Fans eisen opnieuw instellen bekritiseerd Xbox One-beleid

Het Xbox One-beleid waar zoveel kritiek op was is door Microsoft teruggedraaid. Maar een leger fans wil nu dat het beleid weer ingesteld wordt, omdat er toch ook wel veel voordelen aan zaten. Voordelen die Microsoft onvoldoende gecommuniceerd zou hebben.

Microsoft is nog maar net teruggekomen op haar oorspronkelijke beperkingen voor de Xbox One, of enkele fans zijn al een petitie gestart om dat beleid toch terug in werking te doen treden.

Kort na de onthulling van de Xbox One maakte Microsoft bekend dat het enkele beperkingen zou opleggen rond het delen van tweedehandsgames voor de spelconsole. Spellen konden alleen maar eenmalig tussen vrienden overgedragen worden en het zag er niet naar uit dat je games zou kunnen uitlenen. Bovendien zou de console verplicht eenmaal om de 24 uur verbinding met het internet moeten maken.

Microsoft kreeg na bekendmaking van het nieuws een storm aan kritiek te verduren van misnoegde gamers die deze beperkingen niet zagen zitten. Als antwoord op de controverse besloot Microsoft uiteindelijk om de beperkingen te schrappen en aan het huidige beleid van de Xbox 360 vast te houden.

Maar een mes snijdt altijd aan twee kanten en de beslissing betekent ook dat een aantal vernieuwende functionaliteiten niet langer op de Xbox One aanwezig zijn. Enkele Xbox-fans zijn daarom met een nieuwe petitie begonnen op Change.org om het oorspronkelijke beleid weer tot leven te roepen.

“Dit zou de toekomst van entertainment worden. Een nieuwe golf van gaming waar je spellen digitaal kan kopen om de licenties daarna te ruilen, delen of verkopen. In essentie was het Steam voor de Xbox. Maar gebruikers waren niet voldoende geïnformeerd en gingen er tegen in, dus werd het weggehaald omdat Sony misbruik maakte van de onzekerheid van de gebruikers.”

Microsofts oorspronkelijke idee was inderdaad dat je een digitale bibliotheek zou kunnen aanleggen van al je spellen, die je dan vanaf eender welke Xbox One kan raadplegen door via internet met je account in te loggen. Die bibliotheek zou je bovendien met tien vrienden kunnen delen. Samen met de beperkingen werden ook deze voordelen van tafel geveegd.

De onduidelijke communicatie van Microsofts kant over hoe de vork nu precies in de steel zat, heeft er voor gezorgd dat heel het internet vol stond met de negatieve gevolgen van dit nieuwe beleid en er amper aandacht was voor de voordelen. Dat werd bovendien nog eens in de hand gewerkt door concurrent Sony, dat strategisch op de ontevredenheid van de gamers heeft ingespeeld.

De petitie heeft op het moment van schrijven bijna 9.000 handtekeningen verzameld. Het is afwachten hoe Microsoft hierop gaat reageren. Je kan één keer op een beslissing terugkomen, maar een tweede keer kan beschouwd worden als een teken van zwakte en onzekerheid.

Geschreven door: Dries Cludts op

Category: Nieuws, Games

Tags: Xbox One, Petitie