abonneren

Grand Theft Auto IV

Veel geweld, een enorm speelveld, talloze radio- en tv-stations, legio auto's om te jatten, een zeer intrigerend verhaal en absurde systeemeisen; Rockstar heeft met Grand Theft Auto IV fors uitgepakt!

PC-gamers hebben lang moeten wachten op GTA IV. Het spel ligt al een jaar in de schappen voor de consoles, maar Rockstar bleef maar wachten met de pc-versie. Gelukkig kunnen wij nu ook de aan lager wal geraakte Serviër Nico Belic door de straten van Liberty City loodsen. Daarbij krijg je, zoals we gewend zijn van GTA, bijzonder veel vrijheid.

Prachtig uitgewerkt

Het verhaal van GTA IV is simpelweg briljant uitgewekt. Je speelt de Servische Nico Belic die zijn neef, Roman, in Liberty City komt opzoeken. Roman heeft Nico gouden bergen voorgespiegeld, maar daar blijkt bij aankomst niets van waar. Maar, belooft Roman, alles komt goed. Echter, Nico blijkt behoorlijk op zijn eigen kunnen aangewezen. En er zijn twee dingenwaar Nico goed in blijkt te zijn: auto’s jatten en moorden. En op die manier kom je al snel in de krochten van Liberty City. Drugs dealers, Mafia, corrupte vrouwen, agenten en talloze duistere 'vrienden'. Het is aan de speler met wie hij aanpapt of wie hij afknalt.

Bij GTA gaat het niet alleen om het hoofdverhaal, maar zijn er ook talloze sidemissies. En bij GTA IV ontbreken deze ook niet. Deze keer in de vorm van vriendschappen onderhouden, stuntsprongen en het afschieten van duiven. Alsof dik veertig uur gameplay niet genoeg. Is. We verwachten dan ook niet dat veel spelers zich hier druk mee bezig gaan houden, al is het alleen maar vanwege de enorme hoeveelheid tijd die erin gaat zitten. Ook zijn we niet erg onder de indruk van virtueel avondjes drinken, darten of comedy kijken. Echter, het is wel leuk uitgewerkt.

Betere bediening

Opvallend aan de nieuwe GTA is dat de bediening aanzienlijk is verbeterd. Het lopen ging al langer prima, maar het rijden in een auto was altijd een probleem. Het was meer zwabberen dan rijden. Rockstar heeft daar duidelijk werk van gemaakt. Elke auto heeft zijn eigen rijgedrag. Een lange Amerikaan sukkelt comfortabel door de straten van Liberty City en een ultrasnelle Ferrari stuurt messcherp de bocht om. Tip: heb je een vluchtauto nodig, pak dan geen Amerikaanse slee of een suv, maar ga voor een hot hatchback of een sportauto.

De auto's rijden dus stukken beter. Maar de kenner weet dat je ook met boten, motoren en helikopters te maken krijgt. Voor motoren geldt eigenlijk hetzelfde als voor de auto's. Die rijden stukken beter. Echter, de boten en helikopters blijven een beetje een probleem. Gelukkig zijn er niet zo veel missies waarbij je gedwongen wordt in een boot, of erger nog, een helikopter te stappen.

Loodzwaar

GTA IV is grafisch een prachtig spel. De pc-versie is een stuk mooier om te zien dan de console-versie. Helaas is een zéér krachtige pc vereist om het soepel te draaien; een high-end platform kan het net aan soepel draaien. Wij spelen in eerste instantie met een QX6850 processor, 4 GB ddr2-1066 ramgeheugen en twee 8800GT's in SLI. Echter, al snel blijkt dat GTA IV Helemaal geen SLI ondersteunt. Het spel is dan ook niet vooruit te branden. Als we de 8800GT's vervangen door een Ati Radeon 4870 X2 gaat het al stukken beter. Jammer genoeg worden we in het spel wel regelmatig getrakteerd op vervelende renderfoutjes. Met name bij onze Ati-videokaart. nVidia heeft hier minder last van.

Niet alleen grafisch heeft Rockstar wat steekjes laten vallen. Zo weigert het spel alternatieve toetsenbordinstellingen te onthouden. En dat terwijl het spel wel meerdere gebruikers accepteert door gebruik te maken van Live-accounts. Kortom: als je met meerdere mensen op één pc werkt en iedereen zijn eigen toetsen wil gebruiken: jammer, dat gaat dus niet!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prachtige graphics
  • gigantisch speelveld
  • goed uitgediept verhaal
  • bediening is verbeterd
  • veel gameplay
  • loodzware systeemeisen
  • irritante renderfoutjes
  • instellingen toetsen worden niet onthouden
GTA IV is een fantastisch spel met een zeer amusante en degelijk uitgewerkte verhaallijn. Tevens is het grafisch gezien een pareltje. Zelfs met de renderbugs in het achterhoofd. Jammer genoeg is een absurd krachtige machine vereist om het spel soepel te draaien en is SLI of Crossfire nog niet ondersteund. We hopen dat dat snel wordt opgelost, want GTA IV heeft ruim voldoende in huis om een echte klassieker te worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: