abonneren

F.E.A.R. Extraction Point

F.E.A.R. Extraction Point is de eerste uitbreiding voor de succesvolle horror fps-game F.E.A.R. In de filmwereld is de regel dat vervolgen op horrorfilms minder eng - en bijna altijd slechter - zijn dan het origineel omdat de kijker nu het monster kent en er dus niet meer bang voor is. We zijn benieuwd of F.E.A.R. een uitzondering is op deze regel? Is F.E.A.R.
Extraction Point nog steeds zo eng als het origineel?

Extraction Point gaat direct verder waar het eerste deel stopte. We gaan er van uit dat u het eerste deel hebt uitgespeeld, anders moet u maar even u handen voor uw ogen houden want hieronder zullen we wat dingen verklappen over hoe het verhaal verder gaat.

Aan het einde van deel I heb je Paxton Fettel, het 'brein' van de kloonsoldaten, vermoord waardoor alle kloonsoldaten stopten met functioneren. Nadat je ook nog eens Alma hebt vermoord, wordt de Origin-faciliteit door een nucleaire explosie vernietigd. Jij weet samen met nog twee andere agenten van de SFOD-D (Special Force Operational Detachment - Delta) in een helikopter te ontsnappen. Echter, Alma bleek nog niet dood te zijn en in de laatste seconde van de game stapt ze de helikoper in, nog steeds op zoek naar wraak. Een uitstekend einde voor een horrorgame.

Het verhaal gaat verder

In het begin van Extraction Point kom je er echter achter dat Fettel nog leeft en dat hij nog steeds de controle heeft over de kloonsoldaten. Deze komen op bevel van Fettel opnieuw tot leven en zetten direct de achtervolging in. De rest van de game wordt je door de kloonsoldaten opgejaagd en in hinderlagen gelokt. Wees niet bang, meer van de verhaallijn zullen we in deze recensie niet verklappen.

Goed vervolg?

Is Extraction Point een goede aanvulling op deel I? Zoals altijd luidt het antwoord 'ja' en 'nee'. Het is een goede aanvulling op deel I wanneer je geen genoeg kan krijgen van de kloonsoldaten en hun goedgeprogrammeerde AI (intelligentie van de digitale tegenstanders). Extraction Point geeft je nog steeds dezelfde onovertroffen adrenalinerush wanneer je de tactisch slimme tegenstanders neermaait in een slow-motion orgie van honderden kogels, exploderende granaten en kapotgeschoten meubilair.

Waar wij echter het meest van onder de indruk waren in deel I was het griezelaspect. Niet eerder wist een game ons zo goed kippenvel te bezorgen en te laten schrikken. Extraction Point voegt echter niet veel toe aan het verhaal van Alma en wat er nou precies gebeurde in de Origin-faciliteit van de Armacham Technology Corporation. Hierdoor is Extraction Point bij lange na niet zo eng als deel I. Doordat je constant opgejaagd wordt, ben je veel meer op je hoede voor de slimme kloonsoldaten dan voor dat enge meisje dat af en toe over het plafond loopt.

Andere ontwikkelaar

De reden dat Extraction Point een minder griezelig vervolg is op deel I komt misschien doordat de game niet is ontwikkeld door Monolith, de ontwikkelaar van het origineel, maar door de kleine en redelijk onbekende ontwikkelstudio TimeGate Studios - onder andere bekend van games als Axis & Allies en de Kohan-reeks. Er gaan geruchten dat Monolith bezig is aan een echt opvolger van F.E.A.R. en dat is waarschijnlijk de reden dat er in Extraction Point weinig aan Alma's verhaal wordt toevoegd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mooie graphics
  • Slimme tegenstanders
  • Naargeestige sfeer
  • Nieuwe wapens en tegenstanders
  • Minder eng en boeiend dan het origineel
F.E.A.R. Extraction Point geeft je nog steeds de adrenalinerush van deel I, maar teleurstellend is dat de game een stuk minder eng of boeiend is. F.E.A.R. Extraction Point is in onze ogen dus jammergenoeg geen uitzondering op de horrorfilm-regel. Maar wees niet ongerust, F.E.A.R. Extraction Point is nog steeds een zeer goede fps-game en je zal er geen spijt van krijgen wanneer je het koopt. Maar het is niet zo baanbrekend als het origineel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: