abonneren

Ghostbusters - The Videogame

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wie kent de Ghostbusters niet? 15 jaar na de eerste film verschijnt er een game gebaseerd op de avonturen van Peter Vankman, Egon Spengler, Raymond Stantz en Winston Zeddemoreuit. De oorspronkelijke schrijvers van de film, Dan Aykroyd en Harold Ramis, hebben zelf het verhaal verzorgd van deze nieuwe Ghostbusters game welke zich afspeelt na de films.

Ghostbusters op herhaling

Ghostbusters is een action adventure dat je speelt in de derde persoon. Jij speelt de nieuwe rekruut die het team komt versterken. Daarbij krijg je alle nieuwe experimentele gadgets in handen die jij als eerste mag testen. Eigenlijk is de game een herhalingsoefening van de eerste film want alle elementen van de eerste film passeren de revue. Zo is de grote aartsvijand Gozer weer terug, moet Slimer opnieuw gevangen worden en moet al vrij vroeg de strijd aangebonden worden met de Stay Puft Marshmallow Man.

Ghostbusters sfeer

Ondanks de herhalingsoefening weet dit nieuwe spel de speciale Ghostbusters sfeer als geen ander te vangen. Het vangen van spoken is een hele klus. Eerst moet je de geesten afzwakken met Protonstralen om ze vervolgens af te zwakken door ze heen en weer te slaan als je ze eenmaal gegrepen hebt. Vervolgens moet je je val uitwerpen en het spook daarin dwingen. Na de vangst moet je de val weer oppakken natuurlijk. En terwijl je daar mee bezig bent, zijn er nog een hoop andere spoken die je belagen. Tegelijkertijd moet je oppassen dat je Protonpack niet oververhit.

He slimed me!

In de game strijd je zij aan zij met de echte Ghostbusters en dit betekent dat de vier oorspronkelijke Ghostbusters zelfstandig met je meevechten. De AI valt alleszins mee hoewel een groot deel van het vangen van de spoken op jou neerkomt. Logisch op zich, anders was er weinig spel over. Natuurlijk valt er iemand van de groep wel eens ten prooi aan de spookaanvallen en zo moet je weleens een Ghostbuster overeind helpen. Het is wel zo handig ze daadwerkelijk te helpen, want zij doen namelijk hetzelfde bij jou als jij geveld wordt.

Alleen NL?

Behalve spoken vangen moet er ook heel wat afgescand worden met de PKE meter. Als een echte Ghostbuster loop je rond met een aangepaste nachtkijker op zoek naar ectoplasma en andere bovennatuurlijke verschijnselen. Alles wat je ontdekt, kun je scannen, en wordt opgeslagen in je database. Hierin staat waar je mee te maken hebt en wat eventueel de zwakheden zijn van een spook. Sommigen zijn te verjagen met Protonstralen, anderen moet je vangen en voor anderen kun je maar beter gebruik maken van lange afstand projectielen. Soms vind je speciale spookschatten die geld opleveren. Geld is belangrijk, want daarmee kun je de uitrusting upgraden waardoor het spokenjagen allemaal net iets gemakkelijker gaat. Het enige minpunt is dat de volledige tekst in het spel Nederlandstalig is en dit is niet aan te passen. Gelukkig zijn de gesproken teksten - afkomstig van de originele acteurs - wel in het Engels gebleven.

Geen multiplayer

Heel bijzonder is dat Ghostbusters - The Videogame voor meerdere platformen is uitgekomen die ook een online multiplayer optie bevatten. Maar uitgerekend de pc-versie heeft geen multiplayer mogelijkheid. Dit terwijl de game wel online geactiveerd moet worden! Een vreemde keuze en ook heel jammer, want zo zul je het altijd moeten doen met de matige AI van je teamgenoten.

Geforceerd leuk

De Ghostbusters films zijn grappen en ook de game probeert daarom humoristisch te zijn. Zo laat de game je op alle mogelijke manieren weten dat hij leuk en grappig is. Van de muziek tot aan de opmerkingen van Peter Venkman en de ondankbare klanten aan toe. De game doet te hard zijn best leuk en grappig te zijn, en dat werkt gewoon niet.

Pc vs. Console

Hoewel de pc-versie een multiplayer optie mist, speelt deze versie wel veel prettiger dan de console-versies. Dit komt doordat de game beter te besturen is met de muis en het toetsenbord. Je hebt meer controle over je protonstralen doordat het met de muis nu eenmaal veel fijner richten is dan met een gamepad. Hierdoor is deze game op de pc ook iets gemakkelijker dan bijvoorbeeld op de Playstation 3.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ghostbusters sfeer goed gegrepen
  • uitdagend
  • alleen Nederlandstalig
  • geen multiplayer
Ghostbuster - The Videogame is geen absolute must-have maar vermakelijk is hij zeker wel. Helemaal voor hen die genoten hebben van de films. De moeilijkheidsgraad is pittig en geeft je het gevoel een echte Ghostbuster te zijn. Wat dat betreft is Ghostbusters - The Videogame als filmlicentie-game zeker geslaagd!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie