abonneren

FIFA 10

Na een zomer wachten op alle voetbaltranfers die voltooid werden moesten we nog één maand wachten op EA's succesvolle franchise FIFA 10. Maar eindelijk is het zover!

Nieuw in FIFA 10

In de dagen voor de release werd er voornamelijk gesproken over de verbeteringen in FIFA 10. De grootste veranderingen in FIFA 10 zijn: Het invoeren van 360 dribbelen en de terugkeer van Oranje! Eindelijk kun je in FIFA 10 weer spelen met de beste Nederlandse spelers in een 'echt' Oranje. Bij 360 dribbelen is de speler meer wendbaar en dribbelt hij niet alleen recht vooruit of schuin omhoog. De bewegingen die je meegeeft voelen veel minder statisch aan.

FIFA op de pc

Enkele verbeteringen die wel op de consoles te zien zijn, zijn helaas niet op de pc doorgevoerd. Zo kun je niet je dode spelmomenten creëren om optimaal voordeel te halen uit de corners en vrije trappen. Daarnaast is de toevoeging van 360 dribbelen nauwelijks merkbaar als je het toetsenbord gebruikt. Tussen de pc en console versie van FIFA 10 zit een wereld van verschil. Om toch optimaal van FIFA 10 te kunnen genieten raden we dan ook het gebruik van een gamepad aan.

Gameplay

Als abonnementhouder van FIFA hoop je elk jaar dat EA geen drastische wijzigingen doorvoert, maar enkel verbeteringen. De spelers zijn sterker aan de bal en schermen meer af. De scheidsrechter zal eerder fluiten bij verkeerd verdediging. Soms vervelend omdat de scheids ook kan fluiten bij een schouderduw uit het boekje. Door het invoeren van 360 dribbelen voelt het spelen, mits je een controller gebruikt, vloeiender. Verder valt het op dat de keeper ook is veranderd. Eén tegen één kun je maar moeilijk scoren. In balbezit zal de keeper echter iets sneller reageren op je commando's en de bal eerder uitgooien.

Be a Pro

De 'Be a Pro mode' is de welbekende FIFA modus waarmee je jouw gekozen of gecreëerde Prof naar de top loodst. Dit voelt lekker soepel en is goed uitgewerkt. 'Be a Pro' gaat zeker uitgebreid gespeeld worden, de strijd om een plaats in het nationale elftal zorgt voor een goede game ervaring en zorgt er zeker voor dat je 'Be a Pro' blijft spelen.

Oefenen, oefenen, oefenen

De 'practice arena' is een goede optie om je te verbeteren. Naast 11 vs 11 kun je hierin ook 11 vs 1 spelen om verschillende pass-technieken te oefenen. Het oefenen van dode spelmomenten is geen overbodige luxe en vooral de penalty-series tegen de zelf gekozen opponent is een leuke toevoeging.

Grafisch

Grafisch is er niks mis met FIFA 10. Het veld ziet er strak uit, de spelers en animaties zijn goed verwerkt en het publiek heeft ook een opknapbeurt gekregen. Het enige nadeel is dat het gras aardig wat systeemkracht vraagt. Bij het downgraden van de graphics draait FIFA 10 al een stuk beter wanneer van het mooie gras een biljartlaken gemaakt wordt en een zwevende bal het gevolg is.

AI

FIFA 10 is en blijft een game die het leukst is om tegen iemand te spelen. De AI tijdens de wedstrijden tegen de pc zorgt ervoor dat je vaak op dezelfde wijze een goal maakt, de keeper altijd verschalkt met een stiftje en de tegenstander je het nooit veel moeilijker zal maken door een aangepaste strijdwijze als jij beter bent. Het grootste nadeel om tegen iemand te spelen zijn de skills van de spelers. Vooral de snelle toppers zoals Christiano Ronaldo, Messie en onze eigen Robben zijn niet te stoppen bij een uitbraak. Zelfs met de bal aan de voet rennen ze er gerenommeerde verdedigers uit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eindelijk weer Oranje
  • 'be a Pro' is uitdagender
  • spelerseigenschappen komen uitstekend overeen met de realiteit
  • weinig tactische mogelijkheden
  • 1 tegen 1 tegen de keeper
  • 360 dribbelen alleen met controller
FIFA 10 is voor de pc een topgame die eigenlijk nog niet af is. Er is nog heel veel voor verbetering vatbaar. De voetballiefhebber zal echter FIFA 10 gaan spelen omdat het wel de beste game is op voetbalgebied blijft. Ondanks dat kijken we stiekem nu al uit naar FIFA 11.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: