abonneren

Empire: Total War

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Pc-gamers kijken er al tijden naar uit - Empire: Total War. En geef ze eens ongelijk; elke nieuwe Total War-game is een episch festijn voor serieuze strategieliefhebbers. En met Empire: Total War heeft ontwikkelaar The Creative Assembly zichzelf opnieuw overtroffen.

Shogun: Total War, Medieval: Total War, Rome: Total War, en toen weer Medieval. Begrijp ons niet verkeerd, we hebben ons uitstekend vermaakt met Medieval II: Total War, maar we hadden gehoopt op een nieuwe oorlogsperiode. Empire: Total War maakt die minieme teleurstelling meer dan goed, want een grotere, allesomvattende oorlog als deze heb je niet eerder gespeeld.

Epische Gevechten

De 18e en het begin van de 19e eeuw vormen een enorm interessante periode voor een Total War-game. Het was de tijd van internationale handel en het vergaren van rijkdommen in verre kolonies, Amerika werd gesticht met alle conflicten van dien, en in Europa stond elk rijk op gespannen voet met elkaar. Empire is dan ook letterlijk de grootste Total War-game die The Creative Assembly ooit in elkaar heeft gezet. De wereldkaart is groter dan ooit, de omgevingen waarin de massale landgevechten plaatsvinden zijn grootser opgezet en volledig nieuw zijn de realtime zeeslagen. De basis van Empire is nog steeds hetzelfde. Je doet om de beurt zetten op een wereldkaart en in deze fase pleeg je onderzoek, voer je diplomatie, train je soldaten en verplaats je je troepen. Wanneer het tot schermutselingen komt, switcht het spel naar de bekende, epische realtime gevechten met tienduizenden soldaten op het scherm of tientallen schepen die elkaar bestoken met kanonskogels en enterhaken.

Klotsende wateren

De nieuwe zeeslagen zijn een lust voor het oog. Er is één persoon een heel jaar bezig geweest met de beweging van het zeewater. Het resultaat mag er zijn: de golven klotsen prachtig door het beeld en hebben invloed op de gang van je vloot. Je moet rekening houden met de wind, de grootte van het schip, het weer en de scheepsformaties. In totaal kun je maximaal rond de twintig schepen aansturen, al zullen dat er in de regel eerder acht of tien zijn. Tijdens de zeeslagen kun je ervoor kiezen de masten van de vijand kapot te schieten, zodat diens boot in kwestie slechter te besturen wordt, maar je kunt ook de romp, de zeilen of de bemanning aan flinters knallen. Uiteindelijk kun je ervoor kiezen het schip te enteren, waarna het gevecht man tegen man doorgaat.

Musketten en kanonnen

De landgevechten blijven het visitekaartje voor de Total War-serie en die zijn wederom fenomenaal. Musketten en kanonnen vereisen een andere manier van oorlog voeren dan het aansturen van Romeinse of middeleeuwse legers. En ook de toepassing van formaties speelt een grote rol. Neem daarbij de eerste voorzichtige stappen van chemische oorlogsvoering en provisorische raketten (op de rug van een olifant!) , en je hebt een keur aan mogelijkheden om de vijand in de pan te hakken.
Afgezien van de Grote Campagne waarbij je de geschiedenis kunt herschrijven, is er een aparte Road To Indepence Campagne. Hier staat de onafhankelijkheidsoorlog van de Britse kolonisten in het nog te vormen Amerika centraal. Deze campagne vormt een prima instap voor nieuwkomers en voor de fans van de serie is het een mooie manier om bekend te raken met de nieuwe legers.

PluspuntenConclusie
  • grootser dan ooit
  • ideale combinatie van turn-based en realtime
  • zeeslagen
Neem van ons aan dat The Creative Assembly zijn beste Total War-game ooit heeft afgeleverd. Dit is dé musthave rts van 2009!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: