abonneren

Gears of War

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het vlaggenschip voor Microsoft's Xbox 360 was in 2006 ontegenzeglijk Gears of War. Nu, een jaar later komt het schietspel naar de pc met een aantal interessante extra's.

360 Topper

Laten we er geen doekjes om winden, Gears of War heeft de Xbox 360 groot gemaakt. De combinatie van een nieuw soort schietspel, spelend vanuit de derde persoon, en onwaarschijnlijk mooie graphics maakte de titel tot een ongekend succes. Inmiddels zijn er meer dan vier miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en begint het spel zijn tweede leven op de pc.

Een kwestie van smaak

Gears of War is oorspronkelijk ontworpen met een spelcontroller in het achterhoofd, dus de logische vraag die zich aandient is 'hoe bestuurt en voelt Gears of War op de pc?'. Puristen kunnen opgelucht adem halen, het spel is namelijk zowel te spelen met een controller als met de bekende muis en toetsenbordcombinatie. Beide werken prima en nooit heb je als speler het idee dat je met een console port te maken hebt. De muis – en toetsenbord combinatie is logischerwijs iets nauwkeuriger in het mikken en raken van de vijand, maar het gebruik van cover en schieten tegelijkertijd, werkt met de controller net iets lekkerder. Dit is dus een kwestie van smaak.

Zoek dekking!

Gears of War draai grotendeels om het coversysteem. De makers noemen het spel zelf een 'pop-and-stop shooter' waarbij het voortdurend verschansen achter omheiningen een centrale rol inneemt. Dit is geen schietspel waar je al rennend op alles schiet dat beweegt. Het is sprinten, wegduiken achter muurtjes, vanuit die positie de vijand onder vuur nemen, jezelf verplaatsen, verder sprinten naar een pilaar, onderweg vijanden op de korrel nemend, wegrollen naar een uitgebrand autowrak, herladen en opnieuw de situatie inschatten. Het levert een intense een realistische spelervaring op, ondanks het overduidelijke sciencefiction universum waarbij grommende aliens uit de weg geruimd moeten worden.

Vergane schoonheid

Het thema van Gears of War is 'destroyed beauty' waarbij je speelt in vergane Europese steden die hinten naar de mooie, monumentale gebouwen van weleer. Mooi is Gears of War absoluut, aangezien het spel op de PC in hogere resoluties speelbaar is dan de originele Xbox 360 versie. Ook zijn de texturen van de PC versie hoogwaardiger. Spelers dienen wel over een pittig systeem te beschikken maar het wordt gelukkig nooit zo absurd veeleisend als Crysis.

Extra's voor pc-gamers

Maar de echte aanbeveling komt in het gegeven dat pc-gamers beloond worden voor hun lange wachten. Zij krijgen namelijk vijf exclusieve levels extra, die op zichzelf bijna een compleet hoofstuk vormen. De makers beweren zo een aantal gaten in het verhaal te dichten, maar dat is marketingpraat. Het verhaal was sowieso niet zo opzienbarend, maar vijf extra levels is natuurlijk een hele mooie geste. Bovendien kunnen we nu eindelijk de confrontatie met het enorme Brumak monster zelf spelen, iets dat op de Xbox 360 versie schitterde door afwezigheid. Daarnaast kent de PC versie een nieuwe multiplayer speltype, nieuwe multiplayer speelomgevingen en een uitgebreide editor. Vooral van die laatste gaan spelers nog veel plezier beleven. Is het niet door zelfgemaakte nieuwe content, dan wel door het downloaden van content gemaakt door de knutselende community.

PluspuntenConclusie
  • vijf extra levels
  • nieuw speltype en speelomgevingen
  • grafisch prachtig
We kunnen ons voorstellen dat Xbox 360 spelers zich met terugwerkende kracht een beetje bekocht zullen voelen. Anderzijds, het geduld van veel pc-gamers wordt beloond en dat kan natuurlijk nooit een slecht iets zijn. Gears of War op pc is alles wat het origineel was en meer… en dat maakt dit een fantastische game!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: