}
abonneren

Fantastic Four

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Superheldenfilms spatten de laatste jaren van het doek, en daarmee de bijbehorende games.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Sinds een paar jaar is het Marvel duidelijk geworden dat superhelden en films weer een goede combinatie zijn. Kijk maar naar hits als Spiderman en X-Men. Steeds meer helden verschijnen op het witte doek en bij een dergelijke film hoort natuurlijk een passende computergame die bij voorkeur tegelijkertijd met de film gelanceerd wordt.Zo is het ook de Fantastic Four vergaan. Lekker luchtig superheldenfilmpje vergezeld van een lekker luchtig knokspelletje, hoewel de marketingmensen het liever een action adventure noemen. Ach... als er maar geknokt wordt.

Wie zijn die vier?

Voor de stripleken onder ons even een korte uitleg over de Fantastic Four. Dit viertal leeft in dezelfde wereld (het Marvel Universum) als de X-mannen en hebben door blootstelling aan een kosmische storm bijzondere eigenschappen gekregen. Zo is de leider, Reed Richards, Mr. Fantastic, die helemaal van rubber lijkt te zijn. Hij kan zijn lichaam in allerlei vormen brengen en zich flink uitrekken. Zijn vriendin/vrouw is The Invisible Woman (Sue Storm) en deze blonde dame kan zichzelf onzichtbaar maken en allerlei soorten energieën in bedwang houden. Haar broertje, Johnny Storm, kan zijn hele lichaam in vuur en vlam zetten en kan ook nog eens vliegen. Hij draagt de naam The Human Torch. De laatste en meest ongelukkige van het viertal is ex-astronaut Ben Grimm. Deze arme ziel is veranderd in een reus van steen. Zijn naam is heel toepasselijk The Thing. Gezamenlijk vormen deze mensen de Fantastic Four en bestrijden ze onrecht (én slopen ze alles wat los en vast zit). Al met al een bijzonder viertal; in de wereld van Marvel kan het allemaal zomaar.
Fantastic Four is een vechtspel dat alleen of met zijn tweeën in co-op modus gespeeld wordt. De vier helden hebben, net als in de strip, ieder hun eigen set eigenschappen die in de game goed zijn uitgewerkt. Deze speciale eigenschappen activeer je met redelijk simpele knoppencombinaties en kosten kosmische energie, die zich langzaam weer aanvult. Dit is een vrij gebruikelijke methode in knokspellen: Gezondheidsmeter en een 'Special Move'-meter.

Specifieke eigenschappen

Special Moves worden vrij gespeeld naarmate je verder komt in het spel. Deze moves zijn te verbeteren door verzamelde punten te spenderen in het Upgrade-scherm. Dit is echter een puntenpool voor het hele team, dus je moet goed nadenken voordat je een speciale eigenschap verbetert. Per level heb je twee levens tot je beschikking die natuurlijk niet op mogen raken. Elk level krijg je weer twee nieuwe levens: handig en gemakkelijk.
Erg leuk is dat je met elk lid van het viertal moet spelen. Elk level heb je met een andere teamcombinatie te maken (het viertal werkt graag in tweetallen). Speel je alleen, dan kun je van figuurtje wisselen. De ander wordt door de computer gestuurd en houdt zich vooral bezig met kleine gevechtjes. Speel je met z'n tweeën, dan is dit niet mogelijk. Alleen bij de eindbazen is het team compleet en kun je vrij wisselen tussen de beschikbare helden.
Soms zijn de speciale eigenschappen van één specifieke held nodig. Dit is aangegeven met een oplichtende 4 in de kleur van de bijbehorende held. Een druk op de Actie-knop laat de held op zijn eigen manier ingrijpen. Zo zal Mr. Fantastic burgers die uit raamkozijnen hangen redden en The Thing zware objecten verplaatsen. Heel soms zit hier een opdracht aan gekoppeld die goed uitgevoerd moet worden. Bijvoorbeeld: hamer zoveel mogelijk op de knop om de brandweerwagen te redden. De actieknop is ook de grijpknop, en als je niet goed op de 4 staat wil het nog wel eens verkeerd uitpakken. Hinderlijk, maar gelukkig niet al te storend. Het mooiste is dat in sommige eindgevechten ook dit soort situaties kan voorkomen, waardoor het gebruik van één held in het bijzonder noodzakelijk wordt. Het teamwork waar de Fantastic Four om bekend staat komt in deze gevechten duidelijk naar voren.

Afgeraffeld

Helaas heeft het spel een aantal tekortkomingen die we vaker zien bij filmgames. Zo zijn er de bijna gebruikelijke cameraproblemen waardoor je regelmatig totaal niet ziet waar je mee bezig bent. Gelukkig is de camera bij te draaien, maar dit gaat niet altijd goed. Soms ga je van het ene onmogelijke punt naar het andere. Ook heeft de camera in het spel de neiging op bepaalde punten 180 graden te draaien. Dit werkt erg desoriënterend, helemaal als je met z'n tweeën precies op dat punt in een heftig gevecht verwikkeld bent.
Soms is het nodig om over afgronden te springen en als je met z'n tweeën bent is de camera soms je ergste vijand. Meer dan eens zijn we levens verloren doordat de camera niet goed laat zien waar je naartoe moet springen. Behalve problemen met de camera wil het ook nog wel eens gebeuren dat een figuurtje vast raakt in zijn eigen animatie. Bijvoorbeeld een sprong die achter een pixel blijft hangen. Het figuurtje blijft dan hopeloos in de lucht hangen en animeert er lustig op los. Het level opnieuw spelen is dan de enige optie. Deze fout komt met name in het begin voor en wordt verderop in het spel minder.
Deze kleine problemen, die er met wat meer ontwikkeltijd en playtesting gemakkelijk uitgehaald hadden kunnen worden, zorgen voor een afgeraffelde indruk (wat ook daadwerkelijk zo zal zijn, aangezien de game tegelijk met de film moest uitkomen).

De film met toevoegingen

Het verhaal van de game volgt ongeveer het verhaal van de film, maar de verhaalschrijver van de game is erg creatief geweest en heeft nog heel wat verhaalelementen aan de game toegevoegd. In deze extra elementen komen typische Marvel-schurken aan bod, zoals de Puppetmaster, Diablo en Dragonman. Voor de fans van de strip is dat een leuke extra waarmee de game meer op de strip zal lijken dan de film. Daarnaast zou de game erg kort geweest zijn als precies het verhaal van de film gevolgd zou worden. Verder zijn er vele extra's vrij te spelen, zoals interviews met bedenker Stan Lee en extra spelmodi (de Arena bijvoorbeeld).

Conclusie
Fantastic Four is net als de film alles behalve origineel. Baanbrekende gameplay moet je dan ook niet verwachten. Wel hebben de makers hun best gedaan er iets leuks van te maken en zijn er vele extra's toegevoegd die je niet in de film tegenkomt. Voor fans van de strip is Fantastic Four een geslaagde game waarin de Marvel-wereld tot leven komt. Je zult alleen wel de soms tegenwerkende camera voor lief moeten nemen. Ook voor niet-fans die houden van een niet al te complexe beat 'm up is Fantastic Four het overwegen waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI