abonneren

Great Battles of Rome

Rome is niet in één dag gebouwd zoals je wellicht wel weet. Sterker nog. Voor de bouw van het keizerrijk van Rome moest flink geknokt worden.

The History Channel is een televisiekanaal – wat lang niet iedereen in de huiskamer ontvangt – wat uitgebreid aandacht heeft besteed aan Rome en in samenwerking met hen heeft uitgever Black Bean de game Great Battles of Rome uitgebracht. Een strategygame waarin materiaal van The History Channel is verwerkt.

Oud

Net als de glorie van Rome doet de game Great Battles of Rome (GBoR) oud aan. Grafisch ziet het spel er uit alsof het tien jaar terug is ontwikkeld. De game engine die ook gebruikt is, is gerecycled van een oudere soortgelijke game van dezelfde makers. Dat zegt op zich al genoeg. De resolutie staat vast op 1024x768 en de details zijn mager. Eigenlijk mogen dit soort matige graphics in nieuwe pc spellen, zelfs budgetspellen zoals deze, niet meer voorkomen. Het voordeel is wel dat je GBoR op een oude pc nog gemakkelijk kunt draaien. Wel draaide de game bij onze testmachine onder Vista moeizaam. We werden continue belaagd door oplichtende blauwe spikkels. Onder XP hadden we deze problemen niet. Of dit ligt aan Vista of alleen aan ons testsysteem is niet duidelijk geworden. Maar voor Vista gebruikers is deze kleine waarschuwing wel op zijn plaats.

Ondiepe gameplay

De gameplay zelf kent net als de graphics ook weinig diepgang. Je ziet het gehele spel maar drie soorten schermen. In het managementscherm kun je het leger onderhouden. Hierin kun je nieuwe soldaten aanschaffen, regimenten aanvullen en opwaarderen. Ook kun je elk regiment uitrusten met nieuwe wapens en uitrusting. Leuk is namelijk wel dat je soldaten ervaring opdoen per veldslag en daardoor groeien ze dus en kunnen ze nieuwe vaardigheden opdoen. Jammer is alleen wel dat je van de upgrades weinig merkt en dat de nieuw gekochte wapenrusting onzichtbaar blijft. Het tweede scherm is een overzichtscherm waar je de tactieken bepaalt voordat de volgende veldslag aanvangt. Het derde scherm is de veldslag zelf. Hier vindt alle actie plaats. Op de standaard moeilijkheidsgraad stelt de tegenstand weinig voor. Het maakt niet uit wat voor tactieken je toepast, winnen doe je toch wel. Hoewel er genoeg elementen lijken te zijn die de boel kunnen beïnvloeden, denk aan bossen, drassige grond en open velden, is de uiteindelijke invloed hiervan weinig merkbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Draait op ouder systeem
  • Veel uitbreidmogelijkheden bij manschappen
  • Hoewel simpel, wel leuk om te spelen
  • Grafisch slecht
  • Weinig diepgang en variatie
Ondanks zijn beperkingen heeft Great Battles of Rome wel iets. Het opwaarderen van je manschappen is ondanks het weinige effect leuk om te doen. Echter denken we niet dat dit spel ondanks zijn budgetprijs tegenstand kan bieden aan de overweldigende hoeveelheid (betere) strategiespellen die verkrijgbaar zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: