abonneren

Experience 112

Hoewel Easy Computing wel bekend is als softwaremerk staat het minder bekend als game merk. Toch brengt Easy Computing met enige regelmaat ook games uit. Met name de adventure games die zij uitgeven zijn best aardig (The Black Mirror en Dreamfall bijvoorbeeld) en deze keer hebben ze voor adventure liefhebbers een juweeltje op de kop getikt.

Een mislukt experiment...

Het verhaal van Experience 112 speelt zich af op een verlaten schip. Op dit schip zijn door een team wetenschappers experimenten uitgevoerd en natuurlijk is er iets gruwelijk misgegaan. Zoals het er naar uitziet is er maar één overlevende op het schip. De wetenschapper Lea Nichols wordt wakker aan een infuus en zij lijdt natuurlijk aan geheugenverlies. Hoewel de opzet van het verhaal alles behalve origineel lijkt, is deze adventure game dat zeker wel.

Een camerasysteem en een vrouw... wat wil een gamer nog meer?

Experience 112 is een adventure met een zeer ongebruikelijke interface. Zo is de hoofdrolspeler weliswaar Lea, maar ze werkt nauw samen met degene die het bewakingssysteem van het schip bedient. En deze persoon ben jij. Je interface is dus de beveiligingscomputer waarin jij de camera's en andere apparatuur van het schip kunt bedienen. Je kunt drie camera's tegelijkertijd bekijken in verschillende vensters. Lea bestuur je helemaal niet. Door middel van de lichten aan en uit doen of apparaten te activeren loopt Lea daar naartoe. Eventuele handelingen als dingen oppakken en gebruiken doet ze uit zichzelf.

Lekker hacken

Behalve het bedienen van de apparatuur heb je ook toegang tot het netwerk van het schip en dus toegang tot alle bestanden van het personeel. In deze bestanden staat een hoop informatie over de experimenten die gedaan zijn. De makers hebben echt hun best gedaan het verhaal zo realistisch en uitgebreid mogelijk te maken. Je moet dan ook bereid zijn flink wat documenten door te lezen wil je enigzins begrijpen wat er op het schip aan de hand is. Natuurlijk zijn deze bestanden persoonsgebonden en beveiligd met wachtwoorden. Je zult dus de juiste inlognamen en daarbij behorende wachtwoorden moeten vinden wil je deze bestanden allemaal kunnen lezen. De puzzels in het spel zijn dan ook voornamelijk het uitvogelen van deze wachtwoorden en het zoeken naar hints via de camera's op het schip. Zaken als spullen oppakken en gebruiken doet Lea zelf. Als je iets hebt gevonden wat wellicht voor haar nuttig kan zijn dan volstaat het om op die plaats het licht even uit en aan te doen of een apparaat in de buurt er van te activeren. Lea loopt dan vanzelf hier naar toe en als daar iets relevants ligt zal Lea het oppakken. (mits het licht aan is natuurlijk anders ziet ze niks)

Volledig in het Nederlands

Van oorsprong is Experience 112 in het Frans, maar als we op internet kijken dan zien we dat er ook een Engelse versie is. Ondanks dat heeft Easy Computing er voor gekozen de game volledig te lokaliseren. De gehele game is dus in het Nederlands. Zowel qua schermteksten als spraak. Op zich verdient dit een compliment want er zijn maar weinig games in Nederland die ook daadwerkelijk Nederlandstalig zijn. Echter klinkt het toch niet helemaal lekker. De Nederlandse taal is in games gewoonweg minder stoer en zorgt eerder voor een tenenkrommend gevoel dan voor sfeer. Hoewel de voice actors hun best hebben gedaan de boel geloofwaardig in te spreken, komt het toch niet helemaal zo over. Een Engelse taal optie was dan naar onze mening ook wenselijk geweest. Toch went het op den duur wel, en de sfeer en het verhaal in het spel is dusdanig sterk dat een echte adventure gamer de Nederlandse taal voor lief zal nemen. Wel wordt het irritant als Lea zichzelf gaat herhalen omdat jij niet snel genoeg iets vind met de camera. Dat is dan weer afbreuk aan de sfeer. Ook jammer is dat bij de tekstvertaling niet gekeken is naar de opmaak van de verschillende documenten. Zo willen sommige plaatjes nog wel eens de tekst blokkeren wat dus informatie onleesbaar maakt. Gelukkig kun je de tekst net als in Windows selecteren, kopiëren en plakken. Op die manier kun je bijvoorbeeld in notepad.exe alsnog nalezen wat er staat.

Relatief zware specs

Zoals bij de meeste adventure games stellen de graphics niet heel erg veel voor. Echter heb je voor Experience 112 wel behoorlijke specs nodig. Zo vereist de game een 2 GHz processor en 2 Gigabyte aan ramgeheugen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de interface van het camerasysteem aangezien er een compleet OS gesimuleerd wordt. Je krijgt er wel zeer originele gameplay voor terug.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • volledig in het Nederlands
  • zeer orgineel qua opzet
  • geweldige sfeer
  • goed uitgewerkt en gedetailleerd verhaal
  • geen Engelse taal optie
  • grafisch niet opzienbarend
  • matige voice overs
  • hoofdpersoon herhaalt zichzelf te vaak
Experience 112 verdient alle lof voor zijn originaliteit, sfeer en opzet. Liefhebbers van het adventure genre zullen absoluut kunnen genieten van het mysterie dat Experience 112 te bieden heeft. Het feit dat het spel alleen maar in het Nederlands is te spelen moet je als adventure gamer maar op de koop toe nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: