abonneren

Fable - The lost chapters

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Vorig jaar kwam er een 'Xbox-only'-rpg uit waarop vele gamers gespannen zaten te wachten: Fable. De titel werd goed ontvangen, ­maar maakte niet alle beloften waar.

Zo was het spel aan de korte kant en waren er losse eindjes in het verhaal, dat redelijk linear was. Ook grafisch was er nog wel wat op aan te merken. Volgens de makers was dit te wijten aan de beperkte kracht van de Xbox; er moest veel geschrapt worden om de speelbaarheid te behouden. Pc's hebben rekenkracht genoeg, dus het pc-spel zou beter moeten zijn.

De game

Fable is een actie-rpg die in de derde persoon gespeeld wordt. Je begint als klein jongetje dat ervan droomt om later een machtige held te worden. Helaas begint de werkelijkheid van je droom wanneer bandieten je thuisdorp plunderen en afslachten. Gelukkig is tovenaar Maze er om je op te vangen. Hij neemt je mee naar het Helden Gilde. Dit wordt je nieuwe thuis en hier begint je training. Wanneer deze voltooid is (je bent dan net volwassen), trek je de wijde wereld in om naam te maken. Diverse klussen die alleen helden aankunnen liggen klaar in het Gilde om te worden uitgevoerd.
Het leuke van Fable is dat je helemaal vrij bent in de ontwikkeling van je held. Zo kun je het gooien op strijd en fysieke kracht, sluipen en geniepigheid of je concentreren op de magische krachten in de wereld. Een combinatie is ook mogelijk. Je kunt zelfs een
winkel beginnen, huizen kopen en verhuren en zelfs trouwen (met meerdere vrouwen). Ook heb je continu de keuze tussen goed en kwaad. Opdrachten zijn vaak van twee kanten te benaderen: óf je beschermt een handelsveste tegen bandieten óf je rooft mee met
de bandieten. Afhankelijk van je daden zal je geliefd, gehaat of gevreesd zijn. Voor een held is roem onontbeerlijk en sommige opdrachten zijn alleen te voltooien met voldoende roem.

De vergelijking

Opvallend zijn de graphics. Met een behoorlijke videokaart is deze game vele malen mooier dan de Xbox-versie. Er zijn meer lichteffecten, de omgevingen zijn levendiger, de figuurtjes gedetailleerder en er is in zijn geheel veel meer te zien. De muziek en de geluidseffecten zijn nagenoeg hetzelfde gebleven en klinken sfeervol. Verder heeft deze versie meer verhaalelementen, waardoor het verhaal net ietsje completer is;­ een soort 'deleted scenes'. Bovendien is er meer te doen en zijn er niet alleen 'quests' in het gilde te halen; mensen in de verschillende dorpen en steden hebben namelijk opdrachten voor je.

Omslachtige besturing

Het spel mag dan groter zijn geworden, de besturing is er niet op vooruit gegaan. Fable is een echte consolegame en dat merk je aan de speelbaarheid. Op de Xbox was de besturing al zeer uitgebreid en duurde het even voordat je die onder de knie had. Op de pc moet de game bestuurd worden met muis en toetsenbord en dat is een stuk lastiger met al die snelle gevechten en toetscombinaties. Dit maakt kleine minpuntjes in het spel frustrerend, doordat je geen goede controle hebt over je held. Een 'targeting'-systeem zou moeten helpen bij gevechten, maar helaas komt dit niet goed uit de verf. Op de Xbox speelt deze titel een stuk fijner.

Conclusie
Fable is geen slecht spel en voor de doorzetters onder ons die het spel nog niet kennen is deze game zeker het overwegen waard. De beelden zijn prachtig en de uitvoering is in vergelijking met andere rpg's erg orgineel. Voor iedereen die de game al kent biedt deze pc-versie echter niet genoeg plezier om nog eens te spelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie