Football Manager 2012

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Liefhebbers van voetbal-games kun je grofweg in twee categorieën onderverdelen: de spelers en de managers. De spelers worden op hun wenken bediend met titels als Fifa en PES. De managers hebben iets meer keuze: namelijk Fifa Manager, Championship Manager en Football Manager. Wij gaan onze voetbalteams managen met de laatste: Football Manager 2012.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Om te beginnen lijken de diverse voetbalmanagement games nogal veel op elkaar. Dat is ook bijna niet te voorkomen, aangezien de gameplay vooral statisch is en niet dynamisch zoals in actie-voetbal-games zoals Fifa. Desondanks zijn we wel heel erg gecharmeerd van de manier waarop deze management-games zich ontwikkelen. De interface van Football Manager doet ons wanen alsof we bezig zijn in een actief sociaal netwerk waarin je als een spin in het web heerst over jouw club.
 

Heel veel teams en competities

Football Manager werkt grotendeels met officiële teams en competities waarin van de spelers behalve hun sterke punten ook de zwakke punten zijn meegenomen. Helaas zijn niet alle teams en competities van de wereld in het spel verwerkt. Europa is het best bedeelt met 34 landen waaronder naast Engeland ook Schotland en Wales. Van Azië doen maar 8 landen meer en van Noord Amerika alleen maar de VS en Mexico. Van Zuid Amerika zijn alleen de 6 sterkste voetballanden meegenomen: Brazilië, Argentinië, Columbia, Peru, Chili en Uruguay.

Als manager kun je meer dan alleen maar trainen. Je kan spelers kopen, uitlenen, trainen en weer verkopen, wedstrijden regelen en coaches inhuren of kopen die ieder weer hun eigen expertise hebben. Het is eigenlijk te veel om op te noemen en kunnen we wellicht beter zeggen wat je niet kan: bijvoorbeeld een nieuw stadion kopen of aanpassen.


 

Luid en duidelijk

Football Manager 2012 heeft een bijzonder heldere tutorial die in vijf onderwerpen duidelijk uitlegt hoe alles werkt en hoe je bepaalde zaken voor elkaar moet krijgen. De tutorial legt verder uit hoe je moet trainen, waarom je moet trainen nadat je tactieken heb gemaakt en hoe je dat toepast. Als je het niet allemaal in één keer begrijpt, dan kun je altijd nog de assistent-coach om hulp vragen die ook tijdens het spel tot je beschikking staat. Gezien de complexiteit is de game verbazingwekkend makkelijk te bedienen. Bijna alle handelingen worden met één muisklik bediend.

Tof is dat je heel tactisch kan spelen door zelf tactieken te maken en je elftal daarop te trainen. Je kan alle details instellen zoals wie neemt de vrije schop, wie neemt de penalties, wie valt aan en wie verdedigt, zodat je het automatisme van je team kan optimaliseren.Gedetailleerd

Je kant tot op het kleinste detail de zaken regelen, maar als hoofdcoach kun je ook andere coaches inhuren die de triviale zaken van je overnemen. Op die manier ben je echt aan het managen. Je managers, spelers en de pers kun je via dialogen beïnvloeden. Deze dialogen doen sterk denken aan dialogen in rpg's waarbij je rekening moet houden met het feit dat sommige dialoogopties toekomstige dialoogopties kunnen uitsluiten. Je moet dus voorzichtig zijn met wat je zegt, aangezien deze gesprekken, net als in het echt, niet terug te draaien zijn. Vooral spreken met de pers is erg leuk, omdat je daarmee de moraal van concurrerende teams kan beïnvloeden.

Leuk is dat je zelf ook benaderd kan worden door teams met de vraag of je hen wil coachen en trainen. Je kan dus de mogelijkheid krijgen, als je goed genoeg presteert, om je gehele team in te wisselen voor een volledig nieuw en sterker team.


 

Live wedstrijden

De gespeelde wedstrijden kun je live bekijken vanuit meerdere camerastandpunten of gewoon in tekst. Natuurlijk is een cameraverslag leuker om te zien, en de engine loopt soepeler dan bij zijn voorgangers. De cameraverslagen slagen erin je echt bij de game te betrekken. Je kan een wedstrijd volledig bekijken, maar je kan er ook voor kiezen alleen de hoogtepunten te bekijken.

Tijdens de wedstrijd kun je in iedere helft je mannen aansporen, wisselen en spelers aparte opdrachten meegeven. Je kan zelfs proberen je tactiek aan te passen, maar of je elftal dat halverwege een wedstrijd goed oppakt, is de vraag. In feite kun je alles doen wat een echte coach ook doet.


 

Permanent verbonden (DRM)

Jammer is wel dat een constante internetverbinding vereist is, wil je het spel kunnen spelen. Voor de meeste huishoudens zal dit geen probleem zijn, maar wij houden er niet van om online afhankelijk te zijn. De game werkt via Steam, en je hebt dus een steam-account en client nodig om het spel te spelen. De game hoeft overigens niet gekoppeld te worden aan een pc-configuratie. Een werkend steam-account is genoeg.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • authentiek
  • zeer uitgebreid
  • echte management ervaring
  • permanente internetverbinding noodzakelijk
Football Manager 2012 slaagt er als geen ander in om je te wanen als een echte voetbal coach. Voor voetballiefhebbers die een eigen team onder de vleugels willen, is Football Manager 2012 een absolute aanrader!

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: