abonneren

Fifa 07

Elk jaar is er weer een nieuw voetbalseizoen. En dus is er elk jaar weer een nieuwe Fifa. Deze keer is het Fifa 2007 die de bal overneemt van zijn voorganger 2006. PCM is weer aan het ballen geslagen en we kunnen alvast verklappen dat deze nieuwe Fifa geen rode kaart van ons krijgt.

Sneller, dynamischer, mooier!

De nieuwe Fifa speelt lekkerder, dynamischer en vooral sneller. Waarbij de 2006 versie naar onze smaak nogal mat overkwam, slaagt 2007 er in weer een lekkere hectische partij voetbal neer te zetten. Je bent niet meer het spel een paar stappen voor zoals het geval was bij 2006. Ook grafisch gezien laat 2007 zijn voorganger ver achter zich. Om te beginnen zijn er nu meer details in te stellen en ziet alles er realistischer uit. Er worden in de herhalingen tussenfilmpjes gegenereerd die gebaseerd zijn op echt gebeurde acties in het spel. Deze filmpjes zien er verrassend goed uit hoewel ze wel wat glanzend zijn. Ook de textures van de spelers zijn verbeterd en hoewel de gezichten nog emotieloos zijn is er al veel meer detail te zien dan bij 2006.

Uitgebreide bediening

De besturing gebeurt zowel via toetsenbord als via een gamepad, maar de handleiding gaat uit van het toetsenbord. In het begin staat er wel een conversietabelletje van toetsenbord naar gamepad, maar deze is summier en helpt de gamepadbedienende gamer maar weinig. Je bent dus op je zelf aangewezen als je met een gamepad speelt.

Er zijn vele manieren om de bal te spelen en de mogelijkheden zijn legio. Je kan de trucjes en de diverse bewegingen bijna vergelijken met de special moves van een knokspel, zo uitgebreid is het allemaal. Een doorgewinterde Fifa-speler zal hier erg blij van worden omdat de game hierdoor veel dynamischer wordt. Voor beginnende spelers en casual gamers is het allemaal wel wat veel en we vinden het dan ook jammer dat er ook in deze versie weer geen tutorial in het spel verwerkt zit.

Uitstekende sfeer

De algehele aankleding van deze nieuwe Fifa is in één woord geweldig! Het publiek is geen bordkarton meer, spelers zwaaien naar je als ze vrij staan en het publiek roept in koor de naam van zijn favoriete club. Daarnaast reageert het publiek nu veel meer op het spel en kun je ook rekenen op fluitconcerten als je team slecht speelt of wanneer men het oneens is met de scheidsrechter. Het gejuich is veel realistischer en lijkt niet meer één zelfde riedeltje te zijn wat telkens hergebruikt wordt. Er is ook een momentum-meter toegevoegd waaruit je kunt opmaken in hoeverre jouw team de overhand heeft in het spel. Als je traint zonder publiek hoor je de spelers naar elkaar roepen en als je in het Nederlands speelt hoor je geloofwaardige Nederlandse stemmen. Het commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel is ook weer van de partij maar is gelukkig veel minder tenenkrommend dan bij 2006. Sterker nog, het lijkt nu meer alsof ze echt commentaar geven bij de wedstrijd. Youri blijft echter wel veel in herhaling vallen en hij zegt per wedstrijd minimaal drie keer hetzelfde zinnetje.

Domme amateurs

Het is duidelijk te merken dat het spelsysteem op de schop genomen is aangezien de bal veel natuurlijker beweegt en de spelers vele malen intelligenter spelen. Daardoor is de moeilijkheidsgraad ook een stuk pittiger geworden. Met twee nul voor staan betekent nog niet dat je bijna automatisch hebt gewonnen, wat bij eerdere versies wel het geval was. Gelukkig voor ons is de moeilijkheidsgraad in te stellen. Wilden wij scoren dan moesten we het spel echt op amateurniveau instellen. Jammer was dan wel dat op amateurniveau de tegenstander wel hele domme dingen doet. Als je twee nul achter staat dan ga je niet stoer lopen dribbelen op je eigen helft bijvoorbeeld. Dit maakt de zege op dit niveau veel minder zoet, waardoor je geneigd bent de game weer op de standaard moeilijkheidsgraad in te stellen. Dit is op zich goed, maar de amateurs hadden wat ons betreft toch wel iets intelligenter mogen zijn.

Plezier met veel

Je kunt gemakkelijk met meerdere spelers tegelijk spelen. Zowel via internet, als lan, als op de pc zelf. Een gamepad is voldoende om met z'n tweeën te kunnen spelen, waarbij de andere speler het toetsenbord moet gebruiken. Een internetverbinding geeft vele extra mogelijkheden. Zo heb je de optie 'altijd online' die echte voetbaluitslagen en andere voetbalinformatie via het internet weergeeft in de game. Ook worden de voetbalploegen via patches bijgewerkt als er veranderingen zijn in de werkelijkheid. Ook leuk is dat je op het internet aan competities kunt deelnemen.

Coach

Ook het speltype Coach ontbreekt niet en stelt je in staat in de schoenen van de trainer te staan. In deze versie heb je de mogelijkheid om spelers te ontwikkelen. Spelers doen namelijk ervaring op als ze op het veld spelen en de ontwikkeling wordt vertraagd als ze op bank zitten of geblesseerd raken. De mogelijkheden zijn natuurlijk niet zo uitgebreid als bij Fifa manager maar het voegt desalniettemin een leuk spelelement toe.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Sneller dan zijn voorganger
  • Vele mogelijkheden
  • Fantastisch geluid en sfeer
  • Youri valt in herhaling
  • Geen tutorial
  • Domme amateurs
Fifa 2007 is een uitstekende voetbalgame die naar onze mening vele malen beter is dan zijn voorganger. Voetballiefhebbers zullen door de nieuwe mogelijkheden en de pittige tegenstand ruimschoots aan hun trekken komen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie