abonneren

Flatout

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Opvallen tussen de vele, vele racegames is niet eenvoudig. Flatout doet een heel aardige poging.

Racespellen blijven populair, zowel op consoles als op de pc. De racefanaat heeft inmiddels dan ook de keuze uit een groot aantal titels. Doordat het aanbod zo groot is, wordt het voor makers van racegames steeds moeilijker om op te vallen met hun game. Uitgever Empire Interactive en ontwikkelaar Bugbear Entertainment doen een poging met een zeer alternatieve crossgame, genaamd Flatout.

Extreme racing

Flatout is een spectaculaire racer met weinig realisme. Het gaat hier vooral om de snelheid en de crashes. Je racet op verschillende, levensgevaarlijke parcours. Denk aan bossen, bouwputten en gesaboteerde racebanen. Op deze parcours ligt van alles op de weg waar je tegen aan kunt rammen of wat je kapot kunt rijden. Deze gevaren kun je gebruiken tegen je concurrenten door bijvoorbeeld steunpalen onder stellages weg te slaan, zodat degenen achter je bedolven worden onder rommel. Hoe meer schade je berokkent, hoe sneller je 'nitro-meter' volloopt. Met de inhoud van deze meter geef je je auto tijdelijk een turbo-boost. Slim gebruik van deze boost houdt je op de baan en drukt tegenstanders van de weg.
Een leuk detail is dat de bestuurders ook echt actief zijn in de auto en heftig sturen. Ze dragen geen gordel zodat ze bij een heftige crash letterlijk uit de auto geslingerd worden. Dit geldt ook voor je eigen coureur. De crashes zijn spectaculair en zelfs in slow motion te volgen. Gelukkig is het geen ramp als je uit de auto geslingerd wordt, want met een druk op de 'resetknop' zit je weer op de baan in je nu zwaar gehavende auto, maar natuurlijk wel met een flinke achterstand. Wel makkelijk: hoe zwaar je auto ook beschadigd is, je kunt er gewoon mee door blijven rijden.
De moeilijkheidsgraad is in het begin vrij laag, maar wordt al snel pittiger.

Originele spelonderdelen

Naast de standaard carrièremodus, waarin nieuwe auto's, banen en spelonderdelen vrij te spelen zijn, zijn er ook zeer originele spelonderdelen toegevoegd. Neem de 'Rag-Doll Sports'. Deze bestaat uit zes onderdelen die allemaal draaien om het lanceren van de bestuurder uit de auto. Zo kun je de bestuurder gebruiken als dartpijl op een reuzendartbord, gebruiken als bowlingbal of als ongeleid projectiel voor een wedstrijdje hoog en ver lanceren. Daarnaast zijn er bonustracks vrij te spelen die klein, simpel en vol gevaren zitten.
In een game waarin crashes centraal staan, hoort natuurlijk een 'Destruction Derby'. U kunt het tegen zeven andere auto's opnemen waarin het recht van de sterkste geldt en er maar één winnaar kan zijn. De tegenstanders zijn overigens redelijk intelligent en geven zich niet zonder slag of stoot gewonnen.

Nog steeds een racespel

Al deze extra speelmodi maken het spel zeker interessant, maar in de kern is het nog steeds gewoon een racespel met al zijn gebruikelijke kleine frustraties. Mensen die het niet zo op racespellen hebben en zich ergeren aan toevallige tegenslagen die zich in de laatste ronde vlak voor de overwinnig voordoen, zullen ook hier met irritaties te maken krijgen. De 'Rag-Doll Sports' zijn voor hen wel leuk, maar het grootste gedeelte daarvan moet eerst 'vrij geracet' worden, waardoor je niet ontkomt aan reguliere races.

Conclusie
Flatout is een leuke racegame die lekker speelt. De extra onderdelen geven de game net dat beetje meer om er uit te springen. Voor snelheidsduivels die eens wat anders willen dan de standaard raceparcours, is dit een aanrader. Voor wie het niet zo op racegames heeft zal deze titel, op de leuke extra onderdelen na, weinig stof doen opwaaien.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie