hier is hij dan eindelijk, de kleine maar langverwachte opvolger van Half-Life2 (HL2). Het spel gaat verder waar HL2 met een zeer spannende cliffhanger eindigde. Episode 1: Aftermath is het eerste deel van een drietal afleveringen dat ons opnieuw meeneemt naar City 17 en de wereld van Gordon Freeman. Maar deze keer sta je er niet alleen voor.

Episode I is een compleet spel; om het te spelen heb je geen HL 2 nodig. Wel is het leuker als je HL2 hebt gespeeld, zodat je de voorgeschiedenis en personages kent.
In Episode I werk je samen met Alyx die je verder brengt in het spel door bijvoorbeeld deuren te openen of met je mee te vechten. In tegenstelling tot HL2 loop je dus niet meer alleen door de levels – of Hoofdstukken zoals ze officieel heten – maar vooral met zijn tweeën.

Episode I begint in de puinhopen van het hoofdkwartier van de Combine waar je wordt uitgegraven door Dog en Alyx. Beiden zijn blij om je levend terug te zien. Alyx neemt contact op met haar vader die uitlegt dat er iets goed is misgegaan. De core had vernietigen moeten worden, maar dat is niet gebeurd en deze dreigt zelfs te exploderen. Alyx besluit tegen de wil van haar vader in om het gebouw weer in te gaan om de core af te sluiten. Jij moet met haar mee, omdat je het pak dat je beschermt tegen de dodelijke straling in het complex nog aan hebt.
Opnieuw moet je door donkere gangen lopen, waar achter elke hoek een vijand kan zitten die het op je gemunt heeft. Van Dog krijg je de populaire gravity gun mee die je in het begin hard nodig zult hebben.

GRAFISCH


Grafisch is het spel weer een juweeltje, zeker wanneer je een high-end videokaart hebt en dito systeem. De levels zijn zeer gedetailleerd en dankzij hdr word je nu ook daadwerkelijk verblind door een fel in je gezicht schijnende lamp of zon. Dat heeft als nadeel dat je, wanneer de zon vol op je gezicht staat, de vijanden voor je niet meer goed kunt zien. Lastig maar realistisch. Hdr zat niet in HL2, maar wel in het Lost Coast-level dat gratis gedownload kon worden. Hdr is absoluut een verbetering voor het spel en maakt de beleving nog intenser.

GELUID


Net als in HL2 is ook het geluid weer van topniveau. Je hoort constant geluiden om je heen die vervagen wanneer je wegloopt en weer in kracht toenemen wanneer richting de geluiden loopt. Hierdoor kun je horen waar de vijanden zitten en er langzaam heen kruipen om ze te verrassen. De achtergrondgeluiden, zoals blikseminslagen, gesprongen elektraleidingen en computers die nog maar half werken, zijn nu en dan lekker storend zodat je goed moet opletten wat belangrijk is en wat niet. Het realistisch geluid werkt sfeerverhogend en helpt mee om het spel (nog) spannender te maken.

AI


De AI van de tegenstanders is goed. Net als in HL2 hoor je de vijanden aankomen, doordat ze steeds met elkaar communiceren. Dat gebeurt echter niet altijd, dus je kunt ook weleens verrast worden! Zo gebeurt het dat ze in één keer achter je staan en je in je rug schieten. Wanneer je je dan omdraait, rennen ze snel naar een beschutte plek en roepen ze versterking. Ook onbreken de vliegende ‘hakselmachines’ uit HL2 niet; die kunnen je het leven flink zuur maken, zeker wanneer je alleen je gravity gun tot je beschikking hebt. Helaas (of misschien wel gelukkig) zijn de hakselmachines er niet slimmer op geworden. Ze komen dus nog steeds recht op je af en zo nu en dan van achteren. Wat dat betreft misschien een gemiste kans.

SPEELTIJD


De gemiddelde speeltijd ligt tussen de 6 en 8 uur. Dat kan natuurlijk langer zijn wanneer je het rustig aan doet en zo nu en dan rondkijkt naar de schitterende graphics die je voorgeschoteld krijgt. In het begin is Episode I vrij saai omdat je weer in de donkere gangen van het complex zit, maar uiteindelijk kom je weer buiten waar je pas echt de kracht van hdr te zien krijgt. Om de speeltijd te verlengen, krijg je er ook een paar maps bij voor de multiplayermode DeathMatch.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Grafisch zeer mooi, eindelijk hdr
  • Geluidseffecten
  • Korte speelduur
Zij die smachtend wachten op het vervolg van Half Life 2 worden niet teleurgesteld. Wie het originele Half Life 2 nog niet gespeeld heeft doet er verstandiger aan eerst deze uit te spelen omdat het verhaal anders moeilijk te volgen is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: