abonneren

Dungeon Siege III

De Dungeon Siege-reeks is begonnen op de pc, maar het derde deel komt, naast de pc, ook uit voor de Xbox 360 en Playstation 3. Het zal je daarom ook niet verbazen dat de gameplay in dit deel meer gericht is op de console-ervaring.

Het verhaal van Dungeon Siege III is redelijk inwisselbaar met andere rpg’s. Je bent een van de laatst overgebleven strijders van het Tiende Legioen. Deze groep had vroeger veel aanzien, maar duistere tijden zijn aangebroken. Jij bent degene die de eer mag herstellen en de terugkeer van het Tiende legioen mag bewerkstelligen.

Een van de vier
In tegenstelling tot een hoop andere rpg’s heb je hier niet de mogelijk een compleet eigen karakter te maken. Je kunt kiezen wie van de vier vaste personages je wilt spelen, en dat is het. Gelukkig maak je in het spel genoeg bondgenoten die allemaal verschillende specialiteiten hebben, zodat je nooit om een klasse of eigenschap verlegen komt te zitten.

Verrassend goede console-gameplay
Een gezamenlijk platform betekent vaak een simpele interface en gamepadgerichte besturing, aanpassingen die de typische pc-gameplay vaak geen goed doen. En hoewel in Dungeon Siege III de besturing en interface ook is ‘verconsoled’, past deze gameplay verrassend goed bij de game. Het speelt allemaal heel soepel en de welbekende rugzak is overzichtelijk ingedeeld.

Het gevechtssysteem werkt prima. Je hebt een hoop mogelijkheden om gevarieerd te vechten. Zo heb je verschillende basishoudingen en elke houding heeft een drietal mogelijkheden voor speciale acties en manoeuvres. Zo kun je snel de juiste actie uitvoeren. De gevechten zijn onderhoudend, maar niet al te moeilijk. Dit geldt echter niet voor eindbazen. Bij hen is het noodzakelijk je tactieken, wapens en eigenschappen af te stemmen, waardoor Dungeon Siege III het niveau van domweg klikken ontstijgt.

Queesten en tonnen
Zoals het hoort, zit Dungeon Siege III tjokvol queesten waarin natuurlijk vele items gevonden en monsters geslacht moeten worden. Hoe je deze queesten oplost, heeft een lichte invloed op de verhaallijn. De spelomgevingen zijn mooi en gevarieerd vormgegeven, waardoor de game afwisselend blijft, maar er zijn geen puzzels waar je je op stuk kunt bijten. Het is gewoon een kwestie van de queesten volgen en doen wat je opgedragen wordt.

Zoals het een actie-rpg betaamt, kun je van alles – met name tonnetjes en kistjes – stukslaan, waarin weer schatten liggen. Deze zijn er in overvloed, dus je zult nooit om uitrusting verlegen zitten. De verschillende wapens in de game zijn voorzien van verschillende kleuren. Zo heb je de simpele, witte wapens en de magische en speciale wapens in het groen en blauw. Uiteraard zijn er ook voldoende koopmannen in de game aanwezig waaraan je de overtollige uitrusting kunt verpatsen en bij wie je nieuwe betere wapens en pantser kunt kopen.

Minpunten
Hoewel we redelijk enthousiast zijn over de soepele gameplay, hebben de makers hier en daar toch keuzes gemaakt die we niet begrijpen. Zo is er in het spel geen kaart aanwezig. Je hebt alleen een ‘minimap’ die enigszins de weg wijst naar een volgende queeste. Er is geen overzicht van waar je je nu precies bevindt en waar je al bent geweest. Zo wil je nog wel eens onbedoeld opnieuw door al doorlopen stukken struinen. De camera is het grootste manco. Deze kijkt schuin op je neer en het is niet mogelijk naar voren te kijken. Door het beperkte camerazicht heb je regelmatig geen overzicht van het slagveld en heb je geen idee hoeveel tegenstanders er überhaupt komen. De makers hebben laten weten dat zij hier bewust voor gekozen hebben.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • soepele gameplay
  • geen kaart aanwezig
  • camera
Dungeon Siege III is een goede, verslavende actie-rpg waarbij het jammer is dat de camera de game parten speelt. Dit weerhoudt ons ervan de game een topperstatus te geven.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie