abonneren

Global Agenda

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
In Februari 2010 werd de MMO Global Agenda gelanceerd. Het begin verliep stroef mede omdat de game te eenzijdig was gericht op shooter gameplay plus dat er maandelijks betaald moest worden voor de game. Nu zes maanden later heeft men het maandelijkse abonnement opgeheven en is het spel uitgebreid met de Sandstorm uitbreiding.
Voor Iceberg Interactive een reden om deze set als retail-versie uit te gaan geven.

Global Agenda is een massive multiplay online (mmo) game voor shooterfans die zich afspeelt in de nabije toekomst (2155). De wereld wordt overheerst door de Commonwealth die natuurlijk schurkachtige bedoelingen hebben. Je speelt een rebel die bevrijd is van het juk van de Commonwealth en uiteraard neem je de wapens ter hand om je vrijheid te blijven garanderen. Om te beginnen maak je een karakter die één van vier klassen kan zijn die ieder hun eigen ontwikkelpaden (skilltrees) hebben: Assault (aanval), Medic (genezen), Robotics (gadgets inzetten) en Recon (stealth). Alle karakters die je aanmaakt hebben standaard maar één naam en dat is jouw accountnaam.

Online Shooter

Global Agenda is een online third person shooter in mmo vorm die gebouwd is op de Unreal 3 engine. Grafisch is de game niet heel bijzonder en de systeemeisen voor de game zijn niet heel hoog. Dit heeft wel als voordeel dat de game zeer soepel speelt. Een noodzaak als het om shooters gaat. Een bijzonder leuke toevoeging is het Jetpack. Hiermee kun je voor een bepaalde tijd vliegen en zo kun je naar hoger gelegen plaatsen in de wereld vliegen. Dit voegt een extra dimensie aan de shooter-actie toe. Over ammunitie hoef je jezelf geen zorgen te maken. In Global Agenda heb je een energiemeter die leegloopt wanneer je je wapens of Jetpack gebruikt en als je even niks doet, vult deze zich vanzelf weer aan.

De Dome, Missies en de woestijn

Global Agenda heeft een centrale stad - Dome City genaamd. Dit is een centrale hub waar je uitrusting kunt kopen en upgraden, je uiterlijk kan veranderen of je skills opnieuw kan indelen. Extra equipment kopen is eigenlijk alleen zinvol vanaf level 20 en dat is best wel jammer. Tot dat level ben je eigenlijk verplicht te roeien met de riemen die je hebt. Ook jammer is dat zogenaamde ‘consumables’ zoals ‘healing potions’ niet echt voorhanden zijn. Ze zijn er wel, maar je moet er veel moeite voor doen ze in handen te krijgen wat betekent dat je er op laag level eigenlijk geen toegang tot hebt. En juist dan heb je ze eigenlijk nodig. Naast de Dome heb je ook het missie paneel die je met één druk op de knop kan oproepen. Hierin kun je deelnemen aan speciale PVP en PVE missies. In PVP speel je tegen elkaar en in PVE speel je in een team met andere spelers tegen computergestuurde vijanden. Ook zijn er speciale solo-missies, maar die zijn pas speelbaar vanaf level 30. Dit vinden we erg jammer. Als laatst is er ook nog de woestijn waarin in MMORPG stijl quests voltooid kunnen worden. Dit gedeelte stelt momenteel echter nog weinig voor en de meeste lol wordt nog gehaald uit de PVP en PVE missies.

Matige uitleg

Global Agenda begint met een tutorial die je de eerste vijf levels begeleidt. Hierin zit nog het meeste verhaal verwerkt. Na de tutorial kom je in Dome City terecht en vanaf daar moet je zelf maar uitvogelen hoe alles werkt. Dit is erg jammer want niet alles is even vanzelfsprekend. Met name de in-game chat-functie is een crime als je niet precies weet hoe het werkt, en de papieren handleiding in de box biedt weinig soelaas.

Komt er nog meer?

Global Agenda is een MMO en het verdienmodel bestaat uit de diverse DLC (downloadable content) die met enige regelmaat in de toekomst uit moet komen. Hoe het spel zich dus verder zal ontwikkelen is afwachten, maar vooralsnog ligt de nadruk meer op de missies en niet op het questen in en verkennen van een grote online wereld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Soepele snelle actie
  • Jetpack
  • Weinig mogelijkheden voor lage level karakters
  • Quest gedeelte stelt nog weinig voor
Global Agenda heeft zo zijn sterke punten en de game is zeker het overwegen waard voor liefhebbers van Third Person Shooters die niet vies zijn van een potje online knallen. Maar gamers die meer voor verkennen, verhaal en avontuur gaan, kunnen beter verder kijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord