abonneren

Fifa 09

Je kunt de klok er op gelijkzetten; ieder jaar verschijnt er rond de feestdagen nieuwe editie van de FIFA gameserie. De belangrijkste vraag is dus ook nu weer: wat heeft Electronic Arts ditmaal toegevoegd om een eventuele aanschaf van versie '09 te rechtvaardigen?

Muiscontrole

Het levert altijd weer interessante discussies onder gamers op. Kun je met een beetje fatsoen voetballen op de pc of heb je daar toch echt een PlayStation of Xbox voor nodig? Toch is het antwoord simpel. Zolang je één of meerdere controllers/gamepads aan de pc hebt gekoppeld, maakt het eigenlijk niet zoveel uit en is het vooral een kwestie van smaak. Een soepel potje voetballen met het toetsenbord en de muis lijkt daarentegen uitgesloten. Zelfs als een nieuwe versie een verbeterde muiscontrole claimt. Toch is de beschikbaarheid van muis en toetsen een bijkomend voordeel bij FIFA en al helemaal bij de meest recente release. Want dat het bij dit spel alleen om voetbalactie gaat, is een illusie. Er verschijnen steeds meer 'toeters en bellen' waarbij het draait om tactiek, managementskills en wetenswaardige club- en spelersinfo. Om daar snel en soepel gebruik van te maken, is de beschikbaarheid van muis en toetsen natuurlijk een pre.

Adidas Live

Ook FIFA 09 bevat veel nieuwe extra's op dat vlak. Zo is er een aanpasbaar widgetmenu dat je online verbindt met de FIFA-community en je op de hoogte op houdt van het laatste nieuws over je favoriete club. Deze, door Adidas gesponsorde Live-seizoenwidget levert wekelijks bijgewerkte vormgegevens van voetballers op basis van hun prestaties in echte wedstrijden. Dit onderdeel geldt in eerste instantie voor enkele buitenlandse (o.a. Engeland, Duitsland, Italie en, ehhh Mexico) competities en natuurlijk niet– we hadden niet anders verwacht – voor de Eredivisie. Overigens zul je de portemonnee open moeten trekken als je de Live-updates van meer dan één land wilt ontvangen.

Knokken om de bal

Op het gebied van de gameplay zijn er geen al te schokkende veranderingen te bespeuren. Wat wel opvalt, is dat er op het veld harder wordt gewerkt en 'geknokt'. Bijvoorbeeld als een bal dreigt uit te gaan of in 1-tegen-1 duels. Dat vergt nog meer van het tactisch inzicht en gevoel voor timing. Dit vernieuwde fysieke bots- en afschermsysteem met snelle vrije trappen en verrassende inworpen is dus een absolute aanwinst. De kunstmatige intelligentie van de tegenstanders is wederom op niveau, al lijkt het er wel op dat door een verbeterd realisme in AI-tactiek de speelbaarheid er in grote lijnen iets makkelijker op is geworden.

Kruip in huid

Met meer dan 500 officiële teams, 30 competities, 61 toernooien, waaronder 42 officiële in licentie gegeven toernooien, zul je je niet snel vervelen. Uiteraard kun je desgewenst een eigen team creëren en zelf een toernooi organiseren. Gelukkig is ook de 'Be A Pro-modus' weer helemaal terug in FIFA 09. Hierbij kruip je in de huid van één enkele voetballer en laat je de rest van de teambesturing aan de AI over . Door goed positiespel, fraaie passes , geslaagde tackles en het maken van (wereld)goals, verdien je – hopelijk - een hoge(re) waardering in het team.

Derde generatie

Met de grafische presentatie van FIFA 09 zit het – ook de pc – helemaal snor. Het spel wordt aangedreven door de derde generatie EA SPORTS-voetbalengine. Dankzij het nieuwe physicsmodel is het soort acties afhankelijk van de snelheid en het gewicht van de speler. Hiervoor zijn er meer dan 350 nieuwe animaties toegevoegd. Het realisme bij de weergave van de spelers en het speelveld (gras in 3D) is sterk verbeterd en ook de snelheid van spelen blijft in deze hogere resoluties op prima niveau.

Helaas online

Helaas kun je maar met maximaal twee spelers online tegen elkaar spelen. Dat is in vergelijking met de consolevariant (10-tegen-10) een redelijke teleurstelling. Wil je met meer dan twee spelers in FIFA 09 aan de slag dan kan dat slechts op één pc of via een netwerk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verbeterde (grafische) engine
  • AI is slimmer en feller
  • be A Pro!
  • geen Eredivisie in de Adidas Live-widget
  • maximaal 1-tegen-1 in online-optie
Ja! Helaas! De ware voetballiefhebber met een pc zal opnieuw naar de winkel moeten om ook dit jaar EA's FIFA aan te schaffen. Alle verbeteringen en uitbreidingen in versie '09 zorgen voor een grote stap vooruit en leveren opnieuw het bewijs dat je voor de beste sport niet per se achter de tv hoeft te zitten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: