abonneren

Fritz 12

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Fritz 12 probeert schakers van elk niveau te behagen en is daarmee een programma voor 'op de groei'.

"Ha, ben je daar weer?" klinkt het als je Fritz 12 opstart. Het bekende schaakprogramma bevat namelijk volop ingesproken tekst die bij vriendschappelijke partijen een menselijk trekje aan het spel moet geven. Alhoewel dat aardig lukt, is het een kenmerk die we liever uitzetten, want hij werkt agressie jegens de pc in de hand. Het menselijke spel zelf is wel een succes. Fritz – op topsterkte nagenoeg onverslaanbaar – past zich in vriendschappelijke modus aan de sterkte van de tegenstander aan en doet dan ook regelmatig minder sterke zetten of blundert zelfs een stuk weg. Ook kan in deze modus een virtuele schaakcoach meekijken die waarschuwt voor fouten. Dat alles maakt Fritz het ideale schaakmaatje, ook voor minder sterke spelers.

Clubschakers vinden genoeg moois in het programma, zoals trainingsstellingen voor allerlei aspecten van het schaakspel (opening, tactiek, eindspel, enzovoort) en videolessen door grootmeesters, al zijn die laatste vooral demo's van los te kopen dvd's.

Het schaakspel verder bestuderen kan met behulp van de uitgebreide database van 1,5 miljoen partijen, die uiteraard op allerlei aspecten doorzoekbaar is. De kwaliteit van deze database is helaas niet erg constant, want naast geannoteerde grootmeesterpartijen zit er ook heel wat materiaal van mindere goden tussen (ELO < 1800).

Het hart (de engine) werkt maar op één processorkern. Voor multicore moet u Deep Fritz kopen en dat is niet meer van deze tijd, nu meer kernen de norm is. Uiteraard kunt u wel met andere engines spelen, zoals de gratis versie van wereldkampioen Rybka. Die draait wel op alle cilinders én is zeker aan Fritz gewaagd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel inhoud
  • menselijk
  • engine niet multicore
Fritz biedt niet de beste database en niet de sterkste engine, maar wel heel veel schaak voor uw geld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie